Δασμούς 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αφού παραπονέθηκε ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις έχουν βαλτώσει. Οι απότομοι νέοι εισαγωγικοί δασμοί θα αρχίσουν να ισχύουν σε λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα, την 1η Ιουνίου, έγραψε σήμερα (23.5.2025) ο Τραμπ στην πλατφόρμα του Truth Social.
Η ΕΕ «ήταν πολύ δύσκολο να διαπραγματευτεί», έγραψε ο Ρεπουμπλικάνος. «Είναι πολύ δύσκολο να ασχοληθείς με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ιδρύθηκε με πρωταρχικό σκοπό να εκμεταλλευθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στο εμπόριο (…) «Οι συζητήσεις μας μαζί τους δεν οδηγούν πουθενά!», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ. Σε αυτές τις συνθήκες προτείνω να επιβάλουμε δασμούς 50% στην ΕΕ από την 1η Ιουνίου. Δεν υπάρχουν δασμοί στα προϊόντα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ», έγραψε ο Τραμπ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ανάρτηση του Τραμπ ήρθε σε λιγότερο από 30 λεπτά μετά την απειλή στην Apple με δασμούς τουλάχιστον 25% εάν η εταιρεία τεχνολογίας δεν κατασκευάζει iPhones στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. «Έχω ενημερώσει εδώ και καιρό τον Τιμ Κουκ της Apple ότι περιμένω ότι τα iPhone που θα πωλούνται στις ΗΠΑ θα κατασκευάζονται και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι στην Ινδία ή οπουδήποτε αλλού», ανέφερε ο Τραμπ.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα δημοσίευμα του Bloomberg, ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθεί τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον ευρωπαίο Επίτροπο Εμπορίου, Μάρος Σέφτσοβιτς, και τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζέιμισον Γκριρ για εμπορικές διαπραγματεύσεις.
Μετά την νέα βόμβα – πρόταση του Τραμπ να επιβληθούν δασμοί 50% στα προϊόντα που εισάγονται από την ΕΕ από 1η Ιουνίου, που έχει βυθίσει και τις χρηματιστηριακές αγορές, η Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει αυτή την κίνηση του Αμερικανού προέδρου, λέγοντας ότι θα περιμένει μέχρι την τηλεφωνική συνδιάλεξη που θα έχουν ο Επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς και ο Τζέιμισον Γκρις στις 18:00 ώρα Ελλάδας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ως προς το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε πως η συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι θετική για όλες τις πλευρές. Πρότεινε, δε, στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να ενθαρρύνουν τις εξορύξεις πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα και να «σταματήσουν με τις δαπανηρές και αντιαισθητικές ανεμογεννήτριες», ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος.
«Η συμφωνία που διαπραγματευτήκαμε με το Ηνωμένο Βασίλειο αποδίδει καλά για όλους. Ωστόσο, τους συνιστώ έντονα ότι, για να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος, θα πρέπει να σταματήσουν με τις δαπανηρές και αντιαισθητικές ανεμογεννήτριες και να ενθαρρύνουν τον εκσυγχρονισμένο τρόπο εξόρυξης στη Βόρεια Θάλασσα, όπου μεγάλες ποσότητες πετρελαίου περιμένουν να αξιοποιηθούν. Απομένει ένας αιώνας εξορύξεων, με επίκεντρο το Αμπερντίν. Το παλαιού τύπου φορολογικό σύστημα αποθαρρύνει τις εξορύξεις αντί να τις ενισχύει. Το ενεργειακό κόστος του Ηνωμένου Βασιλείου θα ΜΕΙΩΝΟΤΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ και γρήγορα!», ανέφερε ο Τραμπ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε επίσης «τα εμπόδια στο εμπόριο, τον ΦΠΑ, τις γελοίες κυρώσεις κατά των επιχειρήσεων, τα μη δασμολογικά εμπόδια, τις χειραγωγήσεις νομισμάτων, τις αδικαιολόγητες και άδικες διώξεις των αμερικανικών επιχειρήσεων, που έχουν οδηγήσει σε εμπορικό έλλειμμα πάνω από 250 εκατ. δολάρια τον χρόνο, που είναι εντελώς απαράδεκτο». Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καταγγείλει κατ΄ επανάληψη το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Ευρώπη, το οποίο υπολογίζει ότι βρίσκεται στα 300 – 350 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εκπροσώπου του Λευκού Οίκου για το Εμπόριο (USTR), το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την ΕΕ έφθασε μάλλον τα 235 δισ. δολάρια το 2024, όμως η Κομισιόν αμφισβητεί αυτά τα στοιχεία, μιλώντας για 150 δισ. ευρώ (περίπου 160 δισ. δολάρια ΗΠΑ) για τα αγαθά και μόνο 50 δισ. ευρώ αν συμπεριληφθεί το αμερικανικό εμπορικό πλεόνασμα στις υπηρεσίες.
Οι δασμοί στα ευρωπαϊκά προϊόντα ανέρχονται σήμερα στο 12,5% κατά μέσο όρο, με το 2,5% να αντιστοιχεί στο επίπεδο πριν από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, στους οποίους προστέθηκε ένα 10% από τις αρχές Απριλίου μετά την ανακοίνωση «αμοιβαίων» δασμών.
Ο Λευκός Οίκος είχε προβλέψει αρχικά να επιβάλει δασμούς 20% στα ευρωπαϊκά προϊόντα προτού ανακοινώσει στη συνέχεια αναστολή 90 ημερών στους δασμούς πέραν του 10% ώστε να δοθεί χρόνος στις διαπραγματεύσεις. Η αναστολή αυτή αναμένεται θεωρητικά να λάβει τέλος στις αρχές Ιουλίου.
Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Μάρος Σέφκοβιτς έχει συναντηθεί αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες με τους Αμερικανούς ομολόγους του, τον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, τον υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ και τον αντιπρόσωπο για το Εμπόριο Τζέιμισον Γκριρ, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος.