Διεθνή

Βullying Τραμπ σε Μακρόν με δασμούς 200% σε κρασιά και σαμπάνιες για να «εκβιάσει» την είσοδο της Γαλλίας στο «Συμβούλιο Ειρήνης»

Αν και προσκλήθηκε στο «Συμβούλιο ειρήνης» του Ντόναλντ Τραμπ για τη Γάζα ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε αρνητικά τη Δευτέρα

Στην επιβολή τελωνειακών δασμών 200% στα εισαγόμενα οινοπνευματώδη -κρασιά και σαμπάνιες- από τη Γαλλία, απείλησε να προχωρήσει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χθες (19.1.2026), λόγω της άρνησης του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν να ενταχθεί στο «Συμβούλιο Ειρήνης» του.

Συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Φλόριντα: «Θα αυξήσω στο 200% τους τελωνειακούς δασμούς στα κρασιά και στις σαμπάνιες τους. Και θα ενταχτεί. Αλλά δεν είναι υποχρεωμένος να ενταχτεί».

Πηγές στο περιβάλλον του Γάλλου προέδρου Μακρόν είπαν χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το Παρίσι δεν έχει σκοπό να «δώσει θετική συνέχεια» σε αυτό το στάδιο στην πρόκληση της Ουάσιγκτον ο αρχηγός του γαλλικού κράτους να γίνει μέλος του «Συμβουλίου Ειρήνης» του ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα.

Αν και προσκλήθηκε στο «Συμβούλιο ειρήνης» του Ντόναλντ Τραμπ για τη Γάζα ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε αρνητικά τη Δευτέρα (19.1.2026), λέγοντας ότι η Γαλλία παραμένει προσηλωμένη στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.

Επίσης, ο Μακρόν προτίθεται να προτείνει, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού που δίνει τη δυνατότητα στις Βρυξέλλες να λαμβάνουν οικονομικού χαρακτήρα αντίποινα κατά τρίτων χωρών που ασκούν οικονομικές πιέσεις σε μέλη τη ΕΕ για να επηρεάζουν τις πολιτικές τους αποφάσεις.

Σημειώνεται πως σε συνέντευξή του στο NBC News ο Τραμπ ρωτήθηκε εάν θα υλοποιήσει τις απειλές του για πλήγματα με δασμούς σε ευρωπαϊκές χώρες εάν δεν υπάρξει συμφωνία για τη Γροιλανδία και απάντησε «ναι, 100».Οι δηλώσεις προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που απαντούν ότι η κυριαρχία του νησιού δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε «no comment» όταν ρωτήθηκε εάν θα χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία για την κατάληψη της Γροιλανδίας ενώ τόνισε ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να επικεντρωθεί στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, αντί να ασχολείται με το θέμα της Γροιλανδίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Βιλερουά (ΕΚΤ): «Χαμηλός» ο αντίκτυπος των εμπορικών εντάσεων στις τιμές του πληθωρισμού
Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ εκτιμά ότι οι δασμοί έχουν μέχρι στιγμής «σιωπηλή» επίδραση στις τιμές, ενώ η ΕΚΤ διατηρεί αμετάβλητη τη νομισματική της στάση εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας
Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό
Πρεμιέρα για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Μακρόν και Τραμπ
Την πρώτη μέρα είναι προγραμματισμένες ομιλίες της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Κινέζου αντιπροέδρου Χε Λιφένγκ
An activist holds a placard with a slogan against U.S. President Donald Trump, during a protest, ahead of the opening of the World Economic Forum (WEF), in Davos, Switzerland, January 18, 2026.