Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Ελλάδα – Τουρκία “πιόνια” στο παιχνίδι της Μέρκελ στο Αιγαίο – “Πάρτε τον έλεγχο από τους διακινητές”

Ελλάδα – Τουρκία “πιόνια” στο παιχνίδι της Μέρκελ στο Αιγαίο – “Πάρτε τον έλεγχο από τους διακινητές”

– Επιμένει η Άνγκελα Μέρκελ για κοινούς ελέγχους Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο
– Δεν είναι αποδεκτό η οδός μεταξύ των τουρκικών ακτών και των ελληνικών νησιών θα ελέγχεται από διακινητές λέει η καγκελάριος της Γερμανίας
– Οι δηλώσεις της είναι συνέχεια πιέσεων προς την Ελλάδα
– Νίκος Κοτζιάς: Ξεχάστε τις κοινές περιπολίες
– Σήμερα η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό και το τετ α τετ Τσίπρα – Μέρκελ
– Την Κυριακή στην Άγκυρα η Μέρκελ

Και ξαφνικά, λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου θα συζητηθεί η κρίση με τους πρόσφυγες αλλά και πριν η Άνγκελα Μέρκελ μιλήσει επί 40 λεπτά στο τηλέφωνο με τον Αλέξη Τσίπρα, η Γερμανία έβαλε στο τραπέζι το θέμα του ελέγχου στο Αιγαίο. Το θέμα του Αιγαίου… εξ αδιαιρέτου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία έθεσε πρώτος ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ και σήμερα (15.10.2015) του έδωσε συνέχεια η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Δεν είναι αποδεκτό η οδός μεταξύ της τουρκικής ακτής και των ελληνικών νησιών, άρα μεταξύ δύο εταίρων στο ΝΑΤΟ, να ελέγχεται αυτή τη στιγμή από τους διακινητές» προσφύγων είπε η Μέρκελ, που την Κυριακή θα βρεθεί στην Τουρκία σε ένα ταξίδι αστραπή για να… στηρίξει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την τρομοκρατική επίθεση του περασμένου Σαββάτου στην Άγκυρα και λίγες εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Και όλα αυτά λίγες ώρες μετά το τετ α τετ που αναμένεται να έχουν στις Βρυξέλλες Τσίπρας – Μέρκελ στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Click4more: Η Άνγκελα Μέρκελ άφησε αιχμές για τον έλεγχο των συνόρων της Ε.Ε. από την Ελλάδα και “έκραξε” κράτη μέλη που δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για ενίσχυση της Frontex

Τι κι αν η ελληνική πλευρά μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, έχει διαμηνύσει “ξεχάστε τις κοινές περιπολίες στο Αιγαίο»; Η Γερμανία έχει τα δικά της σχέδια στη σκακιέρα του Αιγαίου και φαίνεται πως στηρίζει το πάγιο αίτημα της Άγκυρας, να συμμετέχουν οι Τούρκοι σε επιχειρήσεις διάσωσης ακόμη και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Η Μέρκελ, μιλώντας στη γερμανική Βουλή ενόψει της Συνόδου Κορυφής, αναφερόμενη στο θέμα των ελέγχων στο Αιγαίο, παρέπεμψε στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία, σε ό,τι αφορά τόσο την φύλαξη των συνόρων, και την στήριξη της Τουρκίας στην φροντίδα των προσφύγων που είναι εγκατεστημένοι στο έδαφός της. Ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων δεν λειτουργεί, είπε και κάλεσε όλες τις χώρες να συμμετάσχουν στην ενίσχυση της FRONTEX και χαρακτήρισε την μέχρι τώρα ανταπόκριση «απογοητευτική». Επιπλέον, χαρακτήρισε την προσφυγική κρίση «ιστορική δοκιμασία» για την Ευρώπη.

Έδωσε δε ρόλο πρωταγωνίστριας στην Τουρκία. «Χωρίς αμφιβολία, ρόλο κλειδί σε αυτή την κατάσταση έχει η Τουρκία, διότι με δύο εκατομμύρια πρόσφυγες σηκώνει αυτή τη στιγμή το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών από την Συρία. Οι περισσότεροι πρόσφυγες στην Ευρώπη ταξιδεύουν μέσω Τουρκίας. Δεν θα μπορέσουμε να βάλουμε τάξη στην ροή και να την ανακόψουμε, αν δεν συνεργαστούμε με την Τουρκία. Αυτό περιλαμβάνει ότι θα στηρίξουμε καλύτερα την Τουρκία στην φροντίδα των προσφύγων και στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Και επίσης ότι θα συνεργαστούμε στην φύλαξη των συνόρων και στην αντιμετώπιση των διακινητών. Δεν είναι αποδεκτό η οδός μεταξύ της τουρκικής ακτής και των ελληνικών νησιών, άρα μεταξύ δύο εταίρων στο ΝΑΤΟ, αυτή τη στιγμή να ελέγχεται από τους διακινητές. Για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σχέδιο δράσης το οποίο πρέπει τώρα να συμφωνήσουμε γρήγορα με την Τουρκία», τόνισε.

