Δευτέρα, 17 Ιουν.
31oC Αθήνα

Φίλιπ Λέιν – ΕΚΤ: Η πολιτική μας στα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική όλο το 2024

Φίλιπ Λέιν – ΕΚΤ: Η πολιτική μας στα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική όλο το 2024

Αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι σε καλό δρόμο για να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, θα πρέπει να διατηρήσει την πολιτική της σε περιοριστικό έδαφος όλο το 2024, σύμφωνα με τον Φίλιπ Λέιν.

«Ο καλύτερος τρόπος για να πλαισιώσουμε τη συζήτηση (σ.σ. Για τα επιτόκια) φέτος είναι ότι εξακολουθούμε να πρέπει να είμαστε περιοριστικοί όλο το χρόνο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ στους Financial Times.

«Αλλά εντός της ζώνης της περιοριστικότητας μπορούμε να κινηθούμε κάπως προς τα κάτω».

Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική μιας κίνησης στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου, είπε ότι «εκτός μεγάλων εκπλήξεων, αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά σε αυτά που βλέπουμε για να καταργήσουμε το ανώτατο επίπεδο περιορισμού».

Η έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ αναμένεται ευρέως, αν και τα επόμενα βήματα είναι λιγότερο σαφή, με τις αγορές να εκτιμούν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα παραμείνουν σταθεροί τον Ιούλιο και θα συνεχίσουν τις μειώσεις τον Σεπτέμβριο.

«Το επόμενο έτος, με τον πληθωρισμό να πλησιάζει ορατά τον στόχο, τότε το να διασφαλίσουμε ότι το επιτόκιο θα μειωθεί σε ένα επίπεδο που να συνάδει με τον στόχο αυτό – αυτό θα είναι μια διαφορετική συζήτηση», δήλωσε ο Λέιν.

Η μείωση των επιτοκίων του επόμενου μήνα γίνεται με φόντο τον πληθωρισμό που κατά τις εκτιμήσεις αυξήθηκε τον Μάιο. Επιπλέον, ο λεγόμενος υποκείμενος δείκτης στο οποίο τείνουν να εστιάζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιθανώς σταμάτησε να επιβραδύνεται για πρώτη φορά από τον Ιούλιο.

Επιπλέον, ο βασικός δείκτης για τους μισθούς που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα επιταχύνθηκε επίσης το πρώτο τρίμηνο, αν και ο Λέιν δήλωσε ότι «η συνολική κατεύθυνση των μισθών εξακολουθεί να δείχνει επιβράδυνση, η οποία είναι απαραίτητη».

«Τα πράγματα θα είναι ανώμαλα και σταδιακά», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις