Σάββατο, 18 Μαΐ
23oC Αθήνα

Η τρόικα ανέβαλε τη συνάντηση με τον Στουρνάρα – Αύριο βλέπουν Σαμαρά οι τροϊκανοί

Η τρόικα ανέβαλε τη συνάντηση με τον Στουρνάρα – Αύριο βλέπουν Σαμαρά οι τροϊκανοί

– Το ραντεβού με τον Γιάννη Στουρνάρα ήταν προγραμματισμένο για τις 18:00
– Μια εκδοχή λέει πως την αναβολή ζήτησε η τρόικα για να μελετήσει τις προτάσεις της κυβέρνησης
– Η δεύτερη είναι πως οι εκπρόσωποι των δανειστών έδωσαν τελεσίγραφο και περιμένουν
– Σε εξέλιξη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο υπουργείο Οικονομικών
– «Δεν επηρεάζεται η συνάντηση Σαμαρά – τρόικας» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές
– 1.000 απολύσεις επίρκων και κοπανατζήδων ως τον Ιούνιο ζητά η τρόικα

Γιάννης Στουρνάρας και τρόικα επρόκειτο να συναντηθούν για τρίτη φορά, το απόγευμα του Σαββάτου για να συζητήσουν τα τρία ζητήματα αγκάθια: τις απολύσεις στο δημόσιο, το χαράτσι και τη συγχώνευση Εθνικής – Eurobank. Αλλά τίποτα απ’ όλα αυτά δεν πρόκειται να γίνει.

Πολύ απλά γιατί η συνάντηση δεν πρόκειται να γίνει. Το ραντεβού στο υπουργείο Οικονομικών που είχε «κλειστεί» για τις 18:00 αναβλήθηκε με πρωτοβουλία της τρόικας.

Η μια εκδοχή είναι πως οι εκπρόσωπο των δανειστών θέλησαν να μελετήσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης, ενόψει και της συνάντησής τους, στις 11:00 το πρωί της Κυριακής, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Υπάρχει όμως και μια δεύτερη ανάγνωση: πως η τρόικα έχει δώσει τελεσίγραφο να υλοποιηθούν όσα έχει ζητήσει και ανέβαλε τη συνάντηση περιμένοντας τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Σε αυτό συνηγορεί και η σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου που είναι σε εξέλιξη στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή και του απλήρωτης υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη και ο γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη.

Αυτό που πάντως τονίζουν από την πλευρά της κυβέρνησης είναι πως η αναβολή της συνάντησης Στουρνάρα – τρόικας δεν επηρεάζει την προγραμματισμένη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον πρωθυπουργό, στις 11:00 το πρωί της Κυριακής.

Τι ζητάει η τρόικα:
– 25.000 απολύσεις από το δημόσιο. Και αυτό έχει προκαλέσει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις αλλά και πολιτικό θέμα, με τον πρωθυπουργό να δίνει εντολή να αναλάβει τη διαπραγμάτευση και για το δημόσιο ο Γιάννης Στουρνάρας, παραγκωνίζοντας έτσι τον Αντώνη Μανιτάκη.
Η τρόικα φέρεται να έχει προτείνει να αποχωρήσουν άμεσα, έως τον Ιούνιο, 1000 επίορκοι και κοπανατζήδες δημόσιοι υπάλληλοι και στη θέση του να προσληφθούν ισάριθμοι ικανοί υπάλληλοι

– συγχώνευση Εθνικής – Eurobank. Οι δανειστές θέλουν… αποδείξεις και ονόματα πως η συγχώνευση θα φέρει οφέλη και δε θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση

– το χαράτσι. Πως θα εισπραχθεί και τι θα φέρει στα ταμεία του κράτους. Θα καλύψει την τρύπα; Η τρόικα θέλει αριθμούς να την πείθουν για να μη ζητήσει κι άλλα μέτρα.

Στη συνάντηση που θα έχει με την τρόικα το πρωί της Κυριακής, ο πρωθυπουργός, εμφανίζεται να θέλει να κερδίσει χρόνο για την κινητικότητα στο Δημόσιο και να παρουσιαστεί η τελική πρόταση της κυβέρνησης κατά την επόμενη επίσκεψη της τρόικας τον Μάιο.

Δεν αποκλείεται, να θέσει θέμα μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και το ενδεχόμενο μείωσης του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο, από τον επόμενο Σεπτέμβριο και ανάλογα με τα έσοδα του Απριλίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να «κλείσουν» τα εκκρεμή ζητήματα με την τρόικα τις επόμενες πέντε μέρες, πριν από το Eurogroup της 12ης Απριλίου, όταν θα συζητηθεί η εκταμίευση των 8,8 δισ. προς την Ελλάδα. Αν πάντως μέχρι τότε δεν έχουν τελειώσει οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει πως δε θα υπάρξει θέμα ρευστότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρόικα: Διώξτε επίορκους και κοπανατζήδες και προσλάβετε ικανούς υπαλλήλους – Το παρασκήνιο πίσω από τον… πάγο στον Μανιτάκη

Η «διαθεσιμότητα» Μανιτάκη έφερε τρικυμία στην κυβέρνηση – «Δεν τίθεται θέμα» διαβεβαίωσε ο Σαμαράς τον Κουβέλη

Σε “διαθεσιμότητα” ο Μανιτάκης – “Να υπογράψει ο Στουρνάρας τις απολύσεις στο Δημόσιο”

Έχουμε 200.000 εκπαιδευτικούς και οι 5.000 δεν διδάσκουν λόγω ψυχολογικών προβλημάτων – Ελεγκτές “χτενίζουν” το Δημόσιο να βρουν τους κοπανατζήδες

Ψυχάρης σε Μανιτάκη: Κινδυνεύεις να μείνεις στην ιστορία ως ο υπουργός – προστάτης των επίορκων των κοπανατζήδων και των τεμπέληδων

Δημόσιο: θέλει απολύσεις, όχι διαθεσιμότητα η τρόικα

Οι φορείς του δημοσίου και ΟΤΑ πρέπει μέχρι αύριο να γνωστοποιήσουν τις ανάγκες τους για αποφοίτους

Δημόσιο: δεν θέλει επιπλέον αποχωρήσεις υπαλλήλων η τρόικα


Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε