Έτσι θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης και θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές

Ψηλά στις κυβερνητικές επιδιώξεις είναι να κλείσει το ταχύτερο δυνατό, το θέμα των παρεμβάσεων που έχουν γίνει για το 2021 και έχουν προσωρινό χαρακτήρα.

Πρόκειται για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και το πάγωμα της εισφορά αλληλεγγύης.

Με βάση τον σχεδιασμό τα δύο αυτά μέτρα, θα πρέπει να επανέλθουν στην προτέρα κατάσταση το επόμενο έτος. Δηλαδή οι φορολογούμενοι του ιδιωτικού τομέα, που εφέτος θα δουν σοβαρές αυξήσεις στο εισόδημά τους, αν δεν αλλάξει κάτι θα κληθούν πληρώσουν του χρόνου υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές αλλά και την εισφορά αλληλεγγύης με βάση του εισόδημά τους.

Βέβαια κάτι τέτοιο δεν το θέλουν επ’ ουδενί στο υπουργείο Οικονομικών και ήδη βρίσκονται προς την κατεύθυνση αναζήτησης τρόπων, ώστε να μην επιστρέψουν οι δύο παραπάνω παρεμβάσεις.

Μέιωση της φορολογίας

Η μείωση της φορολογίας, αποτελεί εξάλλου προτεραιότητα για το κόμμα της ΝΔ, πάνω στην οποία εξάλλου βασίστηκε και ένα μέρος του προεκλογικού της προγράμματος. Μάλιστα ένα κομμάτι, όπως για παράδειγμα η μείωση του ΕΝΦΙΑ και των φορολογικών συντελεστών, ήδη πραγματοποιήθηκε από το καλοκαίρι του 2019, όταν και ανέλαβε την διακυβέρνηση του τόπου η ΝΔ. Η πανδημία όμως ανέτρεψε τον σχεδιασμό και πλέον οι όποιες παρεμβάσεις φορολογικού χαρακτήρα έχουν προσωρινό και όχι μόνιμο χαρακτήρα.

Η πρώτη προσπάθεια να συνεχιστεί η δέσμευση ήταν η μείωση των εισφορών της εισφορά αλληλεγγύης, αλλά μόνο για το 2021. Βέβαια στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν μεν ότι το μέτρο αυτό έχει προσωρινό χαρακτήρα και οποιαδήποτε συζήτηση για να αποκτήσει μόνιμο, είναι μάλλον νωρίς για να ανοίξει, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού τους, έχουν ότι θα βρεθεί τελικά η φόρμουλα να πάρουν μόνιμο χαρακτήρα.

Τορπίλη στην ανάπτυξη

Και αυτό διότι είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτές οι επιβαρύνσεις να επιστρέψουν για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Και βέβαια η αναπτυξιακή προσπάθεια θα δυσκολέψει, εάν επιβληθεί ένας νέος φόρος, έστω και αν η κυβέρνηση θα είναι συνεπής σε αυτό που έχει πει.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα έχει τεθεί εξωδίκως στους επικεφαλής των δανειστών σε καθαρά φιλολογικό επίπεδο, χωρίς δηλαδή να ζητηθεί απάντηση.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το τι καθεστώς θα ισχύσει για το 2022. Αν συνεχίσουν να μην ισχύουν οι δημοσιονομικοί κανόνες, κάτι που φαντάζει ιδιαίτερα πιθανό, τότε θα είναι πιο εύκολο να πάρει παράταση η ισχύς των δύο αυτών μέτρων.

Στην αντίθετη περίπτωση βέβαια τα πράγματα δυσκολεύουν, αφού θα πρέπει να πειστούν οι δανειστές ότι οι παρεμβάσεις αυτές δεν δημιουργούν δημοσιονομικό κενό ή ότι η αναμενόμενη ανάπτυξη μπορεί να καλύψει το κενό υπάρξει.

Έμφαση στα έσοδα

Κατά συνέπεια ένα από τα στοιχήματα είναι για το εφέτος η πορεία των εσόδων, τηρουμένων πάντα των αναλογιών. Στο υπουργείο Οικονομικών θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να εισπράξουν φόρους από εκείνους που μπορούν να το πράξουν.

 

Εκτιμούν, ότι εάν προκύψει θετική έκπληξη από αυτό το κομμάτι, τότε θα μπορέσει η κυβέρνηση να κερδίσει από τους δανειστές το «οκ» στο αίτημά της για μονιμοποίηση στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Κορονοϊός: Ραγδαία αύξηση εξαγορών και συγχωνεύσεων παγκοσμίως – Επιβράδυνση στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Ραγδαία αύξηση εξαγορών και συγχωνεύσεων παγκοσμίως – Επιβράδυνση στην Ελλάδα

Παρά την αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει η κρίση του κορονοϊού, κατά το β’ εξάμηνο του 2020 καταγράφηκε μεγάλη δραστηριότητα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών σε ... Διαβάστε περισσότερα
Η πανδημία έφερε πρωτογενές έλλειμμα 1,473 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο του 2021

Η πανδημία έφερε πρωτογενές έλλειμμα 1,473 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο του 2021

Ο προϋπολογισμός τον Ιανουάριο του 2021 παρουσίασε πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,473 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,031 δισ. ευρώ. Τον αντίστοιχο μήνα ... Διαβάστε περισσότερα
Ασφαλιστικές εισφορές Ιανουαρίου 2021: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια του e-ΕΦΚΑ για τους μη μισθωτούς

Ασφαλιστικές εισφορές Ιανουαρίου 2021: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια του e-ΕΦΚΑ για τους μη μισθωτούς

Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) τα ενιαία ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών (κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών) του μηνός Ιανουαρίου ... Διαβάστε περισσότερα
Ηλεκτρονικά τιμολόγια: Αλλάζουν όλα για Δημοσιο και επιχειρήσεις

Ηλεκτρονικά τιμολόγια: Αλλάζουν όλα για Δημοσιο και επιχειρήσεις

Με νέες προδιαγραφές, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα θα εκδίδονται τα ηλεκτρονικά τιμολόγια από τα πληροφοριακά συστήματα προς το Δημόσιο αλλά και προς επιχειρήσεις όπως ... Διαβάστε περισσότερα
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τα κριτήρια για την έγκριση της 6ης δόσης – Έρχεται η 7η

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τα κριτήρια για την έγκριση της 6ης δόσης – Έρχεται η 7η

Δεν κατάφερε τελικά η επιστρεπτέα προκαταβολή 6 να σπάσει το ρεκόρ αιτήσεων του πέμπτου κύκλου. Χθες τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η υποβολή των αιτήσεων και συγκεκριμένα ... Διαβάστε περισσότερα
Τέλη κυκλοφορίας: Μειωμένα με νέα τροπολογία – Ποιες επιταγές αναστέλλονται για 75 μέρες

Τέλη κυκλοφορίας: Μειωμένα με νέα τροπολογία – Ποιες επιταγές αναστέλλονται για 75 μέρες

Αναστέλλονται για διάστημα 75 ημερών και οι προθεσμίες εμφάνισης και πληρωμής επιταγών των πληγέντων επιχειρήσεων που λήγουν το μήνα Μάρτιο ενώ παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής ... Διαβάστε περισσότερα