Ο κορονοϊός έβαλε «φρένο» στις αγορές ακινήτων με Golden Visa – Απογοητευτικά στοιχεία το 2020

Διάψευση στις προσδοκίες για απόκτηση ακινήτων από επενδυτές Τρίτων Χωρών μέσω του προγράμματος Golden Visa «έφερε» μεταξύ άλλων ο κορονοϊός. 

Έτσι, παρά το φιλόδοξο πρόγραμμα της κυβέρνησης για πώληση ακινήτων αξίας άνω των 250.000 ευρώ με αντάλλαγμα τη χρυσή βίζα, που εξασφαλίζει σε πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης το διαβατήριο για τις μετακινήσεις τους στην Ευρώπη, τα νούμερα που σημειώθηκαν εντός του 2020, είναι απογοητευτικά.  

Συγκεκριμένα, από το Γενάρη μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2020, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εξέδωσε μόλις 368 νέες άδειες παραμονής, όταν ολόκληρο το 2019 είχαν εκδοθεί 3.428 νέες άδειες. Αρχής γενομένης, δε, από το 2014, συνολικά έχουν εκδοθεί 7.903 άδειες σε επενδυτές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πώληση ακινήτων αξίας άνω των 250.000 ευρώ μέσω του προγράμματος Golden Visa, αποτέλεσε το μεγάλο «στοίχημα» της κυβέρνησης που θα τόνωνε την κτηματαγορά και θα εξασφάλιζε έσοδα στο Ταμείο του κράτους.

Διανύοντας ήδη το έβδομο έτος από τη χρονιά που εφαρμόστηκε το πρόγραμμα, το 2019 αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ, καθώς τα έσοδα ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ, ενώ η αξία των κατοικιών που πουλήθηκαν σε Κινέζους, Αμερικάνους, Ινδούς, Τούρκους κι άλλους πολίτες εκτός Ε.Ε. πολλές φορές ξεπερνούσε τα 250.000 ευρώ.  Αξίζει βέβαια να σημειωθεί, ότι οι μεγαλύτεροι αγοραστές ακινήτων είναι οι Κινέζοι, καθώς από τις 7.903 άδειες που συνολικά έχουν εκδοθεί, σε αυτούς ανήκουν οι 5.869.

Πριν την εμφάνιση του κορονοϊού, το 2020 φάνταζε ως μία πολλά «υποσχόμενη» χρονιά για την κτηματαγορά, καθώς υπήρχαν προσδοκίες, ότι θα συνεχιζόταν η ανοδική πορεία που ξεκίνησε από το 2019. 

Στην παρούσα φάση, παράγοντες της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι μόλις παρέλθει ο «κίνδυνος» μετάδοσης του κορονοϊού, το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ακίνητα της χώρας θα επιστρέψει στα προηγούμενα επίπεδα. Εκτιμούν δε, ότι αυτή τη φορά στην λίστα με τους υποψήφιους επενδυτές θα συμπεριληφθούν και οι Βρετανοί, που πρόσφατα υλοποίησαν την απόφασή τους για Brexit.

Η πορεία του προγράμματος ωστόσο θα εξαρτηθεί από σημαντικούς παράγοντες, όπως την πορεία των εμβολιασμών και τη δυνατότητα για αεροπορικές μετακινήσεις,  που σήμερα είναι εξαιρετικά περιορισμένη λόγω της υγειονομικής κρίσης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Μασούτης: Πήρε το Χρυσό

Μασούτης: Πήρε το Χρυσό

Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Αυτή την ιδιαίτερη περίοδο που διανύουμε, λόγω της πανδημίας, η τεχνολογία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη στήριξη τόσο της κοινωνίας  όσο και  ... Διαβάστε περισσότερα
Προσφορές ρεκόρ στο 10ετές ξεπέρασαν τα 25 δισ. – Αντλεί 3 δισ. το δημόσιο

Προσφορές ρεκόρ στο 10ετές ξεπέρασαν τα 25 δισ. – Αντλεί 3 δισ. το δημόσιο

Με άνευ προηγουμένου επιτυχία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (27.01.2021) η έκδοση του 10ετούς ομολόγου. «Τσιμπημένο» το επιτόκιο αλλά με… ρεκόρ. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα ... Διαβάστε περισσότερα
ΟΟΣΑ: Στην τελική πεντάδα υποψηφίων η Άννα Διαμαντοπούλου για τη θέση του Γενικού Γραμματέα

ΟΟΣΑ: Στην τελική πεντάδα υποψηφίων η Άννα Διαμαντοπούλου για τη θέση του Γενικού Γραμματέα

Η Άννα Διαμαντοπούλου, υποψήφια της Ελλάδας για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ, πέρασε στον επόμενο γύρο αξιολόγησης της διαδικασίας, προκρινόμενη στην τελική πεντάδα ... Διαβάστε περισσότερα