Οικονομία

El Pais: Μετά τη χρεοκοπία… “Επιχείρηση Αλβανίας” για την Ελλάδα!

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση τυπώνει τα ψηφοδέλτια του “Ναι ή όχι”, στην Ευρώπη καταστρώνουν σχέδια σωτηρίας... για τις υπόλοιπες χώρες! Όπως αποκαλύπτει η El Pais, προτεραιότητα των Ευρωπαίων είναι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας να μην επηρεάσει τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ και γενικότερα την παγκόσμια αγορά. Τουλάχιστον όχι σε επίπεδο που δεν θα μπορούν να περιορίσουν τις ζημίες.
 

Εκπρόσωποι της ΕΚΤ και της Κομισιόν ετοιμάζουν ένα τείχος προστασίας για ενδεχόμενο Grexit, με μια επιχείρηση που ονομάζουν “Επιχείρηση Αλβανίας”, σύμφωνα με το δημοσιεύμα, θέλοντας να αποτρέψουν τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει στις αγορές μία έξοδος της ελλάδας από την ευρωζώνη.

“Θα ήταν αυτοκτονικό να μην έχουμε ετοιμάσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για τα πιο αρνητικά σενάρια”, σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα, η αρχική ονομασία του σχεδίου έκτακτης ανάγκης ξεκίνησαν το 2012, με την επωνυμία «επιχείρηση Κροατία». Από το Eurogroup δεν αποκαλύπτουν τα σχέδια αυτά. Όπως αναφέρει η El Pais, η ομάδα εργασίας και η Επιτροπή αναφέρουν ότι σε περίπτωση ελληνικής εξόδου από το ευρώ, τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται σε οικονομικά συνδεδεμένες χώρες: Κύπρος, ΠΓΔΜ, Ρουμανία και Βουλγαρία.

«Η ΕΚΤ μπορεί να χρησιμοποιήσει το ταμείο διάσωσης (ESM), εάν κάποια από τις ευάλωτες χώρες χτυπηθεί από τη μετάδοση της κρίσης και οι πιο ευάλωτες χώρες είναι η Κύπρος, η οποία και στη συνέχεια, η Πορτογαλία, κι αν εκεί παρουσιαστούν όντως προβλήματα η επόμενη θα είναι η Ισπανία». 

Οι πηγές πιστεύουν ότι το κλειδί θα είναι η θέση της Κεντρικής Τράπεζας προς την Ελλάδα. Η ΕΚΤ θα κάνει, λένε, ό,τι χρειάζεται, για την προστασία από κερδοσκοπικές επιθέσεις. «Η ΕΚΤ μπορεί να χρησιμοποιήσει το ταμείο διάσωσης (ESM), εάν κάποια από τις ευάλωτες χώρες χτυπηθεί από τη μετάδοση της κρίσης και οι πιο ευάλωτες χώρες είναι η Κύπρος, η οποία και στη συνέχεια, η Πορτογαλία, κι αν εκεί παρουσιαστούν όντως προβλήματα η επόμενη θα είναι η Ισπανία», αναφέρει.  

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο – Τι ισχύει με 8ωρο και υπερωρίες
Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο Κεραμέως δίδει τη δυνατότητα σε όποιον εργαζόμενο το επιθυμεί να εργαστεί έως 13 ώρες την ημέρα (κατ΄ εξαίρεση) σε έναν εργοδότη με προσαύξηση 40% στην αμοιβή
Group of people, female waitress working at cafe, wearing a protective mask. She is holding a trey with coffee cups 2
Διασπασμένη η ΕΕ απέναντι στους δασμούς Τραμπ – Σενάρια για δύο ταχύτητες ανάλογα με τον κλάδο των εξαγωγών
Σε δύο μπλοκ έχουν χωριστεί οι χώρες της ΕΕ απέναντι στις ΗΠΑ, ενώ δεν αποκλείεται να επιβληθούν αμερικανικοί δασμοί δύο ταχυτήτων ανάλογα με τον κλάδο των εισαγωγών από την ΕΕ
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο προσωρινό κέντρο κράτησης μεταναστών «Αλκατράζ των αλιγάτορων» στο Οτσόπι της Φλόριντα
Σαφάρι της εφορίας σε ξενοδοχεία, ταβέρνες και παραλίες – «Όπλα» οι νέες τεχνολογίες και οι αυστηρές ποινές για παραβάτες
Το ελεγκτικό πλέγμα καλύπτει χιλιάδες εποχικές επιχειρήσεις, από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι ταβέρνες, beach bars και παραχωρήσεις παραλιών
Παραλία με ξαπλώστρες 2