Χρηστικά

Τσάπαλος (ΥΠΟΙΚ): Ποια είναι τα σενάρια για μείωση 50% στις προμήθειες των τραπεζών

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για διπλασιασμό του ΕΝΦΙΑ των ακινήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους οι τράπεζες

Στις παρεμβάσεις που συζητούνται για την μείωση των προμηθειών των τραπεζών, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, Όμηρος Τσάπαλος, μιλώντας στο ertnews.

Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΟΙΚ, τα δύο βασικά σενάρια τα οποία εξετάζει το οικονομικό επιτελείο είναι να υπάρξει μία παρέμβαση στο σκέλος των λαϊκών προμηθειών των τραπεζών, όπως για παράδειγμα τα χρήματα που πληρώνει ο πολίτης για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ, τη συντήρηση ή την ανανέωση μίας κάρτας, να υπάρχει μία μείωση μέχρι 50%.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νομοθετικής παρέμβασης, αναφέροντας μια αντίστοιχη παρέμβαση που έγινε την άνοιξη του 2024, που οι προμήθειες μειώθηκαν στις μικρές συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ, μέσω POS.

Το δεύτερο σκέλος, που ανέφερε ο κ. Τσάπαλος, αφορά τα ακίνητα, τα οποία έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες αλλά και οι servicers και με σκοπό να βγουν στην αγορά. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορα κωλύματα σε αυτή την περίπτωση, όπως για παράδειγμα ζητήματα τακτοποίησης των ακινήτων, χρονοβόρες διαδικασίες σχετικά με το κτηματολόγιο ή τα υποθηκοφυλακεία.

Στα σενάρια είναι ο διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ, δεδομένου ότι πληρώνουν ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα αυτά και να μπορέσει να λειτουργήσει ως αντικίνητρο προκειμένου να βγουν στην αγορά.

Υπάρχει επίσης ένα ακόμα σκέλος, που είναι η ψαλίδα μεταξύ των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων και των επιτοκίων καταθέσεων, όπου είναι πολύ μεγάλη η διαφορά. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να κάνει κάτι συγκεκριμένο η κυβέρνηση, καθώς ότι οι τράπεζες δίνουν λόγο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αύριο αναμένεται να ανακοινώσει το πιο πιθανό μία ακόμα μείωση επιτοκίων κατά 0,25%.

«Έχουμε βάλει κάτω όλες τις λεγόμενες λαϊκές προμήθειες, όλες εκείνες οι οποίες εγώ, εσείς, όλοι μας χρεωνόμαστε καθημερινά από το να πληρώσουμε ένα λογαριασμό ΔΕΚΟ μέχρι το να συντηρούμε ένα λογαριασμό σε μια τράπεζα που πολλές φορές δεν έχουμε κάνει ούτε μια συναλλαγή και χρεωνόμαστε κάθε μήνα για αυτήν για να δούμε, ποιες από αυτές θα μπορέσουμε να τις μειώσουμε με έναν τρόπο δίκαιο, λελογισμένο, ισορροπημένο και πρωτίστως ικανοποιώντας την αγανάκτηση, τη δικαιολογημένη των πολιτών», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΟΙΚ.

Πρόσθεσε πως, «εξετάζουμε σενάρια έως και 50%. Έχει πέσει και αυτό στο τραπέζι, έχουν πέσει και άλλες εναλλακτικές προτάσεις. Όλα αυτά θα επισημοποιηθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού. Ένα θέλω να κρατήσετε. Αυτά τα οποία θα πει ο πρωθυπουργός θα ικανοποιούν πλήρως τις ανάγκες και τα δικαιολογημένα παράπονα των πολιτών».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα
Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο – Τι ισχύει με 8ωρο και υπερωρίες
Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο Κεραμέως δίδει τη δυνατότητα σε όποιον εργαζόμενο το επιθυμεί να εργαστεί έως 13 ώρες την ημέρα (κατ΄ εξαίρεση) σε έναν εργοδότη με προσαύξηση 40% στην αμοιβή
Group of people, female waitress working at cafe, wearing a protective mask. She is holding a trey with coffee cups 2
Σαφάρι της εφορίας σε ξενοδοχεία, ταβέρνες και παραλίες – «Όπλα» οι νέες τεχνολογίες και οι αυστηρές ποινές για παραβάτες
Το ελεγκτικό πλέγμα καλύπτει χιλιάδες εποχικές επιχειρήσεις, από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι ταβέρνες, beach bars και παραχωρήσεις παραλιών
Παραλία με ξαπλώστρες 2