Διεθνή

Ουκρανία: Η ΕΕ ξεπέρασε τις ΗΠΑ στο ύψος της βοήθειας προς το Κίεβο

Η συνολική βοήθεια της ΕΕ στην Ουκρανία έφτασε τα 72 δις. ευρώ έναντι των 65 δις. ευρώ από πλευράς ΗΠΑ

Σημαντική μετατόπιση σημειώθηκε τον Απρίλιο και το Μάιο του 2025 στις ροές οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας της Δύσης (ΗΠΑ, ΕΕ, κλπ) προς την Ουκρανία.

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παρείχαν καμία νέα βοήθεια προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι χώρες της ΕΕ αύξησαν την υποστήριξή τους. Για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2022, η Ευρώπη ξεπέρασε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε συνολική στρατιωτική βοήθεια – με συνολικά 72 δισ. ευρώ σε σύγκριση με 65 δισ. ευρώ από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, αυτή η αύξηση δεν κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλη την ήπειρο: Οι σκανδιναβικές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, ειδικότερα, έχουν αυξήσει σημαντικά τη βοήθειά τους, ενώ άλλες χώρες – όπως η Γερμανία – συνεχίζουν να παρέχουν μέτρια ποσά. Αυτό προκύπτει από την τελευταία ενημέρωση του Ukraine Support Tracker, η οποία περιλαμβάνει δεδομένα έως και τον Απρίλιο του 2025.

Μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου, η ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την Ουκρανία αυξήθηκε σημαντικά. Σε μόλις δύο μήνες, δεσμεύτηκαν 10,4 δισ. ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια και 9,8 δισ. ευρώ σε ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια – το υψηλότερο ποσό δύο μηνών από την έναρξη του πολέμου.

Αυτό συμβαίνει με φόντο το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες – κάποτε ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Ουκρανίας – δεν έχουν ανακοινώσει καμία νέα βοήθεια από τις αρχές Ιανουαρίου. Δεδομένης αυτής της στασιμότητας, το βασικό ερώτημα τώρα είναι εάν η Ευρώπη μπορεί να κλείσει το αναδυόμενο κενό.

Τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι η Ευρώπη έχει σε μεγάλο βαθμό καταφέρει να το πράξει – τουλάχιστον οικονομικά. Η μέση μηνιαία βοήθεια μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2025 ξεπέρασε ελαφρώς τον μέσο όρο για τα έτη 2022 έως 2024.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ευρώπη έχει κλείσει το κενό», λέει ο Christoph Trebesch, επικεφαλής του Ukraine Support Tracker. «Το αν πρόκειται για προσωρινή αύξηση ή αν σηματοδοτεί την αρχή μιας μόνιμης μετατόπισης στον ρόλο της Ευρώπης ως κύριου υποστηρικτή της Ουκρανίας μένει να το δούμε». Ευρωπαϊκή αύξηση που καθοδηγείται από λίγες χώρες Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση της ευρωπαϊκής βοήθειας προήλθε κυρίως από μια μικρή ομάδα χωρών. Οι σκανδιναβικές χώρες ξεχωρίζουν ιδιαίτερα: η Σουηδία παρείχε 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ τον Μάρτιο και η Νορβηγία 670 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο – και τα δύο μηνιαία ποσά ρεκόρ.

Συνολικά, οι σκανδιναβικές χώρες αύξησαν τη βοήθειά τους κατά 5,8 δισ. ευρώ μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου. Μεταξύ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών οικονομιών, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης ακολουθήσει το παράδειγμά του, δεσμεύοντας μέχρι στιγμής 4,5 δισ. ευρώ – εκ των οποίων τα 1,8 δισ. ευρώ προέρχονται από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και όχι από τον τρέχοντα προϋπολογισμό. Η Γαλλία συνεισέφερε 2,2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 195 εκατ. ευρώ, επίσης από παγωμένα ρωσικά κεφάλαια. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έπαιξαν επίσης καθοριστικό ρόλο, διαθέτοντας 12,2 δισ. ευρώ κατά την ίδια περίοδο.

Αντιθέτως, άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες ήταν πιο επιφυλακτικές: η Ισπανία και η Ιταλία έχουν μέχρι στιγμής δεσμευτεί μόνο 10 εκατ. ευρώ και 20 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για το 2025. Η Γερμανία έχει παράσχει 650 εκατ. ευρώ – μείωση περίπου 70% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2024.

Τα στοιχεία που αναφέρθηκαν για τη Γερμανία δεν επηρεάστηκαν από την πρόσφατη απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να μην δημοσιεύει πλέον λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη στρατιωτική βοήθεια στον ιστότοπό της. Το Ukraine Support Tracker συλλέγει δεδομένα έως τον Απρίλιο – ο ιστότοπος έκλεισε μόλις τον Μάιο.

«Η ισχυρή συμμετοχή των σκανδιναβικών χωρών έχει γίνει ακόμη πιο εμφανής μετά την έλλειψη νέας αμερικανικής βοήθειας», δήλωσε ο Τρέμπες. «Αντίθετα, είναι εντυπωσιακό το πόσο μικρή έχει συνεισφέρει η Γερμανία τους τελευταίους μήνες. Αντί να αυξήσει την υποστήριξή της μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ, βλέπουμε μια δραστική μείωση της γερμανικής βοήθειας σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για την Ιταλία και την Ισπανία».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Η πρόταση της ΕΕ για την απαγόρευση του ρωσικού φυσικού αερίου θα αποτελέσει αντικείμενο θερμών διαπραγματεύσεων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη πρόταση σήμερα με τη νομοθεσία που απαιτείται για να τερματιστεί η εξάρτηση του μπλοκ από τις προμήθειες αγωγών και υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Μόσχα
European Union flags