Τρίτη, 14 Μαΐ
20oC Αθήνα

Επιτροπή Θεσμών: Μακροβούτια και ερασιτεχνικές σκευωρίες

Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi

Σύντομες και γεμάτες… αιχμές ήταν οι τοποθετήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου και του αναπληρωτή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Πιο αιχμηρός ο δεύτερος, μίλησε για «μνημείο ερασιτεχνισμού» της εισαγγελέως Τσατάνη και κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως στο παρελθόν είχε κάνει… μακροβούτι στις προαγωγές δικαστικών.

Κατά την έναρξης της ακρόασης ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος αρκέστηκε να πεί ότι «όπως είπα και προχθές και στην Ολομέλεια και το επαναλαμβάνω, εμείς ως αρμοδιότητές μας στο υπουργείο αντιλαμβανόμαστε ότι το πεδίο είναι η νομοθεσία και η εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης, δηλαδή των δικαστηρίων και των φυλακών. Υπάρχουν και κάποιες αρμοδιότητες που αφορούν την εφαρμογή της Δικαιοσύνης, όμως είναι μικρές και ορίζονται και ορίζονται σαφώς στο Σύνταγμα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος από την δική του πλευρά είπε πως όλη η υπόθεση «είναι μνημείο ανακριβών, υποκρισίας και ερασιτεχνισμού» και πρόκειται για «ερασιτεχνική σκευωρία» αρκεί κανείς «μόνο να διαβάσει το κείμενο της αναφοράς της εισαγγελέως Εφετών κυρίας Γεωργίας Τσατάνη».

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αναφερόμενος στο γεγονός ότι «μια εισαγγελέας Εφετών κατηγορεί υπουργό για παρεμβάσεις» είπε πως δεν είναι πρωτόγνωρο καθώς «υπάρχουν σωρεία ανάλογων δημοσιευμάτων προηγούμενων χρόνων» και «επιφυλάσσομαι να σας τα αναφέρω στην συνέχεια».

Σε ό,τι αφορά την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για «βουτιές» που έγιναν κατά τις πρόσφατες προαγωγές, είπε πως «και αυτό είναι ένα ακόμα μνημείο ανακρίβειας, εάν λέτε ότι έγινε βουτιά στους καταλόγους, εγώ θα σας έλεγα ότι τα προηγούμενα χρόνια γινόντουσαν αλλά μακροβούτια, χωρίς αυτό που σας λέω να σημαίνει ότι αποδέχομαι ότι και οι προαγωγές του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν με αυτό τον τρόπο».

Και πρόσθεσε «ακούμε από την αντιπολίτευση να λέει και να ότι έγιναν 47 παραλείψεις δικαστικών από τον σχετικό κατάλογο, η αλήθεια είναι ότι ο αριθμός αυτός αφορά συνολικά όλες τις προαγωγές Προέδρων και Αντιπροέδρων και των τριών δικαστηρίων της χώρας, όταν τα προηγούμενα χρόνια για μια και μόνο επιλογή έγινε 11 παραλείψεις».

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αναφερόμενος στην χθεσινή απάντηση της εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη σε όσες σκιές άφησε κατά την προ ημερησίας συζήτηση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, είπε πως «εγώ πιστεύω ότι θα πρέπει πάντα να έχουν λόγο οι δικαστικοί λειτουργοί, μια θέση που την οποία είχα και ως εισαγγελέας και ας ήταν αιτία να μη είμαι αρεστός σε ορισμένους κύκλους. Αλλά θα ήθελα να σημειώσω ότι όταν η Πρόεδρος τους Αρείου Πάγου κυρία Βασιλική Θάνου απάντησε με επιστολή της στην πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ Φώφη Γεννηματά είδα να γίνεται πολιτικό θέμα. Τώρα, με την κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη δεν βλέπω να έχει εγερθεί κάποιο πολιτικό θέμα…».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε