Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Η Eurobank επενδύει στο real estate: Ελευθεροτυπία, Αστέρια Γλυφάδας και το πρώην εργοστάσιο Παπαστράτος

Η Eurobank επενδύει στο real estate: Ελευθεροτυπία, Αστέρια Γλυφάδας και το πρώην εργοστάσιο Παπαστράτος
Ο Αντιπρόεδρος ΔΣ της Eurobank & Διευθύνων Σύμβουλος της Grivalia Management Company, κ. Γιώργος Χρυσικός, με τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank, κ. Σταύρο Ιωάννου

Νέες επενδύσεις στον τομέα του real estate, που θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ δρομολογεί ο όμιλος Eurobank, έως το 2022. Τα πρώην γραφεία της Ελευθεροτυπίας, έκτασης 14.000 τ.μ. στον Νέο Κόσμο, το κτίριο γραφείων 4.000 τ.μ. απέναντι από την Παλαιά Βουλή και το συγκρότημα γραφείων 25.000 τ.μ. στον Άλιμο, που ξεκίνησε ως εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων, αποτελούν μερικά από τα σημαντικότερα έργα του ομίλου που θα ανακατασκευαστούν άμεσα, στα πρότυπα της «πράσινης» οικονομίας.

Από τη δραστηριότητα που αναπτύσσει στο τουριστικό real estate, ξεχωρίζει η ανάπλαση της έκτασης στα Αστέρια της Γλυφάδας, όπου θα δημιουργηθεί ένα πολυτελές ξενοδοχείο με χώρους εστίασης κι αναψυχής. Για το συγκεκριμένο έργο, μάλιστα υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις με μεγάλο ξενοδοχειακό όμιλο, ο οποίος ενδιαφέρεται να αναλάβει τη διαχείρισή του, μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες, με προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα την άνοιξη του 2022. Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για το ακίνητο στο Καλό Λιβάδι στη Μύκονο, που έχει υπαχθεί σε διαδικασίες fast track για την ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας, ενώ μεγαλόπνοα σχέδια υπάρχουν και για το εμβληματικό ξενοδοχείο Όλυμπος-Νάουσα στην Θεσσαλονίκη, που επίσης ανήκει στον όμιλο Eurobank.

Tο Piraeus Port Plaza αναβιώνει την ιστορία της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος.

Επιπλέον, σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται το μεγάλο project, στις πρώην κτιριακές εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ (Piraeus Port Plaza). Εκτός από τα γραφεία, μέρος των οποίων έχουν μισθωθεί, η συνολική ανάπτυξη του θα περιλαμβάνει χώρους στάθμευσης, εστίασης και άλλες εμπορικές χρήσεις, καθώς κι έναν χώρο που θα στεγάσει μουσείο της ιστορίας της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ. Παράλληλα ανακατασκευάζεται και η φημισμένη βίλα Μερκούρη, που βρίσκεται στην έκταση της πρώην καπνοβιομηχανίας, καθώς όπως ανέφερε ο Δημήτρης Ανδριόπουλος ιδρυτής και μέτοχος τη Dimand Real Estate, που κατασκευάζει το έργο, πρόθεση αποτελεί το Piraeus Port Plaza να αναβιώσει την ιστορία της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος. Εκτιμάται ότι με την ολοκλήρωση του έργου θα εγκατασταθούν πάνω από 4.500 εργαζόμενοι.

Στους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες, με 6.000 ακίνητα αξίας 2,1 δις. ευρώ

Μετά τη συγχώνευση με την Grivalia Properties, τον περασμένο Μάιο, που «ξάφνιασε την αγορά» – όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Eurobank και διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Management Company, κ. Γιώργος Χρυσικός – πλέον το real estate αποτελεί για την Eurobank, ένα σημαντικό asset. Διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 6.000 περίπου ακινήτων, που σύμφωνα με τα στοιχεία του εξαμήνου 2019, αποτιμάται πάνω από 2,1 δις. ευρώ. Πρόκειται κυρίως για καταστήματα, αποθηκευτικούς χώρους και κτίρια γραφείων, τα περισσότερα εκ των οποίων (το 80%) βρίσκονται στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα σε Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία, Λουξεμβούργο και Κύπρο.

Για το προσεχές διάστημα υπάρχουν μεγαλόπνοα σχέδια για το real estate, καθώς όπως δήλωσε σε εκπροσώπους του Τύπου, ο κ. Σταύρος Ιωάννου αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, «Ξεφύγαμε από μία κρίση πρωτοφανή σε ένταση και σε διάρκεια και πλέον η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα».

Ήδη, το 2019, υλοποιήθηκαν τρεις σημαντικές αλλαγές για τη μεταβίβαση περίπου 1.000 ακινήτων, ενώ τα έσοδα από ρευστοποίηση χαρτοφυλακίων ξεπέρασαν τα 140 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων ακινήτων της Leasing. Επίσης, έχει δρομολογηθεί μια ακόμα συναλλαγή που αφορά τη μεταβίβαση 250 – 300 ακινήτων, η οποία θα ολοκληρωθεί κατά το τρέχον έτος. Εκτός από το παραδοσιακό real estate, δηλαδή καταστήματα και γραφεία, ο όμιλος εντείνει επίσης το ενδιαφέρον του για επενδύσεις σε τουριστικά και οικιστικά ακίνητα, ενώ έμφαση δίνει σε επενδύσεις που στοχεύουν στη βιωσιμότητα και την ενεργειακή βελτίωση των κτιρίων, στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης που είναι η κυρίαρχη τάση στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις