Τρίτη, 7 Μαΐ
17oC Αθήνα

Μήπως είμαστε Σημιτικοί…;

Μήπως είμαστε Σημιτικοί…;

«Δεν είμαστε ούτε Βενιζελικοί, ούτε Παπανδρεϊκοί, ούτε Κουβελικοί…» διατράνωσαν οι «58» στην μαζική εκδήλωση τους –πάνω από 3.000 άτομα είναι η εκτίμηση των διοργανωτών- στο θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ, ωστόσο το ερώτημα που κυριάρχησε στα δεκάδες «πηγαδάκια» που στήθηκαν ήταν “ποιοι είμαστε εν τέλει;» «που πάμε;», «τι θέλουμε;».

Πολλοί ήταν εκείνοι που αναρωτήθηκαν γιατί «καπελώνει» με την παρουσία του την πρωτοβουλία ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ωστόσο όποιος παραβρέθηκε χθες μέσα και έξω από το θέατρο της εκδήλωσης και είναι μέσα στα πολιτικά πράγματα τα τελευταία χρόνια διαπίστωσε ότι η μαζική συμμετοχή οφειλόταν στο ότι όλος σχεδόν ο κρατικός μηχανισμός των κυβερνήσεων Σημίτη και οι φίλα προσκείμνεοι στον εκσυγχρονισμό πανεπιστημιακοί έδωσαν μαζικό και δυναμικό παρών.

Οι μόνοι ίσως που δεν πήγαν από την εποχή του εκσυγχρονισμού ήταν ο Θόδωρος Τσουκάτος, ο Τάσος Μαντέλης και ο Γιώργος Πασχαλίδης, ενώ ηχηρές ήταν οι απουσίες του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου και των στελεχών που τον στηρίζουν, αλλά και βολευτών όπως του Φίλιππου Σαχινίδης και του Θάνου Μωραϊτη.

Η παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου εν αντιθέσει με την παρουσία Σημίτη κρίθηκε δικαιολογημένη καθώς είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που επιθυμεί τη συνεργασία των δυνάμεων της κεντροαριστεράς.

Αίσθηση προκάλεσε αν και ήταν αναμενομένη η απουσία του πρόεδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, με αρκετά όμως μέλη του κόμματος να είναι παρών με ποιους γνωστούς τον Γρηγόρη Ψαριανό και τον Ανδρέα Παπαδόπουλο, ενώ ο Σπύρος Λυκούδης αν και συμφωνεί με το εγχείρημα επέλεξε να είναι απών.

Όσον αφορά την ουσία πάντως της πρωτοβουλίας των «58» υπήρξε έντονος προβληματισμός παρά τις ομιλίες του Γιάννη Βούλγαρη κ.α. για την έλλειψη πολιτικής πρότασης και ιδίως για το ποια είναι η θέση της κεντροαριστεράς στο μέτωπο των συμμαχιών και των συνεργασιών στην περίπτωση μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα και πάνω σε ποια προγραμματική-πολιτική βάση θα μπορούσε να υπάρξει συμπόρευση των δυνάμεων της κυβερνώσας αριστεράς.

Αξιοσημείωτο στοιχείο της εκδήλωσης ήταν το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας ήταν περίπου στα 50 έτη, με τη νέα γενιά να γυρίζει την πλάτη της απ΄ ότι φαίνεται σε πρωτοβουλίες που μέχρι στιγμής λειτουργούν ως καμουφλάζ των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ από το 1996 και μετά.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε