Πολιτική

28η Οκτωβρίου 2025: Τα μέτρα για την παρέλαση – Τεστ για την ΕΛΑΣ ο νέος νόμος για το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Πως θα εφαρμόσει η ΕΛΑΣ το νέο νόμο για το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβοκάτσιες ή επεισόδια

Σε εγρήγορση βρίσκεται η κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθούν σήμερα, στη μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στο Σύνταγμα, γεγονότα που θα αμαυρώσουν την εθνική επέτειο. Με τη φράση «η Ελληνική Αστυνομία στο κομμάτι της προστασίας της συγκεκριμένης ιερής περιοχής έχει ένα συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, που θα το δούμε να ξεδιπλώνεται τις αμέσως προσεχείς ημέρες» ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, έδωσε το στίγμα των προθέσεων της πολιτείας απέναντι σε όσους ίσως επιχειρήσουν να μην εφαρμοστεί στην πράξη η τροπολογία για το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Έτσι, σήμερα που στο κέντρο της Αθήνας θα διεξαχθεί η παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου  – αν δηλαδή δεν υπάρξουν προκλητικές ενέργειες ή ακόμη περισσότερο, επεισόδια στον χώρο του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου είναι γραμμένα τα ονόματα των 57 θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών – η Ελληνική Αστυνομία θα έχει μια διακριτική παρουσία για να αποφευχθούν οι εντάσεις.

«Δεν θα αργήσει (η απόλυτη εφαρμογή του νόμου). Πάντοτε, με τις προτεραιότητες που θέτει η Αστυνομία, δηλαδή με την κλιμάκωση που η ίδια θεωρεί, ότι πρέπει να έχει στις ενέργειές της, ούτως ώστε να αποφευχθούν και ενέργειες προβοκάτσιας. Ο νόμος θα εφαρμοστεί, χωρίς να εξαιρεί κανέναν» τόνισε εξάλλου ο Παύλος Μαρινάκης.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Στην πρώτη γραμμή αστυνομικοί της ομάδας ΟΔΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη γραμμή, δίπλα και πίσω από τις εξέδρες των επισήμων που θα παρακολουθήσουν τη μαθητική παρέλαση, θα βρίσκονται παρατεταγμένοι οι άοπλοι αστυνομικοί της ομάδας ΟΔΟΣ (Ομάδα Διαχείρισης Οργάνωσης Συγκεντρώσεων).

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ όμως είναι κλιμακωτό και έχουν προβλεφθεί μέτρα για όλα τα ενδεχόμενα.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Αστυνομικοί
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

«Δεν είναι αντίπαλοι μας οι συγγενείς»

Η κυβέρνηση κάνει σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στους συγγενείς των θυμάτων και στους αλληλέγγυους με τις πολιτικές δυνάμεις, και ειδικά την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία ευθέως κατηγορεί ότι εργαλειοποιεί τον πόνο των συγγενών για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

«Δεν είναι αντίπαλός μας, ούτε ποτέ πρόκειται να γίνει αντίπαλος, ούτε της κυβέρνησης, ούτε των αρχών, ένας συγγενής θύματος ενός τραγικού δυστυχήματος, μιας εθνικής τραγωδίας, όποια κι αν είναι αυτή» δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

«Η παρουσία εκεί κανενός δεν απαγορεύεται, αλλά οποιαδήποτε συγκέντρωση, συλλαλητήρια, οι διάφοροι δήθεν αλληλέγγυοι, οι οποίοι στέκονται δίπλα σε πονεμένους ανθρώπους για να κάνουν την επαναστατική τους γυμναστική, ενέργειες οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με το Ιερό Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, δεν θα είναι επιτρεπτές σε καμία περίπτωση από την Ελληνική Αστυνομία. Το ξαναλέω, όλα αυτά θα τα δούμε τις αμέσως προσεχείς ημέρες να εφαρμόζονται» τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.

«Ο νόμος θα εφαρμοστεί»

Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι πάντως σαφές. Ο νόμος προοδευτικά θα εφαρμοστεί στο ακέραιο, με όλες τις προβλέψεις και μεταξύ αυτών είναι και ο καθαρισμός και η απομάκρυνση αντικειμένων που αλλοιώνουν τον χώρο του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη (πανό, κεριά κα).

Όσον αφορά στα ονόματα των 57 νεκρών της τραγωδίας των Τεμπών αυτά δεν θα σβηστούν αλλά στο μέλλον δεν θα επιτραπεί να ξαναβαφτούν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νίκος Δένδιας: Παρέλαση καινοτομίας η φετινή – Πρώτο ορατό δείγμα της μετάβασης των ενόπλων δυνάμεων στη νέα εποχή
«Μέσα από νέα εξοπλιστικά προγράμματα, μη επανδρωμένα μέσα και σύγχρονες τεχνολογίες, προχωράμε σταθερά σε μια πορεία μεταρρυθμίσεων που ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της εποχής»
Ο Νίκος Δένδιας
Κωνσταντίνος Τασούλας: Η 28η Οκτωβρίου και το θρυλικό «Όχι» είναι το μέγιστο και έσχατο μάθημα της γενιάς του ’40 προς τη σύγχρονη εποχή μας
«Είναι το έπος του '40, είναι το βορειοηπειρωτικό έπος, είναι το έπος της γυναίκας της Πίνδου που μας συγκινούν και μας συναρπάζουν πάντα»
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας