Χρηστικά

Αυξάνονται τα χρήματα που πληρώνουν οι καταναλωτές ρεύματος για τον ΑΔΜΗΕ

Δημοσιεύτηκε η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) με την οποία αυξάνεται το επιτρεπόμενο έσοδο του ΑΔΜΗΕ για τα έτη ως το 2025. Με βάση την απόφαση που αρχικά είχε εκδοθεί τον περσινό Ιούλιο και δόθηκε χθες (22.2.2024) στη δημοσιότητα, η απόδοση επί της ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης (WACC) ανέρχεται σε 7,57% για το 2023, 7,51% για το 2024 και 7,45% για το 2025.

Αντίστοιχα, το επιτρεπόμενο έσοδο αυξάνεται από 310 εκατ. το 2022 και 372 εκατ. το 2023 σε 427 εκατ. φέτος και 484 εκατ. το 2025. Πρόκειται για χρήματα που θα λάβει ο ΑΔΜΗΕ από τους καταναλωτές ηλεκτρισμού προκειμένου να μπορέσει να φέρει εις πέρας τις μεγάλες του επενδύσεις στα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση του δικτύου μεταφοράς στη χώρα μας, αλλά και η υλοποίηση μεγάλων διασυνδέσεων με τα νησιά μας και τις γειτονικές χώρες.

Ο ΑΔΜΗΕ ανέλαβε πρόσφατα ως project promoter στο έργο Great Sea Interconnector, που πρόκειται να συνδέσει Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου.

Ταυτόχρονα, στο επενδυτικό του πρόγραμμα έχει συμπεριλάβει την αναβάθμιση όλων των διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες ως το 2030.

Καθώς η παραπάνω αύξηση του επιτρεπόμενου εσόδου μεταφράζεται σε ελαφρώς αυξημένους λογαριασμούς για τους καταναλωτές, ο Διαχειριστής έχει τονίσει επανειλημμένα ότι οι επενδύσεις του θα επιτρέψουν τη μείωση του κόστους σε άλλους τομείς.

Για παράδειγμα, οι νέες διασυνδέσεις με τα νησιά μειώνουν τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) που επίσης πληρώνονται μέσω των λογαριασμών. Ταυτόχρονα, η μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο δίκτυο ρίχνει τις τιμές χονδρικής στο σύστημα, άρα και το τελικό κόστος μακροπρόθεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, η αναβάθμιση του ελληνικού δικτύου ηλεκτρισμού αποτελεί μονόδρομο και για έναν ακόμη λόγο: Οι φυσικές καταστροφές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα ασκούν πλέον πολύ μεγαλύτερη πίεση από ότι στο παρελθόν, πράγμα που φάνηκε τα τελευταία χρόνια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα
Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο – Τι ισχύει με 8ωρο και υπερωρίες
Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο Κεραμέως δίδει τη δυνατότητα σε όποιον εργαζόμενο το επιθυμεί να εργαστεί έως 13 ώρες την ημέρα (κατ΄ εξαίρεση) σε έναν εργοδότη με προσαύξηση 40% στην αμοιβή
Group of people, female waitress working at cafe, wearing a protective mask. She is holding a trey with coffee cups 2
Σαφάρι της εφορίας σε ξενοδοχεία, ταβέρνες και παραλίες – «Όπλα» οι νέες τεχνολογίες και οι αυστηρές ποινές για παραβάτες
Το ελεγκτικό πλέγμα καλύπτει χιλιάδες εποχικές επιχειρήσεις, από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι ταβέρνες, beach bars και παραχωρήσεις παραλιών
Παραλία με ξαπλώστρες 2
Πρόστιμα για 8,3 χιλιάδες εικονικά τιμολόγια αξίας 138 εκατ. ευρώ από την ΑΑΔΕ στο α’ 5μηνο του 2025
Ο ειδικός αλγόριθμος της ΑΑΔΕ, που καταγράφει τις κινήσεις των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τα στοιχεία από το myDATA και την ποιοτική ανάλυση από τους ελεγκτές, οδήγησε στον εντοπισμό σημαντικών υποθέσεων εικονικών τιμολογίων
Close up of young female electronic bank client using calculator in paperwork with accounts bills before providing payment online by laptop. Woman hands at work table with papers accounting sum to pay