Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Γιάνης Βαρουφάκης: «Έχω καθαρή την συνείδησή μου»

Γιάνης Βαρουφάκης: «Έχω καθαρή την συνείδησή μου»

“Πόλεμο” με το Μέγαρο Μαξίμου έχει κηρύξει ο Γιάνης Βαρουφάκης, αφού μετά την “τρόικα εσωτερικού” όπως χαρακτήρισε τους Νίκο Παππά και Νίκο Κοτζιά, με ένα tweet ουσιαστικά “έδωσε” και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πως ήξερε για το περιβόητο Σχέδιο Χ.

Ανήμερα της πρώτης επετείου από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 ήρθε η αποκάλυψη, μέσα από το βιβλίο του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ πρώην στενού συνεργάτη του υπουργού Οικονομικών, για το Σχέδιο Χ του Γιάνη Βαρουφάκη που προέβλεπε επιστροφή στη δραχμή, εθνικοποίηση της ΤτΕ, επιστράτευση δημοσίων υπαλλήλων, μισθούς με υποσχετικές (IOU) και τράπεζες κλειστές επ’ αόριστον.

Μαζί με τις αποκαλύψεις ήρθαν και τα καρφώματα από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, πως ο Γιάνης Βαρουφάκης τον Φεβρουάριο του 2015 πίεζε τον Αλέξη Τσίπρα να υπογράψει τη συνέχιση των όσων είχε συμφωνήσει με τους δανειστές ο Αντώνης Σαμαράς.

Οι απαντήσεις του Γιάνη Βαρουφάκη ήρθαν, κυρίως, μέσω twitter: από τη μια η “τρόικα εσωτερικού”, δηλαδή ο Παππάς (ο στενότερος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα) και ο Κοτζιάς από την άλλη το tweet με δήλωση του πρωθυπουργού πως έπρεπε να υπάρχει σχέδιο Β. Ουσιαστικά, “δείχνει” τον Αλέξη Τσίπα ως έναν από τους γνώστες του σχεδίου του. Είναι σαφές πως ο Γιάνης Βαρουφάκης στρέφει, πλέον, τα βέλη του στο Μέγαρο Μαξίμου. Άτυπα ο “πόλεμος” είχε ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό. Αλλά τώρα, φαίνεται πως τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο… άγρια.

Ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης, πρόσωπο της… χθεσινής ημέρας, δήλωσε στον ΒΗΜΑτοδότη «δικαιωμένος» και με «καθαρή τη συνείδησή του». Και ουσιαστικά δεν διέψευσε ποτέ τα όσα αναφέρει ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ στο βιβλίο του. Άλλωστε, τα έχει πει κι ο ίδιος ο Βαρουφάκης, πως υπήρχε εναλλακτικό σχέδιο. «Όταν είσαι υπουργός Άμυνας είσαι υποχρεωμένος να έχεις σχέδια για την αποτροπή εισβολής από την Τουρκία. Δεν σημαίνει ότι κήρυξες και τον πόλεμο κατά της Τουρκίας», λέει.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι δεν ήταν τυχαία η μέρα που έγιναν όλες οι αποκαλύψεις. Αντίθετα τη θεωρεί σημαδιακή γιατί ήταν επέτειος του δημοψηφίσματος, το οποίο ο ίδιος υποστήριξε ένθερμα και την επόμενη μέρα παραιτήθηκε. Αφού χαρακτηρίζει “μνημονιακούς” τους υπουργούς που τον είπαν… “τροϊκανό”, διερωτάται πώς είναι δυνατόν να ήθελε να ακολουθήσει την πολιτική Σαμαρά και την ίδια ημέρα να αποκαλύπτεται σε βιβλίο στενού συνεργάτη του ότι «ήθελε να καταλύσει το πολίτευμα με ένα πραξικόπημα τύπου Βενεζουέλας», όπως το χαρακτήρισε.

Φυσικά, τα βάζει και με τους δημοσιογράφους, τους οποίους κατηγορεί πως «συμμετέχουν σε ένα βρώμικο παιχνίδι εναντίον του».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε