Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Το πλεόνασμα του 2022 ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών – Πότε θα πέσει ο πληθωρισμός

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Το πλεόνασμα του 2022 ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών – Πότε θα πέσει ο πληθωρισμός

Την τελική του μορφή λαμβάνει το σχέδιο από το Πρόγραμμα Σταθερότητας για την περίοδο 2023 – 2026, που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προσεχή Κυριακή.

Κυρίαρχο στοιχείο του Προγράμματος Σταθερότητας είναι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια, αρχής γενομένης από εφέτος. Βέβαια το περιεχόμενο αυτό δεν είναι απόλυτα δεσμευτικό, αλλά ουσιαστικά αποτελεί μία βάση συζήτησης. Κατά συνέπεια ενδεχομένως θα υπάρξουν αλλαγές, αλλά αυτές πολύ δύσκολα θα είναι εντυπωσιακές, από την επόμενη κυβέρνηση, οι οποίες και θα οριστικοποιηθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αν και δεν θα υπάρχει σαφής αναφορά στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2023, ωστόσο περιφραστικά θα προσδιορίζεται στο 0,7%, όσο δηλαδή περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό.

Σημαντική ώθηση στην ελληνική οικονομία αναμένεται να δώσει, τουλάχιστον για εφέτος, η έστω και η οριακή επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, στο 0,1% του ΑΕΠ, έναντι πρόβλεψης για πρωτογενές έλλειμμα στο 1,6% του ΑΕΠ.

Ωστόσο για το 2024 τα πράγματα θα αρχίσουν να γίνονται πολύ πιο δύσκολα, αφού θα υπάρχει η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ, ενώ για την περίοδο 2025 – 2026 ο στόχος ανεβαίνει στην περιοχή του 2,2% έως 2,3% του ΑΕΠ.

Βασικός στόχος του Προγράμματος είναι να δοθεί στον Κομισιόν η δυνατότητα, να πιστοποιήσει την βιωσιμότητα του χρέους, η οποία θα είναι το βασικό κριτήριο στις μεσοπρόθεσμες συμφωνίες που θα συνάπτει η Κομισιόν με τα κράτη-μέλη, στο πλαίσιο του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας.

Μεγαλύτερη μείωση του χρέους στην ΕΕ για το 2022

Πάντως να σημειωθεί ότι με βάση τα δημοσιονομικά στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα ΕΛΣΤΑΤ και πιστοποίησε η Eurostat, η Ελλάδα σημείωσε το 2022 τη μεγαλύτερη μείωση χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, κατά 23,3 ποσοστιαίες μονάδες, στο 171,3% του ΑΕΠ, παραμένοντας, βεβαίως, το υψηλότερο στην Ε.Ε.

Ας δούμε μερικά από τα βασικά σημεία που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα:

Η εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2023 ανεβαίνει στο 2,3% από 1,8% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός και στο 2,5% για το 2024.

Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει το 4,5%, χαμηλότερα από την αρχική πρόβλεψη, ενώ το 2024 θα πέσει στο 2,4% το 2024 και στο 2,2% το 2025.

Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί για εφέτος στο 162% και θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο το 2024 στο 155%.

Η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 11,8% εφέτος και μέχρι το 2026 θα μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό ενώ το 2027 θα υποχωρήσει στο 8%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρήτρα διαφυγής ισχύει και φέτος, αλλά… με μέτρο. Τον επόμενο χρόνο θα ισχύσει ένα μεταβατικό καθεστώς, που θα είναι μεταξύ της γενικής ρήτρας διαφυγής και των παλαιών κανόνων δημοσιονομικών κανόνων σταθερότητας.

Από το 2025 θα ισχύσει το νέο σύμφωνο, το οποίο και είναι θα διαμορφωθεί μέσα από δύσκολες – όπως αναμένεται – διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταίρων και κυρίως με τους Γερμανούς, οι οποίοι και είναι υπέρμαχοι των αυστηρών κανόνων.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις