Διεθνή

Κριστίν Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ βρίσκεται κοντά στον στόχο της για τον πληθωρισμό – Μένουμε σε εγρήγορση

Ζήτησε προσοχή των υπευθύνων για τις αυξήσεις των τιμών στις υπηρεσίες

Κοντά στον στόχο της για τον πληθωρισμό βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αλλά πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση για τους παραμένοντες κινδύνους σε ορισμένους τομείς, σύμφωνα με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ.

«Πλησιάζουμε πολύ κοντά σε αυτό το στάδιο όπου μπορούμε να δηλώσουμε ότι έχουμε φέρει τον πληθωρισμό με βιώσιμο τρόπο στο μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%», δήλωσε η Λαγκάρντ σε podcast των FT σήμερα (23.12.2024). «Το λέω αυτό με μια μικρή επιφύλαξη, διότι εξακολουθώ να πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά τις υπηρεσίες».

Σημείωσε ότι η αύξηση των τιμών στον εν λόγω κλάδο παραμένει σχεδόν διπλάσια από τον στόχο της ΕΚΤ, προτρέποντας επίσης τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να παρακολουθούν την πορεία των μισθών και των εταιρικών κερδών στην ευρωζώνη.

Τα σχόλια έρχονται στο τέλος ενός έτους κατά το οποίο η Λαγκάρντ και οι συνάδελφοί της άρχισαν να χαλαρώνουν την άνευ προηγουμένου σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα μειώσουν το επιτόκιο καταθέσεων άλλες τέσσερις φορές το 2025, προσθέτοντας τέσσερις κινήσεις το 2024 και φέρνοντάς το στο 2% στα μέσα του έτους από 3% τώρα.

Οι περισσότεροι αξιωματούχοι προτιμούν μια «σταδιακή» προσέγγιση για τη χαλάρωση της πολιτικής – κάτι που οι αγορές ερμηνεύουν γενικά ότι σημαίνει βήματα 25 μονάδων βάσης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Γερμανία: Γιατί το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία επηρεάζει την οικονομία της Γερμανίας και της ΕΕ
Οι κρίσιμες τοπικές εκλογές στη Γερμανία θα διεξαχθούν το 2026 στο κρατίδιο της Σαξονίας - Ανχαλτ, όπου η δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα καταλάβει, όχι μόνο την πρωτιά, αλλά και την κυβέρνηση του κρατιδίου το ακροδεξιό AfD
To κτίριο της γερμανικής Βουλής