Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Θησαυρός 600 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Κρήτη – Πετρέλαιο και φυσικό αέριο αλλάζουν τα δεδομένα

Κρήτη φυσικό αε΄ριο πετρέλαιο

– Από 3 ως 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια το φυσικό αέριο στην Κρήτη
– Σε τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια βαρέλια υπολογίζεται το πετρέλαιο
– Γεωτρήσεις μέσα σε τρία χρόνια μετά την υπογραφή των συμβάσεων
– Τι λένε τα στοιχεία για τον θησαυρό των 600 δισ. ευρώ από τα κοιτάσματα

Η είδηση ήρθε από το βήμα του Med Petroleum Summit που διοργανώνει η IN-VR Oil&Gas. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Υδρογονανθράκων, Γιάννης Μπασιάς είπε ξεκάθαρα ότι το φυσικό αέριο στην Κρήτη (στη θαλάσσια περιοχή νότια του νησιού) υπολογίζεται μεταξύ 3 και 30 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών. Σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο τα κοιτάσματα ανέρχονται στα τρία δισεκατομμύρια βαρέλια.

Σε Κρήτη και Ιόνιο φαίνεται ότι κρύβεται ένας πραγματικός θησαυρός. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Δημοκρατία” ο κ. Μπασιάς ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα βασίζονται στις ομοιότητες που έχουν οι περιοχές της δυτικής Ελλάδας με εκείνες της περιοχής όπου εντοπίστηκε το κοίτασμα Ζορ και στις αντίστοιχες ομοιότητες που υπάρχουν στις περιοχές νότια της Κρήτης με εκείνες των κοιτασμάτων Καλυψώ και Ονησίφορος στην Κύπρο.

Κάπως έτσι υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα τα αποθέματα είναι σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο τουλάχιστον 4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, ενώ τα κοιτάσματα πετρελαίου υπολογίζονται στα τρία δισεκατομμύρια βαρέλια.

Τα κρατικά κέρδη από τα κοιτάσματα αυτά υπολογίζονται σε περίπου 600 δισ. ευρώ σε βάθος 25 ετών και τα χρήματα αυτά μπορούν να αρχίσουν να εισρέουν στα κρατικά ταμεία από την έναρξη υπογραφής των συμβάσεων εκμετάλλευσης…

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις