Οικονομία

Η ψυχρή υποδοχή των μέτρων από την Aegean και το μήνυμα της κυβέρνησης πως “δωρεάν χρήμα” δεν υπάρχει

Η κυβέρνηση έλυσε χθες τον γρίφο αναφορικά με την στήριξη των αερομεταφορών και ειδικά της Aegean και προχώρησε στην ανακοίνωση των μέτρων στήριξης.

Το πακέτο δεν έγινε δεκτό με ενθουσιασμό, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, από την ιδιοκτησία της Aegean, το οποίο ναι μεν το χαρακτήρισε ως θετικό, ωστόσο σημείωσε ότι είναι κατώτερο των περιστάσεων.

Η διοίκηση της Aegean προχώρησε σε μία ανακοίνωση που εν πολλοίς ζητεί το πακέτο να συνεχιστεί, σε ότι αφορά το μισθολογικό κόστος,τουλάχιστον μέχρι να ξεκινήσει η τουριστική περίοδος του 2021. Παράλληλα τονίζει ότι τα μέτρα είναι πολύ μικρά σε σχέση με αυτά που έλαβε η ΕΕ για τον κλάδο των αερομεταφορών σε άλλες χώρες.

click4more: Έτσι θα αξιοποιηθούν τα 32,5 δισ. ευρώ – Οι προτεραιότητες που βάζει η κυβέρνηση

Στην ανακοίνωσή της σημειώνει πως κάνοντας χρήση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19, στο όποιο έχουν πρόσβαση όλες οι επιχειρήσεις και θα υποβάλει διακριτά αιτήματα δανεισμού προς τις 4 ελληνικές τράπεζες: Alpha Bank, EUROBANK, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς για συνολικό ποσό 150 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 11% του κύκλου εργασιών της. 

Το γεγονός ότι η ανακοίνωση της κυβέρνησης για το πακέτο των μέτρων ήταν γραπτή και όχι σε συνέντευξη τύπου από τους συναρμόδιους υπουργούς, δείχνει αν μη τι άλλο ότι οι σχέσεις κυβέρνησης και Ευτύχη Βασιλάκη, βασικού μετόχου της Aegean, δεν βρίσκονται και στο καλύτερο δυνατό σημείο.

Η δήλωση που διατάραξε το κλίμα

Το κλίμα διαταράχθηκε όταν ο επικεφαλής της ελληνικής αεροπορικής εταιρίας Ευτύχης Βασιλάκης σε συνέντευξη τύπου είπε εν ολίγοις ότι η εταιρία χρειάζεται κρατική ενίσχυση, αλλά ήταν κάθετος ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμία απολύτως παρέμβαση στην διοίκηση της εταιρίας ή στο μετοχικό της κεφάλαιο. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό περιβάλλον, ενόχληση προκάλεσε και το γεγονός ότι ο ισχυρός άνδρας της Aegean προχωρούσε σε παρουσιάσεις της κατάστασης και της εταιρίας σε διάφορους κρατικούς παράγοντες.

Απάντηση επίσημη από την κυβέρνηση στις τότε δηλώσεις και κινήσεις του Ευτ. Βασιλάκη δεν υπήρξε. Ωστόσο ανεπίσημα διαμήνυσαν ότι κρατικό χρήμα χωρίς αυτό να διασφαλιστεί στο ελάχιστο δεν υπάρχει. Κάτι που με λίγα λόγια σημαίνει ότι εφόσον η Aegean χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση τότε αυτή θα δοθεί, αλλά ταυτόχρονα το κράτος θα έχει λόγο στην εταιρία και προφανώς και μετοχές. Και κυβερνητικοί αξιωματούχοι έφερναν το παράδειγμα της γερμανικής Lufthansa που το δημόσιο θα έδινε 9 δις, λαμβάνοντας ταυτόχρονα το 25% της εταιρίας.

“Δωρεάν χρήμα δεν υπάρχει”

Εν κατακλείδι από την κυβέρνηση διεμήνυαν ότι το κράτος μπορεί να συνεισφέρει, αφού πρώτα εξαντληθούν οι άλλες εναλλακτικές (δανεισμός, αύξηση κεφαλαίου κα.). Τόνιζαν επίσης ότι «δωρεάν χρήμα δεν υπάρχει», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν το δημόσιο παράσχει κεφαλαιακή ένεση, τότε ως αντάλλαγμα θα πάρει μετοχές. Έλεγαν επίσης ότι «δεν έχουμε καμία διάθεση να ασκούμε συνδιοίκηση, αλλά δεν θα προσφέρουμε και λευκή επιταγή με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων».

Η σχέση κυβέρνησης – Aegean είναι ψυχρή και αυτό φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού. Το πόσο θα παραμείνει έτσι, είναι άγνωστο, όπως άγνωστο είναι και αν επαρκεί το δάνειο των 150 εκατ. καθώς και τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προκειμένου να παραμείνει στους αιθέρες η εταιρία που όλοι γνωρίζουμε, όπως επίσης και με την μορφή που την γνωρίζουμε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Οι περισσότερες περικοπές Οκτωβρίου εδώ και δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ λόγω τεχνητής νοημοσύνης και περικοπών δαπανών
Οι αμερικανικές εταιρείες, ανακοίνωσαν 153.074 περικοπές θέσεων εργασίας τον περασμένο μήνα, σχεδόν τριπλάσιες σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και οφείλονται στους τομείς της τεχνολογίας και της αποθήκευσης
Xρηματοοικονομικά γραφήματα
Βρετανία: «Χιλιομετρικό φόρο» στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα συζητά η κυβέρνηση για να αυξήσει τα κρατικά έσοδα
Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Telegraph, η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς, που θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό στις 26 Νοεμβρίου, εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβληθεί φόρος ύψους 3 πενών (3,5 λεπτά του ευρώ) για κάθε μίλι (1,6 χλμ.)
Ηλεκτρικά οχήματα
Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Η ανάπτυξη των ηλεκτρικών δικτύων να συμβαδίσει με την επενδυτική έκρηξη της Τεχνητής Νοημοσύνης
Ο κ. Μανουσάκης ανέφερε ότι η επενδυτική έκρηξη των τελευταίων χρόνων στη βιομηχανία της Τεχνητής Νοημοσύνης, δημιουργεί την ανάγκη αξιοποίησης όλων των απαραίτητων δικτυακών υποδομών ώστε να εξυπηρετούνται οι πελάτες υψηλού φορτίου
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης
Πιερρακάκης: Κλειδί για την αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες
Η εικόνα αυτή αδικεί τη σημαντική πρόοδο των τελευταίων ετών, σημειώνοντας ότι η απερχόμενη διοίκηση παρέλαβε τα ΕΛΤΑ στην πέμπτη θέση της αγοράς ταχυμεταφορών και τα ανέβασε στη δεύτερη, είπε ο ΥΠΟΙΚ
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Παπασταύρου: Γιατί πήγαμε πρώτα σε Τέξας και Χιούστον για τις γεωτρήσεις
«Εδώ και δεκαετίες δεν το χουμε κάνει πράξη στους υδρογονάνθρακες, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης το κάνει. Σε δύο χρόνια θα ξέρουμε αν έχουμε εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα», υπογράμμισε ο κ. Παπασταύρου
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου