Διεθνή

Στο χαμηλότερο επίπεδο της 10ετίας οι ξένες επενδύσεις στη Γερμανία

Οι ξένες εταιρείες επένδυσαν λιγότερα στη Γερμανία πέρυσι (2023) από ό,τι εδώ και δέκα χρόνια σύμφωνα με νέα μελέτη του Ινστιτούτου της γερμανικής Οικονομίας (IW).

Οι γερμανικές εταιρείες προτιμούν επίσης να επεκταθούν στην ΕΕ, σύμφωνα με την ίδια έρευνα. Οι ξένες εταιρείες επένδυσαν μόνο περίπου 22 δισ. ευρώ στη Γερμανία το 2023 – το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών.

Συνολικά, οι καθαρές εκροές πέρυσι ανήλθαν σε 94 δισ. ευρώ. Η τιμή δείχνει τη διαφορά μεταξύ επενδύσεων από γερμανικές εταιρείες στο εξωτερικό και ξένες εταιρείες στη Γερμανία.

Μόνο τα δύο προηγούμενα χρόνια, το 2021 (100 δισ. ευρώ) και το 2022 (125 δισ. ευρώ), είχαν εισρεύσει περισσότερα χρήματα από τη Γερμανία.

Οι επαναλαμβανόμενες υψηλές καθαρές εκροές δείχνουν ότι αυτά δεν είναι έκτακτα φαινόμενα, αλλά τα πρώτα συμπτώματα της αποβιομηχάνισης. Στην πραγματικότητα, η παραγωγή ήταν στον τομέα της παραγωγής.

Αν και οι άμεσες επενδύσεις μειώνονται επί του παρόντος παγκοσμίως, αυτό δεν είναι για την ΕΕ. Τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, οι εισροές στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 120% – συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας: Περίπου 90 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου τα 2/3 όλων των ξένων επενδύσεων από γερμανικές εταιρείες, εισέρρευσαν πρόσφατα στα κράτη μέλη της ΕΕ, ιδίως στην Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γαλλία.

Εντός των συνόρων της Γερμανίας, από την άλλη πλευρά, οι ξένες εταιρείες δεν επένδυσαν σχεδόν καθόλου. Και όταν το έκαναν, ήταν συχνά μικρότερες εξαγορές ή έργα – μια ένδειξη των δυσμενών συνθηκών τοποθεσίας στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

«Οι πολιτικοί καθιστούν κάθε άλλο παρά ελκυστικό για τις εταιρείες να επενδύουν στη Γερμανία», λέει ο οικονομολόγος του IW, Κρίστιαν Ρούσε (Christian Rusche). Αυτό περιλαμβάνει το γεγονός ότι τα προγράμματα επιδοτήσεων σταματούν επανειλημμένα και σχεδόν εν μία νυκτί. Οι πολιτικοί πρέπει να βελτιώσουν δραστικά τις επενδυτικές συνθήκες: «Εάν το πολιτικό πλαίσιο παραμείνει ως έχει, η αποβιομηχάνιση θα μπορούσε να επιταχυνθεί απότομα», δήλωσε ο Rusche.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Καναδάς: Καταργούνται από 1ης Σεπτεμβρίου οι ανταποδοτικοί δασμοί στα εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα – Εξαιρούνται οχήματα, χάλυβας και αλουμίνιο
Με τον τρόπο αυτόν ο Καναδάς ανταποκρίνεται στις εξαιρέσεις που χορήγησε στις αρχές του μήνα η Ουάσινγκτον στα καναδικά προϊόντα
People are silhouetted in front of the Canadian national flag at the Palais des Congres in Montreal, Quebec, Canada October 21, 2019.
ΗΠΑ: Οι δασμοί θα μπορούσαν να μειώσουν το έλλειμα κατά 4 τρισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία
Εάν συνεχιστούν οι αυξήσεις στους δασμούς, τα αυξημένα έσοδα θα συρρικνώσουν τα πρωτογενή ελλείμματα κατά 3,3 τρισ. δολάρια και θα μειώσουν τους τόκους που καταβάλλει η χώρα για το ομοσπονδιακό χρέος της κατά 0,7 τρισ. την επόμενη δεκαετία
ΗΠΑ: Οι δασμοί θα μπορούσαν να μειώσουν το έλλειμα κατά 4 τρισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία
ΕΕ: Επενδύσεις ύψους 116 εκατ. ευρώ σε 13 έργα για την αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων
Τα 13 έργα, στα οποία συμμετέχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ερευνητικοί οργανισμοί, τοπικές αρχές, σχολεία και επιχειρήσεις, «θα αποφέρουν ευρύ φάσμα οφελών για τους ωκεανούς και τα ύδατα στην ΕΕ και όχι μόνο»
Santorini island, Greece
Πάουελ (Fed): Οι μεταβαλλόμενοι κίνδυνοι ενδέχεται να δικαιολογούν την προσαρμογή των επιτοκίων
«Η σταθερότητα του ποσοστού ανεργίας και άλλων δεικτών της αγοράς εργασίας μας επιτρέπει να προχωρήσουμε προσεκτικά καθώς εξετάζουμε αλλαγές στη στάση της πολιτικής μας», δήλωσε ο Πάουελ
Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell holds a press conference following a two-day meeting of the Federal Open Market Committee on interest rate policy in Washington, U.S., September 18, 2024.