Πολιτική

Ανώμαλη προσγείωση για το ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων! “Θα χρειαστούν 100 χρόνια για να μαζέψετε 50 δισ! Το σχέδιο είναι καταδικασμένο να αποτύχει”

- Δημοσίευμα του Guardian αναλύει γιατί το σχέδιο με το ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων δεν θα πετύχει και κάνει λόγο για ξεπούλημα!
- Η ανάλυση "φωτιά" του ΔΝΤ με τον αστερίσκο που φέρνει... απαισιοδοξία
- "Η ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα σημαίνει τώρα ξεπούλημα", τονίζει ο πολιτικός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν
- Ο Πίτερ Ντόιλ, πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ φοβάται πως η Ελλάδα θα γίνει... "Ρωσία του 1990"
- "Καρφιά" από τον Γκάμπριελ Στερν του Oxford Economics για τους χειρισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Η Ελλάδα πρέπει να πουλήσει κρατικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως αεροδρόμια και μαρίνες, και αυτό γρήγορα, στο πλαίσιο της τρίτης συμφωνίας διάσωσής της. Όμως είναι ρεαλιστικό ένα τέτοιο σχέδιο; διερωτάται σε σημερινό άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Στο άρθρο της η εφημερίδα σημειώνει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις εξακολουθούν να αποτελούν ζωτικής σημασίας στοιχείο στην τελευταία συμφωνία για τη διάσωση της Ελλάδας.

Υπό την απειλή της εξόδου από την ευρωζώνη, η Αθήνα συμφώνησε να μεταφέρει “πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία” σε ένα ανεξάρτητο ταμείο, με στόχο τη συγκέντρωση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα μισά από τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη αποθεματικών κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες, το ένα τέταρτο θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των πιστωτών της Ελλάδας, και το υπόλοιπο ποσό θα δαπανηθεί σε επενδύσεις που ακόμη δεν έχουν καθοριστεί.

Σε μια ανάλυση κόλαφο για το ελληνικό χρέος που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιούλιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισήμανε ότι είναι ρεαλιστικό να γίνονται πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων αξίας όχι άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως – που σημαίνει ότι θα χρειαστούν 100 χρόνια ώστε το ύψος των ιδιωτικοποιήσεων να ανέλθει στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

Έπαθε αλλά δεν έμαθε το ΔΝΤ

Ο Γκάμπριελ Στερν του Oxford Economics, ενός από τους κορυφαίους συμβουλευτικούς οίκους σε θέματα οικονομίας, υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ δεν κατάφερε να διδαχθεί από την πρόσφατη ιστορία του ότι “το λιγότερο είναι περισσότερο”, όταν πρόκειται για τον καθορισμό αριθμητικών στόχων.

Στην Ελλάδα, συνδικαλιστικές οργανώσεις με δεσμούς με το κυβερνών κόμμα έχουν ήδη ορκιστεί να σταματήσουν την πώληση του λιμανιού του Πειραιά, όπου η κινεζική εταιρία Cosco διαχειρίζεται σήμερα τρεις προβλήτες του. Με τη χώρα καταχρεωμένη, αξιωματούχοι τόνισαν ότι ο πρωθυπουργός θα αγωνιστεί για να διασφαλίσει ότι οι αποκρατικοποιήσεις δεν θεωρούνται ξεπούλημα, επισημαίνει η εφημερίδα.

Ωστόσο, ανεξάρτητοι παρατηρητές φοβούνται ακριβώς αυτό. “Η ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα σημαίνει τώρα ξεπούλημα”, τονίζει ο πολιτικός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν.

Ο Γενς Μπάστιαν ήταν ένας από τους υπευθύνους για τις ιδιωτικοποιήσεις στο πλαίσιο της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, ενός σώματος εμπειρογνωμόνων διαφορετικού από την τρόικα. Ο ίδιος εκτιμά ότι ήταν “πολιτικό λάθος” να τεθεί ο στόχος των 50 δισεκ. ευρώ από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, καθώς δεν υπάρχει υποστήριξη από τους Έλληνες πολιτικούς όλου του πολιτικού φάσματος. “Δεν είχαμε ποτέ μια πολιτική πλειοψηφία για να αγκαλιάσει την ιδέα της ιδιωτικοποίησης. “Πώς σκοπεύετε να δημιουργήσετε την πολιτική δυναμική που ήταν απούσα τα τελευταία χρόνια κάτω από πιο δύσκολες συνθήκες σήμερα;”, διερωτάται.

