Διεθνή

Τζερόμ Πάουελ (Fed): Μπορεί να περιμένουμε το 2026 για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός των κατοικιών

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες παρακολουθούν στενά τον πληθωρισμό των κατοικιών, ο οποίος «δεν έχει ακόμη εξομαλυνθεί πλήρως». Θα μπορούσαν να περιμένουν περισσότερο από ένα χρόνο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Τζερόμ Πάουελ πιστεύει πως μπορεί να χρειαστούν μέχρι τα μέσα του 2026 για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός των ενοικίων στον δείκτη τιμών καταναλωτή προς τον προ της πανδημίας κανόνα του, σύμφωνα με έρευνα της Fed του Κλίβελαντ. Ενώ διάφορες μετρήσεις δείχνουν ότι τα νέα ενοίκια ιδίως μειώνονται, λιγότεροι άνθρωποι μετακινούνται και υπογράφουν νέες μισθώσεις – οπότε το δείγμα στον ΔΤΚ δεν καταγράφει τόσο μεγάλο κύκλο εργασιών, είπαν οι ερευνητές.

Η στέγαση είναι η μεγαλύτερη κατηγορία του ΔΤΚ και αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της μηνιαίας αύξησης του Οκτωβρίου. Εάν ο δείκτης παραμείνει αυξημένος για ακόμη ενάμιση χρόνο, όπως προβλέπει η Fed του Κλίβελαντ, θα αποτελέσει πρόκληση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που επικαλούνται την πρόοδο του πληθωρισμού ως βασικό επιχείρημα για τη μείωση των επιτοκίων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
O Τραμπ κάνει πίσω: Καφές και βοδινό κρέας από τη Βραζιλία εξαιρούνται από τους δασμούς
Η απόφαση του Τραμπ αφήνει πολλές από τις κύριες εξαγωγές της Βραζιλίας απαλλαγμένες από τους δασμούς, που είχαν φτάσει το 40%, και θεωρείται σημαντική νίκη για τη μεγαλύτερη γεωργική δύναμη της Λατινικής Αμερικής
iStock
Η βρετανική αμυντική εταιρεία Babcock επιδιώκει συμφωνίες για πολεμικά πλοία εν μέσω ισχυρής ζήτησης
Η βρετανική αμυντική εταιρεία επιδιώκει νέες διεθνείς συμφωνίες για φρεγάτες Type 31 με τη Σουηδία και τη Δανία, καθώς η αύξηση των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για επέκταση
REUTERS