Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

L’Oréal Hellas: «Χτίζουμε δεξαμενή ελληνικών ταλέντων»

L’Oréal Hellas: «Χτίζουμε δεξαμενή ελληνικών ταλέντων»

Στο θεσμό των Top Employers, απαραίτητες προδιαγραφές για να βραβευθεί μια εταιρεία  αποτελούν το εργασιακό περιβάλλον που παρέχει στους εργαζομένους της και μια σειρά πρακτικών ανθρωπίνου δυναμικού, που θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο. 

Τις προηγούμενες ημέρες, η L’Oréal Hellas βραβεύτηκε από το Ανεξάρτητο Ινστιτούτο Top Employers, ως κορυφαίος εργοδότης για το 2020, αποσπώντας μάλιστα το βραβείο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. 

Την ίδια στιγμή, από το Παρίσι η μητρική εταιρεία, με ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά ομορφιάς, ανακοινώνοντας τα οικονομικά της μεγέθη, δηλώνει ότι «η L’Oréal έκλεισε τη δεκαετία με την καλύτερη χρονιά της από το 2007 μέχρι σήμερα».   

Ο ρόλος του HR τμήματος, όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται το τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού από τα αρχικά του Human Resources, είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς όλο και περισσότερο οι εταιρείες παραδέχονται ότι «την αξία μιας εταιρείας τη δημιουργούν οι εργαζόμενοί της».  Στην L’Oréal Hellas αισθάνονται υπερήφανοι, ότι έχουν καταφέρει να κρατήσουν στη χώρα μας, ικανά στελέχη, που λόγω της οικονομικής κρίσης, ήταν αποφασισμένοι να ακολουθήσουν επαγγελματική πορεία στο εξωτερικό, ενώ λόγω της παγκόσμιας παρουσίας δίνουν τη δυνατότητα σε αυτούς που θέλουν να εργαστούν σε κάποια από τις αγορές που ο όμιλος διαθέτει παρουσία. Με αφορμή το δεύτερο κατά σειρά βραβείο του Top Employer, η Διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού της L’Oréal Hellas, Εύα Γεωργίου, μίλησε στο newsit.gr λέγοντας τα εξής:

Ποια είναι τα «συστατικά» που χρειάζονται για να βραβευτεί μια εταιρεία ως Top Employer και μάλιστα για δεύτερη φορά;

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και περήφανοι για το ότι η L’Oréal Hellas αναγνωρίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ως Top Employer 2020 από το ανεξάρτητο Ινστιτούτο ‘Top Employer’.  Η πιστοποίηση αυτή εκφράζει τη συνέπειά μας και την έμπρακτη στήριξη της φιλοσοφίας και κουλτούρας μας ότι οι άνθρωποι βρίσκονται στο επίκεντρο της επιχειρησιακής μας δραστηριότητας. Φροντίζουμε πάντα μέσω των διαφορετικών μας πλάνων HR να κάνουμε την τοποθέτηση αυτή πραγματικότητα και να βελτιώνουμε συνεχώς τις πρακτικές μας αναφορικά με τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού μας. Η εν λόγω διάκριση ήρθε για να επιβραβεύσει για δεύτερη χρονιά τον τρόπο που προσελκύουμε, προσλαμβάνουμε και αναπτύσσουμε τους ανθρώπους μας, τους τρόπους που διαχειριζόμαστε την καριέρα τους αλλά και τις αμοιβές και παροχές τους. Επιπλέον, επιβραβεύει την κουλτούρα μας που είναι ιδιαίτερη και δίνει έμφαση στη διαφορετικότητα και την υποστήριξη του κάθε εργαζόμενου μας ξεχωριστά με βάση τις ικανότητες και δεξιότητές του.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε για να στελεχώσετε το τμήμα του HR, εξαιτίας του brain drain, που έχει οδηγήσει πολλά ταλέντα στο εξωτερικό; 

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε για την στελέχωση της εταιρίας μας με ταλαντούχους εργαζομένους δεν διαφοροποιούνται ιδιαίτερα από αυτές που όλοι οι εργοδότες στην Ελλάδα καλούνται να διαχειριστούν.  Από την άλλη όμως, οι απαιτήσεις και οι δεξιότητες, που εταιρίες σαν την L’Oréal αναζητούν, έχουν μεταβληθεί τα τελευταία χρόνια, ακολουθώντας τις αλλαγές που συντελούνται σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό λοιπόν, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι πολλοί ταλαντούχοι εργαζόμενοι έχουν ήδη φύγει από την Ελλάδα αναζητώντας ευκαιρίες εκτός συνόρων (brain drain), κάνει την αναζήτηση εξειδικευμένου προσωπικού πιο ενδιαφέρουσα και δημιουργεί νέες προκλήσεις.

Το γεγονός ότι τα ταλέντα μας έχουν μετακινηθεί εκτός συνόρων για να κυνηγήσουν ευκαιρίες που δεν είχαν στην Ελλάδα, δεν σημαίνει ότι αν αυτές οι ευκαιρίες βρεθούν και υπάρξει εμπιστοσύνη στα πλαίσια ενός πολυεθνικού οργανισμού όπως η L’ Oreal, δεν θα γύριζαν πίσω. Η εμπειρία μας δείχνει ότι αυτό μπορεί να γίνει και έχει γίνει με επιτυχία στην L’ Oréal Hellas. Έχουμε διαφοροποιήσει και εξελίξει σημαντικά τον τρόπο και τα μέσα που επικοινωνούμε και προσεγγίζουμε τους εν λόγω υποψηφίους και είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που μπορεί να έχουν αναφορικά με τις επαγγελματικές και εργασιακές του φιλοδοξίες.  Τέλος, έχουμε τη δυνατότητα να χτίσουμε ενδιαφέρουσες προτάσεις καριέρας για ταλαντούχους Έλληνες που δεν ενδιαφέρονται σε αυτή τη φάση της ζωής τους να επιστρέψουν στην Ελλάδα, σε άλλες θυγατρικές της L’Oréal σε όλες τις χώρες που λειτουργούμε. Χτίζουμε έτσι μια δεξαμενή ελληνικών ταλέντων που θα μπορούν στο μέλλον να προσφέρουν και στην L’ Oréal Ελλάδος.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία στην Ελλάδα;

Η αλήθεια είναι ότι οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί και συνεχίζουν να συντελούνται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια διαμορφώνουν μια νέα εργασιακή πραγματικότητα που όλοι οι επαγγελματίες στον τομέα του HR οφείλουν να κατανοήσουν και να διαχειριστούν αποτελεσματικά.  Αυτό, σε συνδυασμό και με τις αλλαγές που συντελούνται σε παγκόσμια κλίμακα, δημιουργεί ένα νέο συναρπαστικό πεδίο δράσης για τους επαγγελματίες του χώρου.  Η αναζήτηση, προσέλκυση και διατήρηση των ταλέντων που θα οδηγήσουν την εταιρία στην επίτευξη των στρατηγικών της στόχων και η δημιουργία συναρπαστικών ευκαιριών καριέρας και εξέλιξης για το ανθρώπινο δυναμικό μας, αποτελούν σημαντική πρόκληση αλλά και προτεραιότητα για μας.  Η ανάπτυξη των ταλέντων αυτών, η θωράκισή τους με την τεχνογνωσία του μέλλοντος, η διαμόρφωση θέσεων που θα ανταποκρίνονται στα ταλέντα και τις φιλοδοξίες τους αλλά και τις εναλλασσόμενες ανάγκες της εταιρίας, καθώς και ο προσανατολισμός μας στην ενεργοποίηση και δέσμευσή τους, αποτελούν κύριες πηγές ενασχόλησης του HR στη L’Oréal Hellas.

Ποια είναι τα σχέδια της L’Oréal, για το 2020 μετά και από την ολοκλήρωση της ανακαίνισης των κεντρικών γραφείων, στα πρότυπα του προγράμματος βιώσιμης ανάπτυξης;

Πρόσφατα εγκαινιάσαμε με ιδιαίτερη χαρά τα νέα μας γραφεία, τα οποία εκτός από το βελτιωμένο περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, παρέχουν στους ανθρώπους μας ένα εργασιακό περιβάλλον αιχμής. Με μοντέρνα και ευέλικτη σχεδίαση απαντούν στις ανάγκες των ανθρώπων μας για ένα μοντέρνο, φωτεινό, ευρύχωρο εργασιακό περιβάλλον που προσφέρει διαφορετικούς χώρους ανάλογα με τις ανάγκες τους.  Για το 2020 συνεχίζουμε με τις δεσμεύσεις που έχουμε θέσει σαν εταιρία και με τα πλάνα μας αναφορικά με τη βιωσιμότητα και το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.  Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα βιωσιμότητας Sharing Beauty With All, ξεκίνησε το 2013 και έχει ενσωματωθεί πλήρως σε όλη την αλυσίδα αξίας του Ομίλου, θέτοντας φιλόδοξους, απτούς και μετρήσιμους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης προς υλοποίηση, με πρώτο σημαντικό ορόσημο το 2020. Μέσω του προγράμματος, όλες οι διαδικασίες του Ομίλου, από το σχεδιασμό των προϊόντων μέχρι και τη διανομή τους, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας παραγωγής ή της προέλευσης συστατικών, αξιολογούνται με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος. Σύντομα θα ανακοινώσουμε τα συνολικά αποτελέσματα του προγράμματος βιώσιμης ανάπτυξης μας μέχρι το 2020, αλλά και τους νέους φιλόδοξους στόχους μας για το 2030.  Τέλος, το 2020 θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε στους εργαζομένους μας ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον εργασίας που μας καθιστά κορυφαίο εργοδότη.
Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε και να θωρακίζουμε τους εργαζόμενους μας με την τεχνογνωσία του μέλλοντος, αναφορικά με τα εργαλεία δουλειάς τους και την φιλοδοξία μας να γίνουμε ηγέτης της beauty tech.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις