Οικονομία

Ο Ρέγκλινγκ ανοίγει δρόμο για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, καλωσόρισε και την πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει το δάνειο του ΔΝΤ.

Ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο της για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 βρίσκεται η Ελλάδα. Ο πιο σκληρός από τους Ευρωπαίους, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup άνοιξε διάπλατα τις πόρτες για αλλαγή του στόχου. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά εάν οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι υψηλότεροι του αναμενομένου και το κόστος δανεισμού χαμηλότερο, η σχετική συζήτηση θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2020.

«Ο μόνος τρόπος να γίνουν ουσιαστικές συζητήσεις είναι εάν οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι υψηλότεροι από τις υποθέσεις μας στην τελευταία ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και τα επιτόκια, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, χαμηλότερα. Αλλά αυτή είναι μια συζήτηση που θα έρθει το επόμενο έτος… όταν θα έχουμε καλύτερη εικόνα τι θα συμβεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Πάντως για να μην αφήσει παράθυρο για παρερμηνείες υποστήριξε ότι ότι η νέα κυβέρνηση επιβεβαίωσε πως για το 2019 και όταν συνταχθεί ο προϋπολογισμός του 2020 ο στόχος του 3,5% θα τηρηθεί.

Αναφορικά με το ότι ο στόχος για την επίτευξη του στόχου πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ θεωρείται υψηλός από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πως “αυτό δεν είναι κάτι νέο για εμάς”.

Αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

Ο κ. Ρέγκλινγκ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ανακοίνωσε επίσης την έναρξη των εργασιών σε επίπεδο ESM για την αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Μας το ανέφερε ο νέος υπουργός Οικονομικών μεταξύ των προτεραιοτήτων πολιτικής της νέας ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ , ενώ ανέφερε ότι «προσωπικά θα χαιρέτιζα κάτι τέτοιο, διότι θα βελτίωνε τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας».

Ο επικεφαλής του ESM καλωσόρισε επίσης τις φιλικές προς την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις που παρουσίασε η κυβέρνηση, τόνισε την καλή συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και τον Πρωθυπουργό και καλωσόρισε την πρόθεση της Ελλάδας για αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, εξηγώντας ότι θα ακολουθήσει η τυπική διαδικασία στο διοικητικό συμβούλιο του ESM και του EFSF, η οποία θα χρειαστεί περίπου δύο μήνες.

Σε σχέση με την Ελλάδα το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, επεσήμανε τη βελτίωση του χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος και ως προς την ρευστότητα και τον τραπεζικό τομέα και κάλεσε την κυβέρνηση να χτίσει πάνω στην πρόοδο που συντελείται από το 2015.

Ο ίδιος όμως ζήτησε επιτάχυνση της μείωσης των μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, με βελτίωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την επιτάχυνση του έργου της Δικαιοσύνης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Κορυφώνεται η αγωνία σε κυβέρνηση και Έλληνες εξαγωγείς 2 μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας Τραμπ για τους δασμούς - Όλα σενάρια και οι συνέπειες τους στην ελληνική οικονομία
Ενδεχόμενοι αμερικανικοί δασμοί σχεδόν 20% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών τροφίμων και αγροτικών τροφίμων θα έπληττε ιδιαιτέρως την Ελλάδα, η οποία εξάγει βρώσιμη ελιά και φέτα στις ΗΠΑ
National flag of Greece and euro coins
Οι απειλές Τραμπ για επιπλέον δασμούς ρίχνουν τις αγορές δύο μέρες πριν τη λήξη του τελεσιγράφου της 9ης Ιουλίου
Οι επενδυτές ήθελαν να μείνουν μακριά από την αγορά μετοχών μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι λεπτομέρειες, δήλωσε ο Shoichi Arisawa, γενικός διευθυντής του τμήματος επενδυτικών ερευνών της IwaiCosmo Securities
Χρηματιστηριακοί δείκτες στο Πεκίνο
Ο Τραμπ απειλεί με πρόσθετο δασμό 10% όποια χώρα ευθυγραμμισθεί με το «αντιαμερικανικό» μέτωπο των BRICS – Σε ισχύ από την 1η Αυγούστου
«Οποιαδήποτε χώρα ευθυγραμμιστεί με τις αντιαμερικανικές πολιτικές των BRICS, θα επιβαρυνθεί με ΠΡΟΣΘΕΤΟ δασμό 10%», δήλωσε ο Τραμπ χθες
Ντόναλντ Τραμπ