Αναφερόμενη στην επικείμενη επίσκεψή της στην Άγκυρα, η οποία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας, η Μέρκελ εξέφρασε κατανόηση για τις ανησυχίες σχετικώς με το εάν η Ευρώπη «θα καταφέρει στις διαβουλεύσεις με την Τουρκία όχι μόνο να εκφράσει επίκαιρα ενδιαφέροντα στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, αλλά και να διατηρήσει τις αξίες της», αλλά διευκρίνισε: «Με την Τουρκία διεξάγονται ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Ισχύει ότι ‘Pacta sunt servanda’, οι συμφωνίες τηρούνται και οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία διεξάγονται με ανοιχτό το αποτέλεσμά τους. Αυτό τηρεί η γερμανική κυβέρνηση, αυτό τηρώ κι εγώ.

Σε αυτό το πνεύμα έχω συνομιλήσει στο παρελθόν με την Τουρκία και έτσι θα γίνει και την Κυριακή, οπότε και θα τεθούν όλα τα ζητήματα, από την κατάσταση στην Συρία, την απελευθέρωση της βίζας, το θέμα της ασφαλούς χώρας προέλευσης, ο κοινός αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας, μέχρι και η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία». Πρόσθεσε δε ότι την Κυριακή θα ξεκινήσει και ο γερμανοτουρκικός διάλογος για την μετανάστευση, ο οποίος θα λειτουργήσει επικουρικά στο ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης.

«Πρέπει να συνεχίσουμε αποφασιστικά προκειμένου να ελέγξουμε καλύτερα την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Με την απόφαση του Δουβλίνου, έχουμε μεταθέσει στην ουσία τον έλεγχο στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Αυτό ήταν μια παροχή εμπιστοσύνης. Και πρέπει σήμερα να διαπιστώσουμε ότι αυτός ο έλεγχος στα εξωτερικά σύνορα δεν λειτουργεί», συνέχισε η Γερμανίδα καγκελάριος και τόνισε την ανάγκη να τεθεί «πιο δυνατά στο κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο και να γίνει πιο αποτελεσματικός, να διαθέσουμε προσωπικό».

Επισήμανε δε ότι η Κομισιόν έχει ζητήσει μέχρι 1100 άτομα, αλλά μόνο λίγα κράτη-μέλη έχουν ανταποκριθεί, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Αυστρία. «Περιμένω από αυτή τη Σύνοδο ότι όλοι θα συμβάλουν με την συνεισφορά τους. Είναι αυτονόητο», δήλωσε και πρόσθεσε: «Σε αυτό περιλαμβάνεται η ενίσχυση της FRONTEX και τα κράτη-μέλη πρέπει εδώ να στείλουν το προσωπικό τους – η FRONTEX από αυτό ζει . Η ανταπόκριση είναι απογοητευτική».

Στο ίδιο πλαίσιο, συνέχισε η Άνγκελα Μέρκελ, εντάσσεται και η δημιουργία των Hotspots, με τις πρώτες εργασίες, όπως είπε, να έχουν ήδη ξεκινήσει. Σε αυτά στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, οι πρόσφυγες που φθάνουν θα βρίσκουν άμεσα καταφύγιο, να καταγράφονται και θα ελέγχεται η ανάγκη προστασίας τους, εξήγησε.

«Στον κύκλο των ηγετών έχουμε συμφωνήσει ότι τα Hotspots θα είναι ως το τέλος Νοεμβρίου απολύτως λειτουργικά. Οι πρώτες εγκαταστάσεις – είναι λίγες, αλλά συνιστούν μια πρόοδο – έχουν ξεκινήσει στην Ιταλία και στην Ελλάδα και η Γερμανία συνεισφέρει στην δημιουργία τους, με στήριξη υλική και σε προσωπικό. Θα τα καταφέρουμε μόνο αν το αντιληφθούμε ως κοινό ευρωπαϊκό έργο. Τα Hotspots είναι το σημείο εκκίνησης μιας δίκαιης κατανομής στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε