Οικονομία

Καθησυχαστικός ο ΟΠΕΚ για την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου – “Είναι προσωρινό”

"Βραχυπρόθεσμο" χαρακτηρίζει ο ΟΠΕΚ το άλμα στην τιμή του πετρελαίου προς τα 80 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα με τον οργανισμό αυτό οφείλεται σε γεωπολιτικές εξελίξεις μάλλον, παρά στο όποιο έλλειμμα στην προσφορά του αργού.

Η άποψη της χώρας με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου, της Σαουδικής Αραβίας, είναι ότι η όποια μικρή διάρκειας αύξηση της τιμής του πετρελαίου, που είναι αποτέλεσμα κερδοσκοπίας, δεν αποτελεί επαρκή λόγο για αύξηση της παραγωγής, δήλωσε πηγή στον ΟΠΕΚ.

Οι τέσσερις εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ δήλωσαν ότι η πρόσφατη άνοδος στις τιμές προέρχεται από τις ανησυχίες για τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν και τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή. «Οι τιμές είναι υψηλές απλά και μόνο λόγω των εντάσεων», δήλωσε ένας από τους εκπροσώπους.

Από πέρυσι, η τιμή του πετρελαίου έχει βρει στήριξη τη συμφωνία του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), συν της Ρωσίας και άλλων χωρών, να μειώσουν την παραγωγή. Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά περίπου 40% από τότε που η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2017.

Το πετρέλαιο μπρεντ ανήλθε χθες στα 79,47 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014, πριν υποχωρήσει σήμερα κάτω από τα 78 δολάρια. Οι τιμές θα μπορούσαν να σημειώσουν περαιτέρω ράλι πριν μειωθούν, σύμφωνα με κάποιους στον ΟΠΕΚ. «Μπορεί να ξεπεράσει τα 80 δολάρια και στη συνέχεια να υποχωρήσει», δήλωσε μία από τις πηγές.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Δεκτές οι ελληνικές θέσεις στον νέο κλιματικό νόμο της ΕΕ για κοινωνική συνοχή και ανταγωνιστικότητα
Ο Υπουργός την ανάγκη ύπαρξης ρήτρας αναθεώρησης και ευελιξιών στον στόχο μείωσης εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου ως το 2040 και την ανάγκη να ληφθεί υπόψη η κοινωνική και περιφερειακή συνοχή της Ευρώπης και η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου
Χατζηδάκης: Προτεραιότητες η απλούστευση διαδικασιών για πολίτες και επιχειρήσεις, χωροταξικό και ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πρόσθεσε είπε ότι «Εμείς ως κυβέρνηση πρέπει να δώσουμε από δω και πέρα μεγαλύτερη έμφαση όχι τόσο στα «μάκρο», αλλά στα «μίκρο»
O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης