Οικονομία

Handesblatt: Το πιο… χαλαρό Eurogoup του Τσακαλώτου – Συμφωνία δανειστών για το κοινωνικό μέρισμα

«Σπάνια θα έχει πάει στο eurogroup στις Βρυξέλλες τόσο χαλαρός ο Ευκλείδης Τσακαλώτος" σημειώνει σε δημοσίευμά της η Handelsblatt για την συνεδρίαση της Δευτέρας.

Σύμφωνα με την Handelsblatt ο λόγος δεν είναι τόσο το ότι δεν θα βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο αυστηρός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που ακόμα και να ήταν δεν θα είχε σοβαρό λόγο για κριτική. Ο λόγος είναι ότι η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται επιτέλους σε καλό δρόμο»

«Οι ελεγκτές του κουαρτέτου έφυγαν πριν μια βδομάδα αδιαμαρτύρητα, αφού η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων προχωρά τώρα σαφώς ταχύτερα. Το κλίμα των διαπραγματεύσεων είναι εποικοδομητικό και επί του θέματος υπάρχουν ουσιαστικές πρόοδοι, σύμφωνα με εκπρόσωπο των θεσμών» αναφέρει η εφημερίδα.

“Στο θέμα της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών η Αθήνα βρίσκεται μπροστά από το χρονοδιάγραμμα” σημπληρώνει

Συμφωνία για το κοινωνικό μέρισμα

Αντί πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% ο κ. Τσακαλώτος θα εξασφαλίσει ένα συν 2,8%. Μέρος του πρόσθετου πλεονάσματος ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να το διανείμει τα Χριστούγεννα ως «κοινωνικό μέρισμα» με την συγκατάθεση των πιστωτών.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών ενέκριναν επίσης τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος ο οποίος θα συζητηθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο στόχος ο οποίος έχει τεθεί για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το έτος 2018 φαίνεται ρεαλιστικός», σημειώνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.

«Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να ολοκληρώσει την τρέχουσα αξιολόγηση μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου ούτως ώστε να ανοίξει έτσι ο δρόμος για την εκταμίευση των 5,5 δισ. ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα θεωρείται εντούτοις από κύκλους των πιστωτών ως πολύ φιλόδοξο», συνεχίζει ο ανταποκριτής της Γκέρντ Χέλερ.

Κατά την Handelsblatt, «πιο δύσκολο από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα είναι να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Έξοδος στις αγορές το 2018

Η Ελλάδα επέστρεψε για πρώτη φορά στις αγορές μετά τον Μάιο του 2014 με ένα πενταετές ομόλογο και η κυβέρνηση θέλει μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 να ξαναδοκιμάσει.

Από οικονομικούς κύκλους της Αθήνας αναμένεται ότι ήδη τον Νοέμβριο θα γίνει ένα ακόμα βήμα για την επιστροφή στις αγορές. 20 μικρότερα ομολόγων αξίας 29,7 δισ. ευρώ, που είχαν προκύψει από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους τον Φεβρουάριο του 2012 θα μετατραπούν σε 4 ή 5 νέα μεγαλύτερα. Η ανταλλαγή αυτή αποσκοπεί στην βελτίωση της ρευστότητας των ομολόγων, με λήξεις μεταξύ έξι και 25 ετών».

Σύμφωνα με την γερμανική οικονομική εφημερίδα «στόχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών είναι να χτίσει ένα χρηματοδοτικό απόθεμα 12 έως 15 δισ. ευρώ μέχρι την λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον επόμενο Αύγουστο ώστε να είναι θωρακισμένη σε δύσκολες συνθήκες. Πιθανό θεωρείται επίσης οι ευρωπαίοι πιστωτές να δημιουργήσουν ένα δίχτυ ασφαλείας για την Αθήνα ώστε να καθησυχάσουν τις αγορές.

Εάν ο Τσίπρας καταφέρει να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα όπως είναι προγραμματισμένο τον Αύγουστο του 2018, αυτό θα ήταν μια σημαντική πολιτική επιτυχία. Την υπόσχεσή του όμως να απελευθερώσει την χώρα του από την επιτήρηση των διεθνών πιστωτών δεν μπορεί να την τηρήσει. Μετά από τα τρία προγράμματα βοήθειας το 80% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια διεθνών πιστωτών. Η αποπληρωμή αυτών των δανείων εκτείνεται μέχρι το 2059», καταλήγει η Handelsblatt.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Μερτς: Η καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις κοστίζει σε κάθε Γερμανό – «Καμπανάκι» για μεγάλες αλλαγές το 2026
Στο κείμενο της πρωτοχρονιάτικης ομιλίας του, που δημοσίευσε η Handelsblatt, ο καγκελάριος Μερτς προειδοποιεί ότι οι καθυστερημένες μεταρρυθμίσεις απειλούν την ανάπτυξη, τις συντάξεις και την υγεία
Ο Φρίντριχ Μερτς
Αυξήσεις στα διόδια από 1η Ιανουαρίου 2026 – Πόσο θα κοστίζουν οι μετακινήσεις στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους
Στα 15,90 ευρώ ανεβαίνει από 1η Ιανουαρίου 2026 η διέλευση Ι.Χ. από τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, μαζί με αυξήσεις στα διόδια των αυτοκινητόδρομων - Όλες οι αυξήσεις στα διόδια
Διόδια 13
Τέλη κυκλοφορίας 2026: Σήμερα η καταληκτική ημερομηνία – Τι πληρώνουμε μέσω ΑΑΔΕ
Τέλη κυκλοφορίας, δόσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, δηλώσεις αναδρομικών, τεκμηρίων και αποβιωσάντων περιλαμβάνονται στις φορολογικές υποχρεώσεις που πρέπει να τακτοποιηθούν έως σήμερα στις 11:00 το βράδυ
Traffic jam with a row of cars on a highway during rush hour in the evening after work. red brake lights of stopped cars on the background of wet asphalt with white lanes at sunset
Εξωδικαστικός για χρέη προς δήμους: Έρχεται αίτηση υπαγωγής ακόμη και με μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης
Νέα διάταξη στην εκπνοή του 2025 τροποποιεί το πλαίσιο που άνοιξε για να εντάσσονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό οφειλές προς δήμους και νομικά πρόσωπα δήμων άνω των 10.000 ευρώ
young man holding pen with bills working for calculate business data, taxes, bills payment, Start up counting finance. accounting, statistics, and analytic research concept