Διεθνή

Η ΕΕ παγώνει τους δασμούς κατά των ΗΠΑ για 90 ημέρες

Την απόφαση για πάγωμα των δασμών ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καθυστερήσει την εφαρμογή των αντισταθμιστικών δασμών κατά των ΗΠΑ για τους δασμούς 25% που επέβαλε τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου της ΕΕ, σύμφωνα με ανάρτηση της Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν στο X (twitter).

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι θέλει να δώσει μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τους δασμούς.

Αναλυτικά, η δήλωση της φον ντερ Λάιεν έχει ως εξής:

«Λάβαμε υπόψην την ανακοίνωση του Προέδρου Τραμπ. Θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις. Κατά την ολοκλήρωση της υιοθέτησης των αντίμετρων της ΕΕ που έλαβαν ισχυρή υποστήριξη από το Μέλος μας κράτη, θα τα βάλουμε σε αναμονή για 90 ημέρες. Εάν οι διαπραγματεύσεις δεν είναι ικανοποιητικές, τα αντίμετρά μας θα ξεκινήσουν. Οι προπαρασκευαστικές εργασίες για περαιτέρω αντίμετρα συνεχίζονται. Όπως έχω ξαναπεί, όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι».

 

Νωρίτερα σήμερα (10.4.2025), η πρόεδρος της ΕΕ είχε χαιρετήσει την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για παύση των αμοιβαίων δασμών. Συγκεκριμένα, ο η απόφαση Τραμπ αφορούσε το πάγωμα των δασμών στα επίπεδα του 10% προς τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ για 90 ημέρες, πλην της Κίνας όπου τους αύξησε στο 125%, από 104% ήταν πριν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε επίσης χθες (9.4.2025) σε ανάρτησή του στα social media ότι αυξάνει τους δασμούς λόγω της «έλλειψης σεβασμού που έχει επιδείξει η Κίνα στις παγκόσμιες αγορές». Ο Τραμπ απέδωσε την απόφασή του να αναστείλει την πλήρη ισχύ των δασμών στο γεγονός ότι «περισσότερες από 75 χώρες» επικοινώνησαν με Αμερικανούς αξιωματούχους «για να διαπραγματευτούν μια λύση» στις εμπορικές ανησυχίες που έθεσε ο ίδιος επιβάλλοντας τους νέους δασμούς.

Σημερινό δημοσίευμα του newsit.gr, εξηγεί αναλυτικά το παρασκήνιο που οδήγησε τον Αμερικανό πρόεδρο να πάρει αυτές τις αποφάσεις.

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε σήμερα την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ «win-win», αναφέροντας: «Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε χθες μία προσωρινή αναστολή του πλαισίου των υψηλών δασμών, τους οποίους είχε επιβάλλει σε μία σειρά από χώρες, με την εξαίρεση προφανώς της Κίνας».

Ο κος Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Να εκφράσω και πάλι την ελπίδα μου ότι θα μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να εκμεταλλευτεί αυτό το χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσει να διαπραγματευτεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες μία συμφωνία, η οποία να είναι αμοιβαία επωφελής και γιατί όχι να μην καταλήξει σε ένα πλαίσιο μηδενικών δασμών από και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, έτσι ώστε να διευκολύνουμε ουσιαστικά το εμπόριο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Τον ενθουσιασμό του έδειξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, για τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού σχετικά με το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας win-win με της Ευρωπαϊκή Ένωση, σχολιάζοντας, στο Breitbart News:

«Ναι, θα μπορούσε να γίνει μια συμφωνία με τον καθένα από αυτούς. Συμφωνία θα γίνει με την Κίνα. Συμφωνία θα γίνει με κάθε μια από τις χώρες, και θα είναι δίκαιες συμφωνίες. Θέλω απλώς δίκαιες συμφωνίες. Θα είναι δίκαιες για όλους, αλλά δεν ήταν δίκαιες για τις ΗΠΑ».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Ρούτε: Το ΝΑΤΟ δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καταρρίπτει drones με ακριβό εξοπλισμό
Δεν είναι βιώσιμο να καταρρίπτετε drones αξίας χιλιάδων ή δύο χιλιάδων δολαρίων με πυραύλους που σας κοστίζουν ίσως μισό εκατομμύριο ή ένα εκατομμύριο δολάρια», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε
NATO Secretary General Mark Rutte speaks during a press conference at the Alliance's headquarters in Brussels, Belgium September 23, 2025.
Nέους δασμούς 100% στα φάρμακα με πατέντα σχεδιάζει ο Τραμπ από 1η Οκτωβρίου
«Από την 1η Οκτωβρίου 2025, θα επιβάλλουμε δασμό 100% σε οποιοδήποτε επώνυμο ή κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας φαρμακευτικό προϊόν, εκτός εάν μια εταιρεία ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ το εργοστάσιο παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων της στην Αμερική», έγραψε ο Τραμπ.
Ντόναλντ Τραμπ
Γερμανία: Κονδύλι 35 δισ. ευρώ για την ασφάλεια στο διάστημα
Πακέτο ύψους 35 δισ. ευρώ θα διατεθεί έως το 2030 για την «αρχιτεκτονική ασφαλείας» στο διάστημα, καθώς η Ρωσία και η Κίνα αποτελούν σημαντική απειλή και σε αυτό το πεδίο, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους
Ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους
Ουκρανία: Ο Ζελένσκι προσελκύει Αμερικανούς επιχειρηματίες και επιδιώκει να αναπτύξει τη βιομηχανία κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών
Οι εξαγωγές ουκρανικών όπλων έχουν περιορισθεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε τον Φεβρουάριο του 2022, καθώς όλα τα προϊόντα της αμυντικής βιομηχανίας διοχετεύθηκαν στην εθνική αμυντική προσπάθεια
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι