Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Δήλωση σοκ του Ντάισελμπλουμ: Σε 15 χρόνια παρέμβαση στο χρέος

Δήλωση σοκ του Ντάισελμπλουμ: Σε 15 χρόνια παρέμβαση στο χρέος

”Θα εξετάσουμε αν υπάρχουν “κορυφές” στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα 30 χρόνια. Η ανάλυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) έχει δείξει ότι τα πρώτα χρηματοδοτικά εμπόδια μπορεί να καταγραφούν σε 15 χρόνια. Οπότε αν αυτά είναι τα δεδομένα θα ήταν παράξενο να προσπαθήσουμε να τα λύσουμε από τώρα – είναι πολύ μακριά” τόνισε ο Ντάισελμπλουμ στο Reuters.

Ξεκάθαρα κατά μιάς άμεσης συμφωνίας για μια πλήρη και πρόωρη μείωση του χρέους τάχθηκε ο επικεφαλής του Eurogroup, λέγοντας μάλιστα πως δεν είναι η καλύτερη λύση. ”Θα εξετάσουμε αν υπάρχουν “κορυφές” στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα 30 χρόνια. Η ανάλυση του ESM έχει δείξει ότι τα πρώτα χρηματοδοτικά εμπόδια μπορεί να καταγραφούν σε 15 χρόνια. Οπότε αν αυτά είναι τα δεδομένα θα ήταν παράξενο να προσπαθήσουμε να τα λύσουμε από τώρα – είναι πολύ μακριά” δήλωσε χωρίς περιστροφές στο πρακτορείο Reuters.

Μετά την παγωμάρα για τα 15 χρόνια ο επικεφαλής του Eurogroup πρόσθεσε τουλάχιστον πως ”οι χώρες της ευρωζώνης συμφωνούν ότι η ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα θα πρέπει να γίνει μέσω της τοποθέτησης του ορίου της ετήσιας εξυπηρέτησης του χρέους μάξιμουμ στο 15% του ΑΕΠ της”. Αμέσως μετά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε τους όρους του. ” Οι συζητήσεις αυτές ωστόσο θα γίνουν μέσα στο 2015, εάν και εφόσον η Ελλάδα έχει προηγουμένως εκπληρώσει κάποιες από τις προϋποθέσεις που της έχουν τεθεί από τους δανειστές”.

Και βέβαια ο Ολλανδός αξιωματούχος τοποθετήθηκε υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.
”Είναι πολύ σημαντικό να εμπλακούν για την αξιοπιστία του προγράμματος και την πολιτική στήριξη στη Γερμανία, την Ολλανδία και αλλού”.

Πηγή Ημερησία

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε