Οικονομία

Σοβαρές πιέσεις στο ευρώ από το δολάριο

Στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων Nτράγκι συνεχίστηκαν και σήμερα οι πιέσεις στο ευρώ, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει κάτω από το όριο των 1,09 δολ.

Το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,0872 δολ. από το επίπεδο των 1,0929 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η πρόθεση της ΕΚΤ να μην διακόψει απότομα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όπως εκφράστηκε χθες από τον επικεφαλής της, είχε ως αποτέλεσμα να ενισχυθεί μεταξύ των αναλυτών και των επενδυτών η πεποίθηση για τη συνέχιση της πολιτικής αυτής και μετά τον Μάρτιο του 2017, «σε χαμηλότερη ταχύτητα».

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), δηλαδή της αγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, έχει υιοθετηθεί από την ΕΚΤ σε μία προσπάθεια να ενιχυθεί η ανάκαμψη της ευρωζώνης και να αυξηθεί ο πληθωρισμός σε είπεδα συμβατά με τους στόχους της Κεντρικής Τράπεζας (σχεδόν 2%).

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων καταγράφηκε μία συναλλαγή ύψους 1 εκατ. ευρώ. Η αποδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 8,42% από 8,30% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,008% να διαμορφωθεί στο 8,42% από 8,29%% που έκλεισε χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο -0,073%. Στη διάρκεια των 9 μηνών διαμορφώθηκε στο -0,134% από -0,133%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,215% από -0,214%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,317% από -0,313%, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,376%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,0866 δολ.
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Νούνης (ΕΛΕΤΕΑ): Απαιτείται εξίσωση των όρων λειτουργίας ΤΕΑ και Ομαδικών Ασφαλιστηρίων για την προστασία των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων
Ο Ν.5078/2023 δεν επέφερε εξίσωση των όρων λειτουργίας των ΤΕΑ και Ομαδικών Ασφαλιστηρίων Συμβολαίων, εκκρεμεί επί 18 μήνες σχετική νομοθέτηση
Ο Χρήστος Νούνης
Ντόναλντ Τραμπ: Σε εμπορική συμφωνία κατέληξαν ΗΠΑ – Ηνωμένο Βασίλειο
Η συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια πλήρης και περιεκτική συμφωνία που θα εδραιώσει τη σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου για πολλά χρόνια στο μέλλον, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος
Ο Ντόναλντ Τραμπ