Επιχειρήσεις

Νταβός 2026: Συζητήσεις Εξάρχου – Κράτσιου με παρουσία Γκιλφόιλ για ενέργεια και γεωπολιτική

Στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας ως κόμβος αμερικανικού LNG για τη Βόρεια Ευρώπη

Ενέργεια και γεωπολιτική βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξανδρου Εξάρχου, Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου του Ομίλου AKTOR και της Atlantic SEE LNG Trade, με τον Μιχάλη Κράτσιο, σύμβουλο του Προέδρου των ΗΠΑ και Διευθυντή του Γραφείου Επιστημών και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου, στο Νταβός. Στη συνάντηση συμμετείχε και η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ.

Συγκεκριμένα, οι συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Νταβός εστίασαν στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως κόμβου μεταφοράς αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς τη Βόρεια Ευρώπη, υπογραμμίζοντας τη σημασία της χώρας στον τομέα της ενέργειας και τη γεωπολιτική της θέση στην Ευρώπη.

Ο κ. Κράτσιος, υπεύθυνος για την αμερικανική πολιτική σε επιστήμη και τεχνολογία, τόνισε τη σημασία νέων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η πυρηνική ενέργεια.

Ο Όμιλος AKTOR, μέσω της Atlantic SEE LNG Trade, που ελέγχει με 60% (ενώ το υπόλοιπο 40% ανήκει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας), έχει υπογράψει μακροχρόνια συμφωνία με την αμερικανική Venture Global για την προμήθεια σημαντικών ποσοτήτων LNG. Επιπλέον, έχει συνάψει μνημόνια συνεργασίας με φορείς της Ρουμανίας και της Ουκρανίας για την προμήθεια αντίστοιχων ποσοτήτων.

Η συμφωνία με τη Venture Global αποτελεί την πρώτη μακροχρόνια σύμβαση αμερικανικού LNG στην ελληνική αγορά ενέργειας και ενισχύει τη συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ σε μια κρίσιμη περίοδο γεωπολιτικών και ενεργειακών προκλήσεων.
 
 
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Επιχειρήσεις: Περισσότερα άρθρα
Ο Παπασταύρου στα εγκαίνια του Σταθμού Συμπίεσης Αμπελιάς του ΔΕΣΦΑ
Το έργο ενισχύει ουσιαστικά την ασφάλεια εφοδιασμού και τη λειτουργική ευελιξία του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, αναβαθμίζοντας παράλληλα τον ρόλο της χώρας ως ενεργειακού κόμβου
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου
ΔΕΗ: Ιδρυτικό μέλος στη διεθνή «Συμμαχία για τις Βιώσιμες Προμήθειες» του UN Global Compact
Το Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ (UN Global Compact) αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκόσμια πρωτοβουλία για την εταιρική υπευθυνότητα, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 20.000 επιχειρήσεις και οργανισμούς από 160 χώρες
Το λογότυπο της ΔΕΗ