Οι προσδοκίες για μία νέα μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου -αν όχι την επόμενη εβδομάδα στην πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ για τον Νοέμβριο- προκαλούν πιέσεις στο ευρώ. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3505 δολάρια.
Οι εξελίξεις στην ευρωζώνη τόσο στο μέτωπο της ανεργίας όσο και του πληθωρισμού, “δένουν” με το σενάριο της άμεσης μείωσης των επιτοκίων προκειμένου η ΕΚΤ να στηρίξει την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Υπέρ της μείωσης των ευρωεπιτοκίων στις 7 Νοεμβρίου “στοιχηματίζουν” με αναλύσεις τους οι Bank of America Corp., UBS AG and Royal Bank of Scotland. Αντιθέτως οι ΒΝΡ Paribas SA, Societe Generale SA, JPMorgan Chase & Co και Scotiabank, μεταθέτουν τον χρόνο μείωσής τους για τον Δεκέμβριο.
Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων παρατηρήθηκε σήμερα έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον με αποτέλεσμα η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να υποχωρήσει στη διάρκεια της συνεδρίασης κάτω από το επίπεδο του 8%. Επίδοση που επαναφέρει τα ελληνικά ομόλογα στην εποχή που ήταν λίγους μήνες πριν από την εποχή του πρώτου Μνημονίου (2010). Στο κλείσιμο ωστόσο της αγοράς η απόδοση του 10ετούς έκλεισε πάνω από το επίπεδο του 8%.
Αναλυτικά στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 42 εκατ. ευρώ οι οποίες στο σύνολό τους αφορούσαν σε εντολές αγοράς.
Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 8,05% από 8,19 χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,69% να διαμορφωθεί στο 6,36%.
Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,53%, στη διάρκεια των εννέα μηνών κυμαίνονταν στο 0,44%, το εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 0,34%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,224%, ενώ στον μήνα το επιτόκιο κυμαίνονταν στο 0,129%.