Οικονομία

Πόσο θα αντέξει η Ελλάδα τον Αρμαγεδώνα της δραχμής

Οι Financial Times εξηγούν τι θα συμβεί στις ελληνικές επιχειρήσεις και στις τράπεζες στην περίπτωση εξόδου από το ευρώ και επιστροφής στη δραχμή, με ένα άρθρο που δημοσιεύεται ελάχιστες ώρες πριν το Eurogroup.

Πόσο αντέχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις τον… Αρμαγεδώνα

Τι θα συμβεί στις ελληνικές επιχειρήσεις εάν η χώρα βρεθεί εκτός νομισματικής ένωσης; Το ερώτημα δεν έχει αποσπάσει την προσοχή που του αρμόζει, ενδεχομένως επειδή οι μη τραπεζικές επιχειρήσεις με κύρια δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι μικρές σε διεθνείς όρους, με συνολική κεφαλαιοποίηση 31 δισ. δολ. και 43 δισ. ευρώ σε ακαθάριστα χρέη σύμφωνα με την Capital IQ. Παρόλα αυτά, η μοίρα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων θα έχει τεράστια σημασία για τους επενδυτές και για τους Ελληνες.

Μόνο οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα μπορέσουν να αποτρέψουν τη θανάσιμη εκροή καταθέσεων, εάν επιστρέψει η δραχμή

Το βασικό θέμα είναι εάν θα καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα συμπαρασύροντας μαζί του και την οικονομία. Μόνο οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα μπορέσουν να αποτρέψουν τη θανάσιμη εκροή καταθέσεων, εάν επιστρέψει η δραχμή. Η Τράπεζα της Ελλάδας και το ευρωσύστημα θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για τον ELA που ήδη από τώρα κρατά ζωντανές τις τράπεζες.

Ακόμη κι αν εκτιμήσουμε ότι αυτός ο σκόπελος ξεπερνιέται, υπάρχουν άλλοι. Οι επιχειρήσεις που έχουν χρέη με ονομαστική αξία σε ευρώ εκτός Ελλάδας αλλά δημιουργούν τα έσοδά τους εγχώρια, θα πιεστούν με την αναπόφευκτη υποτίμηση της δραχμής.

Ας δούμε την κατάσταση στον ΟΤΕ του οποίου τα έσοδα, κατά τα δύο τρίτα, προέρχονται από την Ελλάδα. Τους τελευταίους 12 μήνες είχε free cash flow 560 εκατ. ευρώ, είχε χρέη 2,7 δισ. ευρώ και 1,3 δισ. ευρώ σε ρευστότητα στα τέλη του τρίτου τριμήνου του 2014. Το μεγαλύτερο μέρος των χρεών του είναι σε ομόλογα που τελούν υπό διαπραγμάτευση διεθνώς, εκ των οποίων 1,2 δισ. ευρώ λήγουν φέτος και το 2016. To cash flow θα βυθιστεί – σε όρους ευρώ – με το Grexit. Και εδώ είναι το σημαντικό ερώτημα: τι μέρος αυτών των ομολόγων βρίσκεται σε ελληνικές τράπεζες και τι θα συμβεί με τις καταθέσεις σε ευρώ μετά την έξοδο της χώρας από τη νομισματική ένωση;

Τα θέματα δεν είναι απλώς χρηματοοικονομικά. Πιθανότατα θα τερματιστεί και η χρηματοδότηση του εμπορίου, επειδή πιθανότατα θα αμφισβητηθεί η φερεγγυότητα όλων των ελληνικών επιχειρήσεων δεδομένης της αμφίβολης κατάστασης στην οποία θα βρίσκονται πλέον οι τραπεζικές τους καταθέσεις. Εάν για παράδειγμα ο ΟΤΕ χρειαστεί κάτι από την Alcatel – Lucent θα πρέπει να το πάρει α λα cash and carry και μάλιστα σε ευρώ.

Για ορισμένες επιχειρήσεις, τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα. Ο ΟΠΑΠ δημιουργεί μεν όλα του τα έσοδα στην Ελλάδα, αλλά δεν έχει καθόλου δανεισμό. Πληρώνει όμως, μερίσματα. Το πιθανότερο είναι πως οι ξένοι μέτοχοι του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ +10,12% δεν θα θέλουν να πληρωθεί το κουπόνι τους σε δραχμές.

Πηγή Euro2day

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Οι 5 νέοι εσωτερικοί «δασμοί» της ΕΕ στις ευρωπαϊκές εταιρείες 
Ενώ οι Βρυξέλλες συζητούσαν το προηγούμενο διάστημα μείωση «εσωτερικών δασμών» προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους δασμούς Τραμπ, η Κομισιόν προτείνει 5 νέους εσωτερικούς δασμούς για την αποπληρωμή των δανείων του κορονοϊού
ALFA WOOD GROUP
Βέτο Μερτς στην πρόταση Φον ντερ Λάιεν: «Απαράδεκτη» η αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ και η πρόσθετη φορολόγηση των εταιρειών
«Το να υπάρξει ουσιαστική αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ είναι απαράδεκτο την ώρα που όλα τα κράτη μέλη καταβάλλουν αξιοσημείωτες προσπάθειες για να εξορθολογήσουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς τους», τόνισε χθες το βράδυ ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης σε λακωνική ανακοίνωσή του
O Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς 1