Οικονομία

ΔΝΤ – Τόμσεν: Να μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις και το αφορολόγητο

Φρένο στο κλίμα αισιοδοξίας και παροχολογίας που καλλιεργεί η ελληνική κυβέρνηση έρχεται να βάλει με δηλώσεις του την Πέμπτη (8.11.2018) το ΔΝΤ διά στόματος Πόουλ Τόμσεν.

Σε σε συνέντευξη Τύπου στην Κοπεγχάγη, όπου παρουσιάστηκε η έκθεση του ΔΝΤ για την ευρωπαϊκή οικονομία (Regional Economic Outlook for Europe), ο κ. Τόμσεν ερωτήθηκε τόσο για το ζήτημα των ελληνικών συντάξεων όσο και για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Αν και ο ίδιος ξεκαθάρισε εμφατικά πως πλέον το ΔΝΤ δεν μετέχει στις αποφάσεις, ωστόσο αναφέρθηκε συνοπτικά και στα δύο ζητήματα.

“Δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα.. Πάντως, θεωρούμε πως τόσο η μεταρρύθμιση (σ.σ. μείωση) των συντάξεων όσο και η φορολογική μεταρρύθμιση είναι καλές και αναγκαίες”, ανέφερε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ και συμπλήρωσε: “Εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος είναι καλό να χρησιμοποιείται για πολιτικές που θα στηρίζουν την οικονομία σε δύσκολες εποχές”.

Ερωτηθείς για το ζήτημα των λεγόμενων κόκκινων τραπεζικών δανείων καθώς και τις πιθανές κεφαλαιακές  ανάγκες των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, ο Πόουλ Τόμσεν απάντησε πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά αναβαλλόμενου φόρου ως κεφάλαια και πως η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα απαιτήσει ειδικό χειρισμό.

Σχετικά με την έκθεση του ΔΝΤ για την ευρωπαϊκή οικονομία (Regional Economic Outlook for Europe), επαναλαμβάνονται οι προβλέψεις του Οκτωβρίου στο Μπαλί της Ινδονησίας, σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη 2,4% το 2019 και 2,2% το 2020.

Δηλαδή, το Ταμείο εμφανίζεται πιο αισιόδοξο και από την Κομισιόν, η οποία ανακοίνωσε νωρίτερα την Πέμπτη (8.11.2018) εκτίμηση για ανάπτυξη 2% κάθε χρόνο έως το 2020, που μπορεί να ανέλθει στο 2,3% εάν δεν περικοπούν οι συντάξεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Κώστας Τσιάρας: Ομάδα Task Force για τη βιολογική παραγωγή, με στόχο τη θωράκιση του συστήματος ελέγχου
Η νέα Task Force αποτελεί επιτελικό όργανο στρατηγικής σημασίας, με κύρια αποστολή τον συντονισμό, την εποπτεία και την επιτάχυνση όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την ενίσχυση της αξιοπιστίας
Κώστας Τσιάρας
Παπαθανάσης: Με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ τοπικά σχέδια δράσης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας GReco Islands για 39 μικρά νησιά
Μέσω της συγκεκριμένης πράξης οι Δήμοι των μικρών νησιών που θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία Greco Islands θα εκπονήσουν αναλυτικά τα τοπικά σχέδια δράσης τους
Ο Νίκος Παπαθανάσης 1
Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου διολισθαίνουν πριν από την προθεσμία εκεχειρίας του Τραμπ στη Ρωσία
Ενώ ο Τραμπ απείλησε να επιβάλει περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία η επιφύλαξη σχετικά με το πόσο μακριά θα φτάσει κρατά τις τιμές φυσικού αερίου υπό έλεγχο προς το παρόν
Αγωγοί φυσικού αερίου