Οικονομία

Κομισιόν: Θέλουμε δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα

Τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάγκη μίας «ισορροπημένης» συμφωνίας, σε συνέχεια της απόφασης του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Έχουμε τονίσει επανειλημμένως την ανάγκη μίας φιλόδοξης, αλλά ταυτόχρονα ισορροπημένης και δίκαιας συμφωνίας, η οποία θα βοηθήσει τον ελληνικό λαό στον δρόμο της κοινωνικά συνεκτικής ανάκαμψης. Αυτό είναι το πνεύμα στο οποίο εργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε», σημείωσε ο κ. Σχοινάς. Ερωτηθείς κατά πόσο η Ελλάδα σε συνέχεια και των τελευταίων αποφάσεων λαμβάνει την αλληλεγγύη που χρειάζεται από τους εταίρους της, απάντησε: «Παραμένουμε προσηλωμένοι σε μία διαδικασία μεταρρυθμίσεων, που συνοδεύεται από ένα πακέτο κοινωνικών μέτρων που θα επιτρέψουν στον ελληνικό λαό να δει την άκρη του τούνελ».

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, αυτή η θέση της Επιτροπής, περί ανάγκης ενός παράλληλου πακέτου μέτρων με κοινωνικό χαρακτήρα, είναι το πλαίσιο, το οποίο θέτει η Επιτροπή στις διαβουλεύσεις με τις υπόλοιπες πλευρές. Επίσης, η Κομισιόν δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα προς αυτήν την κατεύθυνση, κάτι το οποίο φαίνεται πως τέθηκε και στη συνάντηση Γιούνκερ-Μέρκελ, χθες, στο Βερολίνο.

Ειδικότερα, τα κοινωνικά μέτρα, στα οποία επικεντρώνεται η Επιτροπή, αφορούν την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, την επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων και τη μείωση της ανεργίας των νέων, αλλά ενδεχομένως και ένα πιο καινοτόμο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η «συναντίληψη» των τεσσάρων θεσμών για τις παραμέτρους που είναι αναγκαίο να διέπουν τη συμφωνία, η οποία και επιτρέπει την επιστροφή τους στην Αθήνα, τώρα πρέπει να μεταφραστεί σε συγκεκριμένα μέτρα. Το εν λόγω εγχείρημα, αν και δύσκολο, καθώς και οι τέσσερις θεσμοί πρέπει να συμφωνήσουν σε κοινούς όρους και προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές είναι εφικτό να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Μαρτίου. «Για μας παραμένει σημαντική ημερομηνία», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Η ΕΕ προωθεί το σχέδιο για τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας καθώς αυξάνονται οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ουκρανίας
Ο Επίτροπος Οικονομίας Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι «Tα κράτη μέλη το βλέπουν ως μια πιθανή πορεία προς τα εμπρός και πρέπει να τα προετοιμάσουμε όλα σχετικά γρήγορα»
Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Πιερρακάκης στο ECOFIN: «Καινοτομία και ψηφιοποίηση, ως μοχλοί ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης»
O Κυριάκος Πιερρακάκης, διευθύνοντας την συζήτηση, μετέφερε στους Ευρωπαίους ομολόγους του την προσωπική του εμπειρία από τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού κράτους
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Κυριάκος Πιερρακάκης στη WSJ: Μετά από 10 χρόνια υπαρξιακής κρίσης, η Ελλάδα δεν σκοπεύει να χάσει την οικονομική της δυναμική
«Οι μεταρρυθμίσεις αλλάζουν την εικόνα της Ελλάδας προς το καλύτερο» τονίζει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στην αμερικανική εφημερίδα
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης 32
Οι πολίτες στηρίζουν τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ανάπτυξης για την Ανεξάρτητη Αρχή προστασίας των καταναλωτών
Το 71% υποστηρίζει την πρωτοβουλία για μεταρρυθμίσεις του Υπουργού Ανάπτυξης για τη δημιουργία της νέας Ανεξάρτητης Αρχής για την προστασία του καταναλωτή και την εποπτεία της αγοράς
Finance and money technology background concept of business prosperity and asset management
Ηλεκτρικό ρεύμα: Στροφή στα μπλε τιμολόγια κάνουν οι καταναλωτές
Η θετική εικόνα του Σεπτεμβρίου με τις μειώσεις στα περισσότερα τιμολόγια δεν φαίνεται να επαναλαμβάνεται τον Οκτώβριο καθώς οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας κινούνται μέχρι στιγμής ανοδικά
Young man holding pen with bills working for calculate business data, taxes, bills payment