Εχοντας την πείρα και την στόφα του παλιού διπλωμάτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν απάντησε στην πρόκληση – πρόσκληση του τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου στην συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Χαιρετίζω την τρίτη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας – Τουρκίας και αυτές οι συναντήσεις συμβάλλουν στην ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο κ. Παπούλιας τόνισε, επίσης, στον Τούρκο πρωθυπουργό ότι «ενισχύουν τις αρχές της καλής γειτονίας και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μας. Είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε γείτονες και γι αυτό θα πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες».
Ο κ. Νταβούτογλου απάντησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι έχει απολύτως δίκιο, ότι «μπορούν να αλλάξουν τα πάντα, αλλά η γεωγραφική τοποθεσία δεν μπορεί να αλλάξει. Κι ευτυχώς είμαστε γείτονες, καθώς υπάρχουν λίγα παραδείγματα γειτόνων με κοινά πολιτισμικά χαρακτηριστικά και καλές σχέσεις. Σας είχα καλέσει στην Τουρκία ως υπουργός Εξωτερικών και τώρα, ως πρωθυπουργός, σας προσκαλώ και πάλι να την επισκεφθείτε και ελπίζω να έρθετε».
Ο κ. Παπούλιας απάντησε «Σας ευχαριστώ και ο κ. Νταβούτογλου συμπλήρωσε: «62 χρόνια πέρασαν απο την τελευταία επίσκεψη του αρχηγού του κράτους σας στην χώρα μου.»
Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Στις 15.34 τροχιοδρόμησε στο Ελευθέριος Βενιζέλος το αεροπλάνο που μετέφερε τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας βγήκε από το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στις 15.50 και τον υποδέχθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.
Το βράδυ, στις 20:30 οι δύο Πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών θα απευθύνουν χαιρετισμό στο «Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος – Τουρκίας» και θα ακολουθήσει δείπνο των δύο αντιπροσωπειών.
Λόγω της επίσκεψης Νταβούτογλου μετ’ εμποδίων θα γίνονται οι μετακινήσεις στο κέντρο της Αθήνας σήμερα και αύριο λόγω των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που τίθενται σε εφαρμογή για την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ : ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΑΦΕΡΜΟΣ
Ποιός είναι ο Αχμέτ Νταβούτογλου