“Υποχρηματοδοτείται το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας”

Ο Πίτερ Ντόιλ, πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ πιστεύει ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας υποχρηματοδοτείται. “Οι Ευρωπαίοι απλώς δεν έχουν αρκετά μετρητά … και ένας σημαντικός τρόπος για να καλυφθεί αυτό το κενό είναι μέσω των ιδιωτικοποιήσεων”.

“Η υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων αντιμετωπίζει μια ανταλλαγή μεταξύ του να κάνει κάτι που θα είναι δίκαιο, ανοικτό και ύστερα από δικαστικές διαδικασίες, ή κάτι που θα αποφέρει τα αναγκαία μετρητά”.

Ο Π. Ντόιλ φοβάται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει τον δρόμο που είχε ακολουθήσει η Ρωσία τη δεκαετία του 1990, όταν πολύτιμα κρατικά περιουσιακά στοιχεία πωλήθηκαν σε πολύ χαμηλές τιμές, ώστε να αυξηθούν επειγόντως τα μετρητά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στο μεταξύ μια νέα τάξη ολιγαρχών.

Τονίζει ότι το σημαντικότερο πράγμα που όλοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται –απαλλαγή από την ολιγαρχία της– στην πραγματικότητα αυτό θα εδραιωθεί με την ιδιωτικοποίηση που ακολουθείται με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζει ο Ντόιλ, ο οποίος εργάστηκε για τις ιδιωτικοποιήσεις στη Δημοκρατία της Τσεχίας, τη Σλοβακία και την Πολωνία τη δεκαετία του 1990.

Η διαφορά μεταξύ αυτών των χωρών και της Ελλάδας είναι ότι οι πολίτες και η πολιτική τάξη στην κεντρική Ευρώπη έχει αποδεχθεί την ιδέα της ιδιωτικοποίησης, παρά τις βραχυπρόθεσμες δυσκολίες, τονίζει ο Π. Ντόιλ που δηλώνει πεπεισμένος ότι το τρέχον σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Επεισοδιακό φινάλε σε συνέντευξή της – «Σας καλέσαμε για 40 λεπτά και ήρθατε ένα τέταρτο πριν» – «Το θεωρώ μεγάλη αγένεια»
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας παραπονέθηκε ότι οι δημοσιογράφοι δεν τη ρώτησαν για συγκεκριμένα θέματα και εκείνοι της επισήμαναν ότι άργησε να πάει στο στούντιο
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου στο βήμα της Βουλής 16
Άρση ασυλίας για Παύλο Πολάκη και Έλενα Ακρίτα εισηγείται η επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Η υπόθεση του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ αφορά τη μήνυση που του έχει υποβάλει η Αθηνά Λινού και της βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον της ο Γιώργος Γεραπετρίτης
Ο Παύλος Πολάκης και η Έλενα Ακρίτα σε επιτροπή της Βουλής 4
Στέφανος Κασσελάκης: Ένοχος για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες – 30 μήνες φυλακή με αναστολή και πρόστιμο 50.000 ευρώ
Η εισαγγελέας είχε ζητήσει την απαλλαγή του Στέφανου Κασσελάκη επισημαίνοντας ότι «δεν είχε δόλο» - Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει έφεση κατά της απόφασης
Eurokinissi 36
Κωστής Χατζηδάκης για ανομία στα πανεπιστήμια: Διαγραφή φοιτητών που συμμετέχουν σε επεισόδια, απόδοση ευθυνών και στους πρυτάνεις που δεν εφαρμόζουν τον νόμο
«Όποιος κάνει ζημιά στη δημόσια περιουσία πρέπει να καταβάλει αποζημίωση. Θα έρχεται ένα χαρτί από την ΑΑΔΕ που θα προσδιορίζει τι πρέπει να πληρώσει»
Αστυνομική επιχείρηση σε υπό κατάληψη χώρο του ΑΠΘ 1