Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Πόλεμος Αθήνας – ΔΝΤ μετά τις αποκαλύψεις του wikileaks! “Απαιτούμε εξηγήσεις”! Ο Τσίπρας στέλνει επιστολή στη Λαγκάρντ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΕ - ΜΠΕ

– Η δράση… του Πολ Τόμσεν και της Ντέλια Βελκουλέσκου φέρνει την σφοδρή αντίδραση της κυβέρνησης!
– Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη απαιτεί εξηγήσεις ζητώντας να μάθει “αν η επιδίωξη δημιουργίας συνθηκών χρεωκοπίας στην Ελλάδα, λίγο πριν το δημοψήφισμα στη Βρετανία, αποτελεί την επίσημη θέση του Ταμείου”
– Επαφές Τσίπρα με Παυλόπουλο και Βούτση – Θα ενημερώσει τηλεφωνικά τους πολιτικούς αρχηγούς – Επικοινώνησε ήδη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
– Λίγο νωρίτερα είχε συγκληθεί έκτακτη σύσκεψη του κυβερνητικού επιτελείου με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην εμφανίζεται διατεθειμένος “να επιτρέψει παιχνίδια εις βάρος της χώρας”
– Διάλογοι “φωτιά” με κυνική παραδοχή για… τοίχο στις διαπραγματεύσεις, ειρωνείες για την Άνγκελα Μέρκελ και λίγο… Mickey Mouse!
– Όλο το χρονικό μιας διαρροής από το wikileaks που θα προκαλέσει σίγουρα εξελίξεις

Πολ Τόμσεν: “Ας το αποδεχθούμε. Αυτές οι συζητήσεις δεν οδηγούν πουθενά. Δεν θα δεχθούν (σ.σ. οι Έλληνες) τις απόψεις μας, σωστά”; Ντέλια Βελκουλέσκου: “Όχι, δεν πρόκειται”. Ένα μόνο από τα πολλά, πάρα, πάρα πολλά κομμάτια της διαρροής του wikileaks για τους διαλόγους μεταξύ Τόμσεν και Βελκουλέσκου που έχουν προκαλέσει πολιτικό σεισμό.

Από που να το πιάσεις και που να το αφήσεις. Από το ότι θεσμοί και οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης… ξημεροβραδιάζονται στο Χίλτον ενώ το Ταμείο θεωρεί πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συμφωνία;
Από το ότι ο Τόμσεν απαιτεί να δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση τα αιτήματά του και να μη του δώσει… “Mickey Mouse stuff” (όπως επί λέξει αναφέρει, κάνοντας λόγο ουσιαστικά για παιδικές προτάσεις της Ελλάδας);
Από το ότι υπάρχουν σαφείς ειρωνείες και προσπάθειες εκβιασμού της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ;
Ή από το ότι μεταξύ άλλων υπάρχουν και μερικά… γελάκια; (σ.σ. “χαχα” φέρεται να λέει ο Τόμσεν σε μια αποστροφή του).

Η διαρροή της συνομιλίας μεταξύ Τόμσεν και Βελκουλέσκου έχει ήδη προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, με την Όλγα Γεροβασίλη να ανεβάζει τους τόνους και να αναφέρει: “Η Ελληνική Κυβέρνηση ζητά εξηγήσεις από το ΔΝΤ για το αν η επιδίωξη δημιουργίας συνθηκών χρεωκοπίας στην Ελλάδα, λίγο πριν το δημοψήφισμα στη Βρετανία, αποτελεί την επίσημη θέση του Ταμείου“.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ

Ραγδαίες εξελίξεις και σύσκεψη στο Μαξίμου

Τα “εκρηκτικά” πρακτικά της συνομιλίας του διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, με την επικεφαλής της αποστολής, Ντέλια Βελκουλέσκου και την υπεύθυνη της τεχνικής ομάδας του Ταμείου Ιβα Πέτροβα, δημοσίευσε ο ιστότοπος WikiLeaks, βάζοντας… φωτιά στην διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση, που αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα! Σύμφωνα με τον ιστότοπο, ο διάλογος έγινε στις 19 Μαρτίου ημέρα της αναχώρησης της κ. Βελκουλέσκου από την Αθήνα. Το γεγονός αυτό υποψιάζει ότι η υποκλοπή μπορεί να έγινε στην ελληνική πρωτεύουσα

Βαρουφάκης για διαρροή wikileaks: “Τρόικα ίσον παρακρατικό τάγμα αναποτελεσματικών ψευτοτεχνοκρατών”

Η αντίδραση του Τσίπρα

Το πρώτο βήμα του πρωθυπουργού ήταν να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με υπουργούς και συνεργάτες του. “Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει παιχνίδια εις βάρος της χώρας”, υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης με αφορμή τις διαρροές του wikileaks.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει σειρά επικοινωνιών στον απόηχο των εξελίξεων με αφορμή τα δημοσιεύματα που παραπέμπουν σε διαρροές από το Wikileaks σχετικά με το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε σήμερα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ θα επικοινωνήσει και με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από του αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη να ενημερώσει τους επικεφαλής των ευρωομάδων, καθώς και τον Ρομπέρτο Γκουαλτγιέρι, επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος.

Οι ίδιες πηροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός πρόκειται να αποστείλει άμεσα, για το συγκεκριμένο θέμα, επίσημη επιστολή στην Κριστίν Λαγκάρντ.

Μαξίμου: Γνωρίζει ότι απέτυχε ο Τόμσεν!

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, στην κυβέρνηση θεωρούν πως εκτός από τις -δεδομένες- διαφορές μεταξύ των ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ, υπάρχουν σοβαρές διαφορές και εντός ΔΝΤ για το πως πρέπει να εξελιχθεί η διαπραγμάτευση.

Βελκουλέσκου: “Αν προσπαθήσω να αλλάξω τις ημερομηνίες δεν θα με αφήσουν να φύγω! Τόμσεν: “Λοιπόν, σε έχουν αφήσει ήδη να φύγεις … οπότε … χαχα”

Από το Μαξίμου αναφέρουν ακόμη πως είναι δεδομένο ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Λαγκάρντ και Τόμσεν, ο οποίος αναγνωρίζει πως το πρόγραμμα που ο ίδιος σχεδίασε έχει αποτύχει και θα πρέπει να τα βρούν εσωτερικά για να προχωρήσει η αξιολόγηση χωρίς συνέπειες για τη χώρα μας.

Παράλληλα υπάρχει ανησυχία για το κατά πόσο ενδέχεται αυτή η υπόθεση να προκαλέσει σοβαρά θέματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όπως χαρακτηριστικά λένε στο κυβερνητικό επιτελείο, δεν θέλουν σε καμία περίπτωση η Ελλάδα να βρεθεί “σε θέση ποντικιού ανάμεσα στα βουβάλια και στους ελέφαντες”…

Η γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης είναι ουσιαστικά αυτό που ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη. Δηλαδή “απαιτούμε να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους”.

Εδώ να θυμίσουμε πως το ΔΝΤ είναι υπέρ του κουρέματος, με την Κριστίν Λαγκάρντ να προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες. Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η άποψη εντός Μαξίμου πως η Ντέλια Βελκουλέσκου δεν είναι στη γραμμή Τόμσεν, δηλαδή στη σκληρή γραμμή του ΔΝΤ… 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε