Οικονομία

Η Ελλάδα θα επιστρέψει στα κάρα εάν φύγει από το ευρώ”

Ολέθριο για την Ελλάδα θεωρεί το ενδεχόμενο εξόδου της από την ευρωζώνη ο γερμανός οικονομολόγος και μάνατζερ Κλάους Καλντεμόργκεν.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

”Η Ελλάδα θα γίνει φτωχότερη και από την Αλβανία”

Αναφερόμενος στα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ο Κλάους Καλντεμόργκεν, σύμφωνα με την Deutsche Welle, προειδοποίησε τους Έλληνες να αποφύγουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
“Εάν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή, στη θέση των Φολκσβάγκεν θα έλθουν τα κάρα με τα μουλάρια. Η Ελλάδα θα γίνει φτωχότερη και από την Αλβανία και αυτό θα πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα στους Έλληνες”, υπογράμμισε ο επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων DWS.

Δεν θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα η επιστροφή στη δραχμή

Στο ίδιο περίπου συμπέρασμα καταλήγει και η εφημερίδα Financial Times Deutschland σε άρθρο της με τίτλο «Υποτίμηση και τελειώσαμε».
Στο άρθρο καταδεικνύεται ότι είναι εσφαλμένη η άποψη πως αρκεί η υποτίμηση του νομίσματος για να ανακτήσει η Ελλάδα την ανταγωνιστικότητά της.
Αντίθετα, τα παραδείγματα της Ελβετίας και της Μεγάλης Βρετανίας αποδεικνύουν ότι η υποτίμηση από μόνη της δεν επιφέρει αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Άλλωστε, τονίζει ο αρθρογράφος, αν ίσχυε αυτό θα έπρεπε η Ελλάδα να εισέλθει το 2001 στην ευρωζώνη διαθέτοντας μία τρομερά ανταγωνιστική οικονομία, καθώς μεταξύ του 1970 και του 2000 είχε εικοσαπλασιαστεί η συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ Μάρκου και Δραχμής.
Ωστόσο, η Ελλάδα είχε μεταξύ 1970 και 2000 κατά μέσο όρο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ύψους 3,3% του ΑΕΠ, ενώ μόνο το 1972 καταγράφηκε πλεόνασμα.

Διαβάστε επίσης :

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα