Διεθνή

Βιλερουά (ΕΚΤ): Πολύ πιθανό οι μειώσεις των επιτοκίων να αρχίσουν τον Ιούνιο

Πολύ πιθανό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της τον Ιούνιο, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, σύμφωνα με το Bloomberg.

Εκτός απροόπτου, η ΕΚΤ παραμένει προσηλωμένη στο να φέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% μέχρι το επόμενο έτος από 2,4% που είναι σήμερα, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο RTL την Τετάρτη και σχολιάζοντας τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας σε σχέση με τα επιτόκια.

«Καθώς έχουμε επαρκή εμπιστοσύνη, πολύ πιθανόν να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών, αναμφίβολα στη συνεδρίασή μας στις αρχές Ιουνίου», δήλωσε ο Βιλερουά.

Τα σχόλιά του αντικατοπτρίζουν συναίνεση, ακόμη και αν ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν ζητήσει μεγαλύτερη προσοχή στη μείωση των επιτοκίων μετά από μια πρώτη κίνηση τον Ιούνιο. Οι απόψεις αυτές υποστηρίζονται από την επιμονή των μισθολογικών αυξήσεων στην ευρωζώνη και την αβεβαιότητα στις αγορές ενέργειας που προκαλείται από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η ισχυρότερη ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης μπορεί επίσης να καταστήσει τη χαλάρωση της πολιτικής λιγότερο επείγουσα.

Άλλοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ την Τετάρτη υποστήριξαν επίσης μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

«Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Απρίλιο, δώσαμε ένα σήμα υπό όρους για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο», δήλωσε ο Όλι Ρεν της Φινλανδίας στο Ελσίνκι. «Εάν η εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει το στόχο του με βιώσιμο τρόπο συνεχίζει να ενισχύεται, η περιοριστικότητα της νομισματικής πολιτικής μπορεί να μειωθεί».

Μιλώντας στο Ταλίν, ο Εσθονός Μάντις Μούλερ συμφώνησε για τον Ιούνιο, αν και προέτρεψε σε σύνεση πέραν αυτού.

«Θα προτιμούσα να παραμείνω λιγότερο συγκεκριμένος και να επαναλάβω το γενικό μήνυμα που μετέφεραν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ – ότι εξαρτάται από τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις και από το αν θα δούμε τους δείκτες πληθωρισμού να πλησιάζουν επίμονα το 2%», είπε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Γαλλία: Ποια περιθώρια έχει ο νέος πρωθυπουργός για να περάσει ένα νέο προϋπολογισμό λιτότητας
Η πρόταση προϋπολογισμού θα είναι μια από τις πρώτες σημαντικές δοκιμασίες για τον νέο πρωθυπουργό, ο οποίος, προκειμένου να αποφύγει την ίδια μοίρα με τον προκάτοχό του
Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Σεμπαστιάν Λεκορνί
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Έρχεται το πρώτο ευρωπαϊκό σχέδιο χρηματοδότησης της προσιτής στέγασης
Πρέπει να επεξεργαστούμε επειγόντως μια νέα λύση για να χρηματοδοτηθεί η πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας με βάση τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν - «Θα αναστείλουμε τη διμερή μας στήριξη προς το Ισραήλ»
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
4
Τη νομιμότητα των δασμών του Τραμπ θα εξετάσει το Ανώτατο Δικαστήριο στις αρχές του Νοεμβρίου
Το Ομοσπονδιακό εφετείο της Ουάσιγκτον αποφάνθηκε στα τέλη του Αυγούστου ότι μεγάλο μέρος των «ανταποδοτικών» τελωνειακών δασμών που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ επιβλήθηκε παράνομα
USA national flag waving in the wind in front of United States Court House in New York, USA
SAFE: Ξεπέρασαν τα 150 δισ. ευρώ τα αιτήματα των ευρωπαϊκών χωρών για αμυντικά δάνεια – Fast track διαδικασίες με το βλέμμα στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ 
Όταν επισκέφτηκα την Ουάσιγκτον, ένας γνωστός Αμερικανός εμπειρογνώμονας μου είπε ότι αυτή τη στιγμή, παγκοσμίως, το SAFE είναι το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό πακέτο που επενδύεται στην άμυνα με τέτοια ταχύτητα, σημείωσε ο κοινοτικός επίτροπος Άμυνας, Κουμπίλιους
Tανκ
Μερτς κατά των δασμών και του προστατευτισμού – Ζητά πιο ευέλικτη πορεία στην αποχώρηση από τους θερμικούς κινητήρες
«Το ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητο σημαίνει και ένα κομμάτι ελευθερίας και αυτό θα εξακολουθήσει να ισχύει για πολλούς ανθρώπους στη Γερμανία», δήλωσε ο Μερτς
O Φρίντριχ Μερτς