Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ξεκίνησε η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων – Μέχρι 28 Νοεμβρίου η προθεσμία

Ξεκίνησε η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων – Μέχρι 28 Νοεμβρίου η προθεσμία

Ξεκίνησε η ανταλλαγή (Swap) των ελληνικών ομολόγων συνολικού ύψους έως και 29,8 δις. και οι κάτοχοι συγκεκριμένων σειρών θα μπορούν μέχρι τις 28 Νοεμβρίου να ανταλλάξουν ομόλογα που κατέχουν, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, επιβεβαιώνοντας το πρωινό ρεπορτάζ του newsit.gr.

Συγκεκριμένα οι ιδιώτες επενδυτές θα έχουν περιθώριο ως τις 28 Νοεμβρίου για να ανταλλάξουν περίπου 20 σειρές ομολόγων με 5 νέους. Στα 5, 10, 15, 17 και 25 χρόνια οι ωριμάνσεις των νέων τίτλων.

Ειδικότερα, τo swap έχει στόχο οι υφιστάμενοι τίτλοι να ανταλλαχθούν με:

  • τίτλο με κουπόνι 3,5% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2023
  • τίτλο με κουπόνι 3,75% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2028
  • τίτλο με κουπόνι 3,9% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2033
  • τίτλο με κουπόνι 4% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2037
  • τίτλο με κουπόνι 4,2% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2042.

Οι επενδυτές έχουν περιθώριο να αποδεχτούν την πρόταση για το swap μέχρι τις 28 Νοεμβρίου.

Η BNP Paribas, η Citigroup Global Markets Limited, η Deutsche Bank AG, το υποκατάστημα του Λονδίνου, η Goldman Sachs, η HSBC Bank plc και η Merrill Lynch International ενεργούν ως Joint Dealers Managers σε σχέση με τους διεθνείς επενδυτές. Η Alpha Bank, η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς ενεργούν ως Co-Dealers Managers σε σχέση με τους εγχώριους επενδυτές και ως πράκτορες πληροφοριών και ανταλλαγής.

Τα ομόλογα

Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαμορφώνεται στο 5,098%, εν αναμονή της ανταλλαγής των σειρών των ομολόγων που προέκυψαν από το PSI, ενώ παράλληλα οι αποδόσεις στο ελληνικό διετές ομόλογο διατηρούνται κάτω από το ψυχολογικό όριο του 3%, στο 2,91%.

Παρότι το swap δεν αποτελεί νέα έκδοση ή εισροή νέων κεφαλαίων στα εγχώρια κρατικά ομόλογα, εντούτοις είναι μια κίνηση που οι συμμετέχοντες στην αγορά χαιρετίζουν και επίσης σημειώνουν ότι την περίμεναν πολύ καιρό τώρα.

Σκοπός της ανταλλαγής είναι να ομαλοποιηθεί η καμπύλη των αποδόσεων των εγχώριων τίτλων και να βοηθήσει την ρευστότητα στην αγορά.

Η συγκέντρωση των ομολόγων σε λιγότερες σειρές και με υψηλότερη εμπορευσιμότητα θα ευνοήσει επιπρόσθετα και τα μικρότερα χαρτοφυλάκια που προέκυψαν από την ανταλλαγή του PSI, όπου οι προμήθειες πώλησης ήταν ιδιαίτερα υψηλές λόγω του μεγάλου αριθμού σειρών που είχαν δημιουργηθεί.

Απώτερος στόχος βέβαια των εκδόσεων αυτών είναι να δημιουργηθεί μια αγορά ικανή να εισέλθει στο QE της ΕΚΤ αλλά και να προετοιμάσει την αγορά για τις επόμενες εκδόσεις που θα ακολουθήσουν το 2018.

Παρότι ουσιαστικά δεν εισέρχεται νέο χρήμα στην ελληνική οικονομία, εντούτοις αποτελεί ένα πείραμα ενόψει της σχεδιαζόμενης εξόδου στις αγορές, στις αρχές του 2018, για νέο δανεισμό. Παράλληλα μαζεύονται τίτλοι και αυξάνεται η εμπορευσιμότητα των ελληνικών ομολόγων, ενόψει τις πολυαναμενόμενης ένταξης της Ελλάδος στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις