Χρηστικά

Αγρότες: Στο τραπέζι κούρεμα πάνω από 50% στα κόκκινα δάνεια των συνεταιρισμών

Στο τραπέζι του διαλόγου μεταξύ υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και συνεταιρισμών των αγροτών θα τεθεί το ζήτημα του κουρέματος πάνω από 50% των κόκκινων δανείων των τελευταίων, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsit.gr.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι προσαυξήσεις ΄-τα λεγόμενα «πανωτόκια» – στα κόκκινα δάνεια των συνεταιρισμών των αγροτών ξεπερνούν το 50% της συνολικής «κόκκινης» (δηλαδή μη εξυπηρετούμενης) οφειλής τους προς τις τράπεζες, η οποία -σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – ανέρχεται στα 3,8 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως οι προσαυξήσεις ξεπερνούν τα 1,9 δισ. ευρώ και οι οποίες θα πρέπει να κουρευτούν, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν κύκλοι της Εθνικής Ένωσης των Αγροτικών Συνεταιρισμών, με τους οποίους ήλθε σε επαφή το newsit.gr.

Ωστόσο, οι προσαυξήσεις δεν αποτελούν το ίδιο ποσοστό για όλους τους συνεταιρισμούς, δηλαδή για ένα μπορεί να ανέρχονται στο 20% και για ένα άλλο στο 60% επί της συνολικής κόκκινης οφειλή. Συνεπώς δεν μπορεί να υπάρξει μία οριζόντια διαγραφή των προσαυξήσεων στα κόκκινα δάνεια, αλλά για ορισμένους μπορεί να ανέρχεται σε 20% και 60% αντίστοιχα, βάσει των παραπάνω παραδειγμάτων.

Σημειώνεται πως στην εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ (7.9.24) από μεριάς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, αναφέρθηκε πως θα υπάρξει «σημαντική διαγραφή οφειλών στη βάση του λογιστικού υπολοίπου».

Επίσης, από πλευράς κου Τσιάρα αναφέρθηκε πως τα υφιστάμενα μη εξυπηρετούμενα αγροτικά δάνεια θα μεταβιβαστούν σε ένα «νέο, ισχυρό και ευέλικτο σχήμα που θα δημιουργεί σε σύμπραξη με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών».

Έγκυρες πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν πως το σχήμα αυτό θα συγκροτηθεί μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς (στην οποία ανήκουν τα περισσότερα κόκκινα αγροτικά δάνεια), της εταιρείας servicers που τα διαχειρίζεται και της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα
ΑΑΔΕ: Παράταση έως τις 1.5.2026 για την έναρξη της Α’ φάσης ψηφιακού δελτίου αποστολής για τους ελαιοπαραγωγούς
Η νέα ημερομηνία που ανακοίνωσε το υπουργείο και η ΑΑΔΕ διευκολύνει τους ελαιοπαραγωγούς – αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, προσφέροντάς τους περισσότερο χρόνο προετοιμασίας
REUTERS
Προσοχή! Ψευδές μήνυμα για «δωρεάν πακέτο γιορτών» – Οι απατεώνες ζητούσαν 100 ευρώ με email δήθεν από το Υπουργείο Ανάπτυξης
Προσοχή σε ψευδή μηνύματα που υπόσχονται «δωρεάν πακέτο γιορτών» – Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει ήδη κινηθεί για την διερεύνηση της υπόθεσης
Σούπερμαρκετ
ΟΠΕΚΕΠΕ: Τέλος Δεκεμβρίου θα πληρωθούν οι αγρότες των οποίων οι δηλώσεις δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο ελέγχου στο Μέτρο 23
Ο έλεγχος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των αγροτεμαχίων έγινε με βάση τα στοιχεία του εντύπου Ε9 των αγροτών, προκειμένου να συγκριθούν οι εκτάσεις που δηλώνονται στο Ε9 με εκείνες που καταχωρίστηκαν στις αιτήσεις ΟΣΔΕ 2024
Αγρότες