Οικονομία

Περιορισμένο το ενδιαφέρον για την Επιστρεπτέα 7 – Λιγότερες αιτήσεις λίγο πριν λήξει η προθεσμία

Χαμηλές πτήσεις καταγράφονται για την επιστρεπτέα προκαταβολή 7, αφού τουλάχιστον μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών δεν είναι ανάλογο των δύο προηγούμενων κύκλων, δηλαδή της επιστρεπτέας 5 και 6.

Υπάρχει ακόμη χρόνος, η προθεσμία για την επιστρεπτέα προκαταβολή 7 λήγει στις 19 Απριλίου, αλλά θεωρείται μάλλον απίθανο να δούμε τον αριθμό των αιτήσεων να υπερβαίνουν τις 700.000, όπως είχε συμβεί και στους δύο προηγούμενους κύκλους.

Μία πρώτη εξήγηση για αυτή την απροθυμία στην υποβολή αιτήσεων, είναι ότι μάλλον κάποιοι απογοητεύτηκαν, εξαιτίας του ότι «κόπηκαν» από την τελική λίστα των δικαιούχων, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά διότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, ώστε να λάβουν φθηνά δάνεια και επιχορήγηση.

Δέκα ημέρες μετά το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ myBusinessSupport έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 228.913 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες όταν ο αριθμός στους προηγούμενους κύκλους ήταν τουλάχιστον διπλάσιος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το 1 δισ. ευρώ του έβδομου κύκλου της επιστρεπτέας θα μοιραστούν 250.000 – 300.000 δικαιούχοι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους θα γίνει με την πίστωση των λογαριασμών τους, μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα. Οι όροι θα καθοριστούν με βάση τον αλγόριθμο που θα προβλέπει η υπουργική απόφαση η οποία θα εκδοθεί όταν θα κλείσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα στις 19 Απριλίου 2021.

Όροι και προϋποθέσεις

Μέχρι τότε δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι επιτηδευματίες υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • Παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2021, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς. Η περίοδος αναφοράς θα είναι το πρώτο τρίμηνο του 2020 με την κατάλληλη προσαρμογή, ώστε να ληφθεί υπόψη ότι μέρος του μηνός Μαρτίου 2020 υπήρχαν περιοριστικά μέτρα.
  • Έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 600 ευρώ (που αντιστοιχεί σε 3 μήνες).
  • Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει να μην έχουν αύξηση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος όρος δεν θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, βάσει ΚΑΔ (σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών και λοιποί κλάδοι για τους οποίους ισχύουν περιοριστικά μέτρα σήμερα).
  • Οι νέες επιχειρήσεις που ανήκουν στην κατηγορία των πληττόμενων και έκαναν έναρξη εργασιών από τον Δεκέμβριο 2019 έως και τον Ιανουάριο 2021 και οι οποίες έχουν αποκλειστεί σε κάποιον από τους δύο προηγούμενους κύκλους της Επιστρεπτέας αυτή τη φορά θα είναι επιλέξιμες, ανεξαρτήτως τζίρου.

Σημειώνεται ότι το ύψος της ενίσχυσης για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή που πληρούν τα κριτήρια θα είναι ίσο με 1.000 ευρώ, ενώ για τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές ατομικές επιχειρήσεις, θα είναι κατ’ ελάχιστο 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τις 100.000 ευρώ, ανάλογα με το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο.

Επίσης θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα όρια για επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα (οι οποίες αναφέρθηκαν ανωτέρω, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου), 1.000 ευρώ χωρίς εργαζομένους, 2.000 ευρώ με έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Αναταραχή στις διεθνείς αγορές: Πέφτουν δολάριο και ευρωπαϊκές μετοχές, ανεβαίνουν οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων
Η απόδοση των 30ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου αυξήθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 4,92%, καθώς η κίνηση εναντίον της Κουκ πυροδότησε ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να ενταθεί εάν ο Τραμπ αναδιαμορφώσει την επιτροπή πολιτικής της Fed
Γαλλία, Oικονομικής ανταλλαγής τάση προς τα κάτω
Ανανεώθηκε πριν 32 λεπτά
Η ΕΥΔΑΠ στηρίζει χρηματοδότηση €250 εκατ. από την ΕΤΕπ για βιώσιμες και ανθεκτικές στις κλιματικές προκλήσεις υπηρεσίες ύδρευσης στην Αττική
Το έργο ενισχύει τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα, το περιβάλλον και την κοινωνική συνοχή, θα βοηθήσει την Αθήνα να προσαρμοστεί στην ξηρασία και να συνεχίσει να ακολουθεί και να ενσωματώνει τις ευρωπαϊκές οδηγίες για το νερό
Aπό αριστερά: Σταύρος Παπασταύρου, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσακίρης, Αντιπρόεδρος ΕΤΕπ, Χάρης Σαχίνης, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Στεργίου, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου ΕΥΔΑΠ
Θεοδωρικάκος: Επεστράφησαν στην ΑΑΔΕ 43 εκατ. ευρώ από ανολοκλήρωτες επενδύσεις
«Είχαμε δεσμευτεί ότι θα επιστρέψουν στον Έλληνα φορολογούμενο τα χρήματα που δόθηκαν στο παρελθόν από τον αναπτυξιακό νόμο για επενδύσεις οι οποίες δεν ολοκληρώθηκαν. Κάποιοι τότε το αμφισβήτησαν», δήλωσε ο Υπουργός
Τάκης Θεοδωρικάκος