Οικονομία

Βελτιώθηκε η οικονομική εμπιστοσύνη προς στην Ευρωζώνη

Η οικονομική εμπιστοσύνη στην Eυρωζώνη βελτιώθηκε για τρίτο συνεχή μήνα τον Δεκέμβριο, γεγονός που σηματοδοτεί ότι η περιοχή μπορεί να οδεύει προς μια ήπια ανάκαμψη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, o δείκτης κλίματος στην Eυρωζώνη που δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα (08.01.24) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυξήθηκε στο 96,4, την καλύτερη μέτρηση από τον Μάιο και υψηλότερα από ό,τι προέβλεπε έρευνα του Bloomberg. Η μέτρηση του Νοεμβρίου αναθεωρήθηκε προς τα πάνω στο 94, σηματοδοτώντας έτσι την οικονομική ανάκαμψη στην εν λόγω περιοχή.

Το άλμα προήλθε από αυξήσεις σε όλους τους επιμέρους δείκτες. Ο συνδυασμός της επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, της υποτονικής ανάπτυξης στην Κίνα και των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης έχουν επιβαρύνει τη ζώνη του ευρώ. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν ότι η ΕΕ έκλεισε το 2023 σε ύφεση με δεύτερη διαδοχική συρρίκνωση κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο.

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Δεκέμβριο, καθώς οι κυβερνήσεις αφαίρεσαν τη στήριξη για το υψηλό ενεργειακό κόστος. Οι αναμενόμενες αυξήσεις στην αύξηση των τιμών καταναλωτή σε ολόκληρη την περιοχή υπογραμμίζουν το δύσκολο τελευταίο μίλι προς τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Η Εγνατία Οδός περνάει στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Egis Projects για τα επόμενα 35 χρόνια
Η παραχωρησιούχος εταιρεία NEA ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ, θα αναλάβει το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού και των τριών κάθετων οδικών αξόνων, συνολικού μήκους άνω των 1.000 χλμ., για τα επόμενα 35 έτη
Η Εγνατία Οδός περνάει στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Egis Projects για τα επόμενα 35 χρόνια
ΑΑΔΕ: Υποχρεώσεις εισοδήματος – Πρόστιμο 2.500 ευρώ σε όποιο ευθυνόμενο πρόσωπο δεν εγγραφεί έγκαιρα
Για το έτος 2025, οι υπόχρεοι φορείς πρέπει να προχωρήσουν σε αρχική εγγραφή ή επικαιροποίηση στοιχείων για τα αρχεία εισοδήματος, με την προθεσμία να ξεκινά την Πέμπτη 1/01/2026 και να λήγει την Πέμπτη 15/01/2026
Φωτογραφία: iStock