Χρηστικά

Πτώση 27% στη χονδρική του ρεύματος έφεραν οι άνεμοι – Αρνητικές τιμές εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες

Ανάσα για τους καταναλωτές, παρά την υψηλή εποχιακή ζήτηση

Σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα βρίσκεται η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος το μήνα που διανύουμε, ως αποτέλεσμα κυρίως της υψηλής παραγωγής ΑΠΕ.

Τη στιγμή που η μέση τιμή ρεύματος τον Ιούλιο βρέθηκε στα 100 ευρώ/MWh, κατά τις εννέα πρώτες ημέρες του Αυγούστου έχει πέσει στα 73 ευρώ, δηλαδή κατά 27%.

Στο εν λόγω διάστημα η μεγαλύτερη τιμή ήταν 92 ευρώ την 1η Αυγούστου και η χαμηλότερη στα 60 ευρώ στις 3/8.

Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η πτώση σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, όταν η μέση τιμή είχε φτάσει τα 137 ευρώ, δηλαδή ήταν σχεδόν η διπλάσια.

Οι λόγοι για τη φετινή μείωση είναι τόσο εγχώριοι, όσο και εξωγενείς. Φέτος δεν παρατηρήθηκαν τα περσινά προβλήματα στην περιφερειακή αγορά της ΝΑ Ευρώπης, που είχαν συμπαρασύρει προς τα επάνω την ελληνική αγορά. Η κατάσταση στις γειτονικές χώρες είναι πιο ομαλή και δεν παρατηρούνται θέματα με την επάρκεια ή το διασυνοριακό εμπόριο.

Ταυτόχρονα, τις τελευταίες ημέρες οι έντονοι άνεμοι στη χώρα μας έχουν ανεβάσει κατακόρυφα την παραγωγή των ΑΠΕ, που αγγίζει πλέον το 65% επί του συνόλου. Ενδεικτικά, την Παρασκευή η ζήτηση ήταν υψηλή με 207 γιγαβατώρες, όμως οι ποσότητες πράσινης ενέργειας περιόρισαν την παραγωγή με αέριο στο 26% και τις εισαγωγές μόλις στο 0,6%.

Για σήμερα, Σάββατο, διαμορφώνεται μια αντίστοιχη εικόνα με οκτώ συνεχείς ώρες αρνητικής τιμής από τις 9 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα.

Απομένει να φανεί πως θα κυμανθεί η αγορά στο υπόλοιπο του Αυγούστου, ώστε να διαμορφωθεί η οριστική τιμή χονδρικής που θα καθορίσει και τα τιμολόγια λιανικής Σεπτεμβρίου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα
Προπληρωμένες κάρτες επιδομάτων: Στις 27 Νοεμβρίου η κλήρωση για 8.500 δικαιούχους που θα λάβουν 1.000 ευρώ έκαστος
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, υπογράμμισε ότι θέλουν να δείξουν ότι η χρήση των προπληρωμένων καρτών είναι κάτι που αποδίδει
Close-up view of unrecognizable man counting money. Horizontal composition. Studio shot. Image developed from RAW format.
Στα σκαριά νέα μείωση εισφορών υγείας για τους μισθωτούς – Στο συρτάρι νέα μεταρρύθμιση του συστήματος για τους επαγγελματίες
Άλυτο παραμένει το ζήτημα της μικρής -σε σχέση με τους μισθωτούς- επιβάρυνσης των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών από πλευράς εισφορών υγείας
Yποκατάστημα του ΕΟΠΥΥ 8
Γονικές παροχές και δωρεές: Έως το τέλος του χρόνου οι δηλώσεις για την αποφυγή άδικων φόρων
Η ΑΑΔΕ κάνει δεκτά χρηματικά ποσά από δωρεές και γονικές παροχές, με την προϋπόθεση ότι οι δηλώσεις υποβάλλονται εντός του φορολογικού έτους που πραγματοποιήθηκε η δαπάνη για την απόκτηση του περιουσιακού στοιχείου
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