Διεθνή

ΗΠΑ: Σε υψηλούς ρυθμούς έκλεισε το 2024 ο πληθωρισμός των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών

Ο δείκτης τιμών στον οποίο εστιάζει η Fed ήταν πολύ υψηλότερος από τον στόχο της

Ο πληθωρισμός έκλεισε το 2024 με ισχυρούς ρυθμούς, καθώς ο δείκτης τιμών στον οποίο εστιάζει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ήταν πολύ υψηλότερος από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας, ανέφερε την Παρασκευή το Υπουργείο Εμπορίου.

Ο πληθωρισμός του δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2,6% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, 0,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από την ένδειξη του Νοεμβρίου και σύμφωνα με την εκτίμηση του Dow Jones.

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο πυρήνας του PCE κατέγραψε μέτρηση 2,8%, που επίσης ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες και ήταν ίδια με τον προηγούμενο μήνα. Αν και η Fed εξετάζει και τις δύο μετρήσεις, ιστορικά οι αξιωματούχοι θεωρούν ότι ο πυρήνας είναι ο καλύτερος δείκτης του μακροχρόνιου πληθωρισμού.

Σε μηνιαία βάση, ο συνολικός PCE αυξήθηκε κατά 0,3%, ενώ ο πυρήνας αυξήθηκε κατά 0,2%, αμφότεροι σύμφωνοι και με τις προβλέψεις.

Η Fed στοχεύει σε ετήσιο πληθωρισμό στο 2%, ένα επίπεδο που ο δείκτης τιμών δεν έχει δει από τον Φεβρουάριο του 2021.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν μόλις κατά 0,2% τον μήνα, αλλά η ενέργεια σημείωσε άλμα 2,7%. Οι τιμές των διαρκών αγαθών, τα οποία περιλαμβάνουν είδη όπως αεροσκάφη, συσκευές και ηλεκτρονικά είδη, παρουσίασαν αποπληθωρισμό, μειούμενες κατά 0,4%. Τα μη διαρκή αγαθά σημείωσαν αύξηση 0,5%.

Η έκθεση έρχεται δύο ημέρες αφότου η κεντρική τράπεζα ψήφισε ομόφωνα να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο σε ένα εύρος μεταξύ 4,25%-4,5%, κάνοντας ένα διάλειμμα μετά από τρεις διαδοχικές μειώσεις συνολικού ύψους μιας ολόκληρης ποσοστιαίας μονάδας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
ΕΕ: Η αύξηση των αγορών αμερικανικών όπλων θα αποκλιμακώσει τις εμπορικές εντάσεις δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Εφόσον αγοράζουμε περισσότερα αμερικανικά όπλα, τότε εξισορροπούνται και οι εμπορικές σχέσεις δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
blue european union EU flag on broken wall and half usa united states of america flag, crisis trump president and europe euro concept 1
H ΕΕ καλεί σε αύξηση των αμυντικών δαπανών των ευρωπαϊκών χωρών – μελών του ΝΑΤΟ στο 5% του ΑΕΠ
Το επίσημο ανακοινωθέν αναφέρει πως «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να συντονίσουν μεταξύ τους την εφαρμογή των σχετικών δεσμεύσεων» που ανέλαβαν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ
Αερομαχητικό
Σύνοδος κορυφής ΕΕ: Στο τραπέζι η ίδρυση ενός «Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου»
Η Πρόεδρος της Επιτροπής έθεσε το ερώτημα εάν εμείς ως Ευρώπη δεν πρέπει να δημιουργήσουμε έναν νέο τύπο εμπορικού οργανισμού που σταδιακά θα αντικαταστήσει αυτό που δεν έχουμε πλέον με τον ΠΟΕ
European Union flags 2