Διεθνή

Η ιδιωτική πίστη αναλαμβάνει δράση καθώς το χάος της αγοράς κλυδωνίζει τις συμφωνίες χρέους των τραπεζών

Η προσέγγιση σηματοδοτεί την τελευταία στροφή σε αυτό που έχει γίνει ένας γνωστός χορός στον έντονα ανταγωνιστικό κόσμο της χρηματοδότησης χρέους

Σε δύσκολη θέση έχουν βρεθεί οι τράπεζες της Wall Street και οι νέοι ισχυροί αντίπαλοί τους στον τομέα της ιδιωτικής χρηματοδότησης χρέους  μπορεί και πάλι να έχουν το κλειδί για να τους βγάλουν από αυτή, τουλάχιστον προς το παρόν.

Όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε το σχέδιο δασμών του και ανέτρεψε τις παγκόσμιες αγορές την περασμένη εβδομάδα, οι τράπεζες από την Barclays έως την JPMorgan ήταν στη διαδικασία να προσπαθούν να προωθήσουν χρηματοδοτήσεις χρέους ύψους άνω των 12 δισ. δολαρίων για εταιρικές εξαγορές και άλλους σκοπούς. Οι περισσότεροι από τους συνήθεις πελάτες στους οποίους πωλούν το χρέος, όπως οι θεσμικοί επενδυτές, δίσταζαν ακόμη και πριν από την εφαρμογή των δασμών.

Έτσι, για ορισμένες από τις πολλές ριψοκίνδυνες συμφωνίες στις οποίες έχουν δεσμευτεί, συμπεριλαμβανομένης μιας για έναν καναδικό κατασκευαστή ανταλλακτικών αυτοκινήτων που υποστηρίζεται από την Apollo Global, οι τραπεζίτες βρίσκονται τώρα σε συζητήσεις με ιδιωτικά πιστωτικά κεφάλαια για να μετρήσουν το ενδιαφέρον τους να αγοράσουν ένα κομμάτι του χρέους, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον 15 δισ. δολάρια χρηματοδότησης χρέους για εξαγορές, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς της Walgreens Boots Alliance από την Sycamore Partners.

Η προσέγγιση σηματοδοτεί την τελευταία στροφή σε αυτό που έχει γίνει ένας γνωστός χορός στον έντονα ανταγωνιστικό κόσμο της χρηματοδότησης χρέους. Όταν οι συνθήκες της αγοράς είναι σταθερές και η ζήτηση ισχυρή, οι παραδοσιακές τράπεζες και το εναλλακτικό τραπεζικό σύστημα αναμετρώνται για τις συμφωνίες.

Όταν οι αγορές γίνονται πιο ριψοκίνδυνες, όπως τώρα, οι τράπεζες τείνουν να υποχωρούν, δίνοντας την ευκαιρία σε ιδιωτικές πιστωτικές εταιρείες με μεγάλες τσέπες και ανεκτικότητα στον κίνδυνο να αναλάβουν δράση – αλλά και δυνητικά αυξάνοντας τους κρυμμένους κινδύνους σε έναν τομέα που χτίστηκε γρήγορα πάνω στην ιδέα ότι η αδιαφάνεια στην τιμολόγηση των περιουσιακών στοιχείων είναι υγιής.

«Φαίνεται ότι θα μπορούσε να υπάρξει ευκαιρία για ιδιωτική πίστωση», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Ted Goldthorpe, επικεφαλής του πιστωτικού βραχίονα της BC Partners. «Γίνεται πολύς λόγος για άμυνα, αλλά εγώ θέλω να παίξω επίθεση».

Οι συνομιλίες αποτελούν επίσης άλλο ένα σημάδι της πολύπλοκης και εξελισσόμενης σχέσης μεταξύ των τραπεζών και των ιδιωτικών πιστωτικών εταιρειών, των οποίων η αύξηση σε 1,6 τρισ. δολάρια τις έχει καταστήσει μεγαλύτερο πυλώνα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ακόμα και όταν πηγαίνουν στήθος με στήθος να ρίχνουν δανειολήπτες για μεμονωμένα δάνεια, έχουν επίσης δημιουργήσει συνεργασίες και έχουν συζητήσει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων, και οι τράπεζες έχουν υπάρξει οι ίδιες σημαντικοί δανειστές των ιδιωτικών πιστωτικών εταιρειών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Καναδάς: Καταργούνται από 1ης Σεπτεμβρίου οι ανταποδοτικοί δασμοί στα εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα – Εξαιρούνται οχήματα, χάλυβας και αλουμίνιο
Με τον τρόπο αυτόν ο Καναδάς ανταποκρίνεται στις εξαιρέσεις που χορήγησε στις αρχές του μήνα η Ουάσινγκτον στα καναδικά προϊόντα
People are silhouetted in front of the Canadian national flag at the Palais des Congres in Montreal, Quebec, Canada October 21, 2019.
ΗΠΑ: Οι δασμοί θα μπορούσαν να μειώσουν το έλλειμα κατά 4 τρισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία
Εάν συνεχιστούν οι αυξήσεις στους δασμούς, τα αυξημένα έσοδα θα συρρικνώσουν τα πρωτογενή ελλείμματα κατά 3,3 τρισ. δολάρια και θα μειώσουν τους τόκους που καταβάλλει η χώρα για το ομοσπονδιακό χρέος της κατά 0,7 τρισ. την επόμενη δεκαετία
ΗΠΑ: Οι δασμοί θα μπορούσαν να μειώσουν το έλλειμα κατά 4 τρισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία
ΕΕ: Επενδύσεις ύψους 116 εκατ. ευρώ σε 13 έργα για την αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων
Τα 13 έργα, στα οποία συμμετέχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ερευνητικοί οργανισμοί, τοπικές αρχές, σχολεία και επιχειρήσεις, «θα αποφέρουν ευρύ φάσμα οφελών για τους ωκεανούς και τα ύδατα στην ΕΕ και όχι μόνο»
Santorini island, Greece
Πάουελ (Fed): Οι μεταβαλλόμενοι κίνδυνοι ενδέχεται να δικαιολογούν την προσαρμογή των επιτοκίων
«Η σταθερότητα του ποσοστού ανεργίας και άλλων δεικτών της αγοράς εργασίας μας επιτρέπει να προχωρήσουμε προσεκτικά καθώς εξετάζουμε αλλαγές στη στάση της πολιτικής μας», δήλωσε ο Πάουελ
Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell holds a press conference following a two-day meeting of the Federal Open Market Committee on interest rate policy in Washington, U.S., September 18, 2024.