Μακρο-οικονομία

Καμπανάκι ESM για την παραγωγικότητα στην Ελλάδα

Η αύξηση της παραγωγικότητας αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα για την οικονομική βιωσιμότητα της χώρας

Καμπανάκι για την ελληνική οικονομία από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM): χωρίς ουσιαστική ενίσχυση της παραγωγικότητας, η Ελλάδα κινδυνεύει να καθηλωθεί σε αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, παρά την πρόοδο σε δημοσιονομικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα έκθεσης του ESM, η αύξηση της παραγωγικότητας αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα για την οικονομική βιωσιμότητα της Ευρωζώνης – και πολύ περισσότερο για χώρες όπως η Ελλάδα.

Όπως σημειώνει ο ESM, η ελληνική οικονομία έχει καταγράψει σημαντικές βελτιώσεις στη δημοσιονομική της σταθερότητα και στην ανάκτηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης, ωστόσο οι μακροχρόνιες αναπτυξιακές προοπτικές παραμένουν εύθραυστες εάν δεν υπάρξει συστηματική πρόοδος στην ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Η παραγωγικότητα στην Ελλάδα παραμένει κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, παρά τις βελτιώσεις των τελευταίων ετών. Αυτό, σύμφωνα με τον ESM, οφείλεται σε χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες, όπως η υπερρύθμιση της αγοράς εργασίας και των προϊόντων, η χαμηλή απόδοση της δημόσιας διοίκησης, αλλά και η ελλιπής σύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς.

Η έκθεση καλεί τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την παραγωγικότητα, όπως η ψηφιοποίηση του Δημοσίου, η στήριξη της καινοτομίας στις επιχειρήσεις, η βελτίωση των υποδομών και η προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, ακόμη και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να αποδώσουν μέγιστο αποτέλεσμα μόνο εφόσον συνδυαστούν με στοχευμένες πολιτικές αύξησης της παραγωγικότητας και ενίσχυσης του ανθρώπινου κεφαλαίου.

Ο ESM επισημαίνει πως εάν η Ελλάδα δεν αλλάξει ταχύτητα στην ενίσχυση της παραγωγικότητας, κινδυνεύει να παγιδευτεί σε ένα μακροχρόνιο μοτίβο χαμηλής ανάπτυξης και περιορισμένων επενδύσεων. Σε αντίθεση, μια σταθερή πορεία βελτίωσης της παραγωγικότητας μπορεί να διασφαλίσει όχι μόνο υψηλότερο ΑΕΠ αλλά και βιώσιμες συνθήκες για αύξηση των εισοδημάτων και της απασχόλησης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Σε διαβούλευση η έκθεση για τα πετρελαιοειδή – Τα πέντε μέτρα που προτείνει
Η διάρκεια της διαβούλευσης διαρκεί έως και τις 26 Σεπτεμβρίου 2025 και οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους γραπτώς και επώνυμα ηλεκτρονικά
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού
Το φάντασμα του «πληθωρισμού των ενοικίων» – Πρωτοφανής αύξηση 11,4% στις τιμές των μισθωμάτων ακινήτων τον Ιούνιο
Αντιμέτωπη με ένα πιθανό νέο φαινόμενο -την αύξηση του γενικού δείκτη τιμών ιδίως λόγω της αύξησης των τιμών των ενοικίων – βρίσκεται αντιμέτωπη η οικονομία
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ 
 EUROKINISSI 5