Οικονομία

Ο ΟΠΕΚ αναθεωρεί προς τα κάτω την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου

Ελαφρώς προς τα κάτω αναθεώρησε ο ΟΠΕΚ την εκτίμησή του για τη φετινή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο, ενώ παρέμεινε επιφυλακτικός για το ρυθμό οικονομικής ανάκαμψης.

Στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, ο ΟΠΕΚ προέβη στην εκτίμηση ότι ο κόσμος θα χρειαστεί το 2010 85,21 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, 30.000 βαρέλια λιγότερα σε σχέση με την εκτίμηση στην οποία είχε προβεί τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με την έκθεση του μηνός Απριλίου, ο ΟΠΕΚ αναμένει αύξηση της φετινής ζήτησης κατά 1,06% σε σχέση με το 2009, ενώ στην προηγούμενη έκθεση έκανε λόγο για αύξηση 0,88%. Αντιθέτως, στην έκθεση που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας διατύπωσε την εκτίμηση για αύξηση 2% της ζήτησης το 2010, σε σχέση με πέρυσι.

Το καρτέλ εκτιμά ότι το σύνολο της φετινής αύξησης της ζήτησης θα προέλθει από τις εκτός ΟΟΣΑ χώρες, με επικεφαλής τις ασιατικές χώρες, ενώ οι πιο απαιτητικοί τομείς αναμένεται να είναι οι μεταφορές και η βιομηχανία των πετροχημικών.

Η παραγωγή των δώδεκα χωρών του καρτέλ κατέγραψε, το Μάρτιο, την πρώτη, εδώ και δώδεκα μήνες, πτώση της και ανήλθε σε 29,26 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα: η παραγωγή του Ιράκ μειώθηκε κατά 110 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ενώ σε μικρότερο βαθμό μείωσαν την παραγωγή τους η Αλγερία, η Αγκόλα, το Ιράν και η Λιβύη. Αντιθέτως, αυξήθηκε η παραγωγή όλων των υπολοίπων χωρών-μελών του ΟΠΕΚ, με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στη Βενεζουέλα, τη Σαουδική Αραβία και τη Νιγηρία.

Σχετικά, τέλος, με την άνοδο των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές, οι ειδικοί του ΟΠΕΚ αναγνωρίζουν ότι εκτός του θετικού αντίκτυπου των εξελίξεων στην οικονομία, σε αυτή την άνοδο της τιμής του βαρελιού πετρελαίου συνέβαλε επίσης η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Πιερρακάκης: Επιστρέφουμε 3,9 δισ. ευρώ στους πολίτες από την πάταξη της φοροδιαφυγής
Προσπαθούμε κάθε χρόνο να πιάσουμε τη φοροδιαφυγή γιατί είναι μέρισμα δικαιοσύνης το να πιάνεις τη φοροδιαφυγή και να βελτιώνεις και να δίνεις τα χρήματα αυτά πίσω στον κόσμο, τόνισε ο Υπουργός
O Κυριάκος Πιερρακάκης 3
Θεοδωρικάκος: Παράταση για τις γενικές συνελεύσεις των φαρμακευτικών εταιρειών με νομοθετική ρύθμιση
Το αίτημα των φορέων της φαρμακοβιομηχανίας βασίζεται στην αδυναμία οριστικοποίησης των οικονομικών καταστάσεων εντός των καθορισμένων προθεσμιών επειδή καθυστέρησαν τα σημειώματα για τις επιστροφές στα νοσοκομειακά φάρμακα του 2024
Τάκης Θεοδωρικάκος
ΑΔΜΗΕ: Ξεκινά το έργο της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας
Πρόκειται για την τρίτη διασύνδεση του νησιού με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω την ασφαλή ηλεκτροδότηση της Κέρκυρας σε όλες τις λειτουργικές συνθήκες
ΑΔΜΗΕ: Ξεκινά το έργο της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας
Σημαντική αύξηση στις αποδοχές εργαζομένων από υπερωρίες – Ενισχυμένα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία
Οι αποδοχές από υπερωρίες και υπερεργασία αυξήθηκαν κατά 48% και τα έσοδα από εισφορές υπερωριών και υπερεργασίας αυξήθηκαν κατά 34% σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2024
Calculator and money 1