Χρηστικά

Τιμολόγια ρεύματος: Προς τα που αναμένεται να κινηθούν τους επόμενους μήνες

Αυξημένη είναι η τιμή χονδρικής ηλεκτρικού ρεύματος τις τελευταίες ημέρες, μετά από το πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου που βρισκόταν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Το πρώτο μισό του μήνα η τιμή βρέθηκε κοντά στα 50 – 55 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή αρκετά χαμηλότερα από τα 67 ευρώ του Μαρτίου.

Προς το παρόν παραμένει άγνωστο πως θα κινηθεί στο υπόλοιπο του μήνα η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και είναι σημαντικό διότι θα καθορίσει τις τιμές λιανικής που θα πληρώσουν οι καταναλωτές το Μάιο.

Σε περίπτωση που η χονδρική κλείσει στο εύρος των 50 – 60 ευρώ τον Απρίλιο, τότε τα οικιακά και εμπορικά τιμολόγια αναμένεται να μειωθούν, ενώ αντιθέτως αν οι υψηλές τιμές των τελευταίων ημερών διατηρηθούν, θα συμπαρασύρουν προς τα πάνω τη μέση χονδρική οδηγώντας μάλλον σε αντίστοιχα τιμολόγια με αυτά του τρέχοντος μήνα.

Κοιτάζοντας ακόμα παραπέρα, η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 15 – 20% το τελευταίο διάστημα στις ευρωπαϊκές αγορές πρόκειται να μετακυλιστεί στην εγχώρια αγορά με καθυστέρηση ενός μήνα, όπως προβλέπεται από το ρυθμιστικό πλαίσιο. Αυτό σημαίνει ότι θεωρητικά θα γίνει αισθητή στα τιμολόγια τον Ιούνιο, με πιθανότερο σενάριο την αύξησή τους.

Προφανώς όλα τα παραπάνω αφορούν τις ανταγωνιστικές χρεώσεις του λογαριασμού, δηλαδή το πόσο πληρώνει ο καταναλωτής για το ίδιο το ρεύμα.

Φέτος τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να πληρώσουν παραπάνω για τα διάφορα τέλη που συνοδεύουν τις ανταγωνιστικές χρεώσεις. Αυτό συμβαίνει λόγω της αύξησης των χρεώσεων δικτύου που κρίθηκαν επιβεβλημένες για να μπορέσουν οι δύο διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ) να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους. Ως εκ τούτου, διαβρώνονται τα οφέλη του καταναλωτή από την πτώση των τιμών ρεύματος, ιδίως σε όσους έχουν χαμηλή κατανάλωση.

Μάλιστα, στο εξής η κυβέρνηση ενδέχεται να αυξήσει και τη χρέωση ΕΤΜΕΑΡ προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» στον ειδικό λογαριασμό που πληρώνει τους παραγωγούς ΑΠΕ, η οποία υπολογίζεται αλλιώς ότι θα φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2024.

Ως εκ τούτου, διαμορφώνεται μια σύνθετη εικόνα στους λογαριασμούς που σίγουρα η κυβέρνηση παρακολουθεί προσεκτικά έχοντας και την πρόσθετη ανησυχία του έντονου γεωπολιτικού ρίσκου να λάβει υπόψη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα
ΟΠΕΚΕΠΕ: Τέλος Δεκεμβρίου θα πληρωθούν οι αγρότες των οποίων οι δηλώσεις δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο ελέγχου στο Μέτρο 23
Ο έλεγχος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των αγροτεμαχίων έγινε με βάση τα στοιχεία του εντύπου Ε9 των αγροτών, προκειμένου να συγκριθούν οι εκτάσεις που δηλώνονται στο Ε9 με εκείνες που καταχωρίστηκαν στις αιτήσεις ΟΣΔΕ 2024
Αγρότες
Στη Βουλή η ρύθμιση για τη σταδιακή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από 1η Ιανουαρίου 2026 - Ποιοι και πόση αύξηση δικαιούνται
Με τρεις ταχύτητες θα καταβληθεί η αύξηση στις συντάξεις μαζί με την καταβολή του ΕΦΚΑ για τον Ιανουάριο του 2026 πριν τα Χριστούγεννα
RETIRED SENIOR WOMAN WITHDRAWING MONEY FROM AN ATM. DIGITAL DIVIDE AMONG THE ELDERLY 5