Οικονομία

Ξαφνική εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις! Οι δανειστές ζητούν 2% πρωτογενές πλεόνασμα – Αρχές Ιουνίου τοποθετούν τη συμφωνία

- O αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε πως για την τελική συμφωνία υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος
- Ωστόσο, σημείωσε πως όντως υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και επί της ουσίας
- Στη γραμμή Σόιμπλε που εμφανίστηκε επιφυλαχτικός, ο αξιωματούχος δήλωσε πως κανένα θέμα της διαπραγμάτευσης δεν έχει κλείσει οριστικά
- Για το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου, δηλαδή νέου τρίτου μνημονίου, ο αξιωματούχος δήλωσε πως δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο
- Το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ αναμένεται να χαιρετίσουν τη Δευτέρα την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους εκπροσώπους των θεσμών.

Ωστόσο, η διαπραγμάτευση παρά την αισιοδοξία του Μαξίμου δείχνει να έχει ακόμα πολλά αγκάθια, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές πλέον αξιώνουν διαφορετικά πράγματα σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα. Συγκεκριμένα, ενώ η διαπραγμάτευση έδειχνε να έχει σχεδόν κλείσει, τώρα οι δανειστές ζητούν στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα να φτάσει στο 2% με την ελληνική πλευρά να ζητά να φτάσει από το 1,2% έως το 1,5%.

Παρόμοια προβλήματα εντοπίζονται και στα θέματα των εργασιακών και το ασφαλιστικό, ενώ το απόγευμα όλα αυτά θα τεθούν και στην τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group. Την ίδια ώρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Γιάννη Δραγασάκη και τον κ. Τσακαλώτο.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης σημείωσε πως ό,τι αφορά την επίτευξη τελικής συμφωνίας ανάμεσα στις δυο πλευρές υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί.

Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι υπάρχει βελτίωση όχι μόνο στη διαδικασία των διαβουλεύσεων, αλλά και επί της ουσίας, ενώ επισήμανε ότι από πολιτικής και τεχνικής άποψης το ευκταίο είναι να υπάρξει συνολική συμφωνία στις αρχές του Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι σε κανέναν από τους τομείς υπό διαπραγμάτευση δεν έχει κλείσει οριστικά η συμφωνία, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις διαβουλεύσεις για τον ΦΠΑ και τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της νησιωτικής περιοχής και της ενδοχώρας.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν το Eurogroup συζητά ήδη ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, είπε πως δεν έχει γίνει καμία τέτοια συζήτηση ακόμα.

Σχετικά με την επιδίωξη της ελληνικής πλευράς να δοθεί ένα πολιτικό σήμα από το Eurogroup στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που θα οδηγήσει στην αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, ο ευρωπαίος αξιωματούχος παρέπεμψε στην ίδια την Τράπεζα, η οποία έχει εξηγήσει σαφώς τι θεωρεί άμεση χρηματοδότηση χρέους και τι όχι.

Τέλος, η ίδια πηγή δήλωσε πεπεισμένη ότι η Ελλάδα θα εξυπηρετήσει με ευκολία τις άμεσες δανειακές της ανάγκες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Η καταναλωτική δαπάνη στις ΗΠΑ επιβραδύνεται τον Σεπτέμβριο καθώς οι τιμές παραμένουν υψηλές
Η έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (5.12.25), έδειξε επίσης ότι ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων περίπου 18 μηνών
Shops at the shopping center - retail concepts
Πιερρακάκης: Η Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων κεντρική προτεραιότητα για την Ευρώπη
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ «η μη υλοποίησή της αποτελεί τη μεγαλύτερη χαμένη ευκαιρία της εποχής μας. Είναι στην πραγματικότητα το βασικό στοιχείο πολιτικής στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε»
Πιερρακάκης: Η Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων κεντρική προτεραιότητα για την Ευρώπη
Παπασταύρου: Τον Απρίλιο η επόμενη συνεδρίαση υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ
Η συνάντηση του Απριλίου αναμένεται να επικεντρωθεί στην περαιτέρω ανάπτυξη έργων υποδομής και στη διευκόλυνση της μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρώπη
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου
Αύξηση τιμών φυσικού αερίου στη Γερμανία αντανακλά ανησυχίες για τα αποθέματα
Τα γερμανικά συμβόλαια μήνα παράδοσης (front-month), γνωστά ως THE, σημείωσαν μικρότερες απώλειες αυτή την εβδομάδα σε σύγκριση με τα πιο ρευστά ολλανδικά συμβόλαια, με το χάσμα μεταξύ τους να διευρύνεται στα 1,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα
Σωλήνες φυσικού αερίου